Przejdź do treści

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz
Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon
Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Poza lekami i maściami od dermatologa oraz domowymi sposobami na walkę z łuszczycą, ważne jest odpowiednie skomponowanie diety. Wyeliminowanie niektórych produktów i włączenie innych może wyraźnie ograniczyć objawy choroby. Co w takim razie jeść, chorując na łuszczycę?

Generalnie lekarze podkreślają, że niskokaloryczna dieta i nieprzejadanie się łagodzi przebieg choroby. W przypadku łuszczycy wszystko kręci się wokół stanów zapalnych. Więc u chorych ważne jest stosowanie diety przeciwzapalnej. Jakie zatem produkty są mile widziane w jadłospisie chorującego?

Oleje i oliwa

Tak zwane dobre tłuszcze są nieocenione w walce z łuszczycą. Przede wszystkim chodzi o kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zmniejszają stany zapalne w organizmie i dobrze wpływają na układ odpornościowy. Badacze z „Journal of the American Academy of Dermatolology” dokonali szczegółowej analizy związku między jedzeniem a łuszczycą i stwierdzili, że dieta bogata w kwasy omega-3 może łagodzić objawy choroby. Podczas testów obserwowano, jak kwasy zmniejszały zaczerwienienie wokół chorobliwych zmian skórnych i wpływały na liczbę łusek łuszczycowych. Spośród olejów bogatym źródłem omega-3 są: rzepakowy, lniany i kukurydziany oraz oliwa z oliwek.

Ryby

Ze względu na wspomniane kwasy omega-3 chory na łuszczycę powinien regularnie jeść takie morskie ryby, jak łosoś, sardynki, śledzie, makrela i tuńczyk. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz pozwolić sobie na częste jedzenie tłustych ryb, spróbuj ratować się, przyjmując tran. W badaniach klinicznych opublikowanych w JAMA Dermatology zaobserwowano, że zastosowanie oleju z ryb jest wspomagającym elementem terapii łuszczycy.

Zielona herbata

Chorzy powinni regularnie ją pić, bo zawiera antyoksydanty, a badania dowodzą, że w łuszczycy występuje zmniejszona aktywność przeciwutleniaczy. To substancje, które stanowią ochronę przed wolnymi rodnikami, które między innymi upośledzają proces regeneracji ciała, w tym skóry.

Łuszczyca - medyczne prawdy dotyczące tej jednostki chorobowej.

Pestki dyni

Są świetnym źródłem selenu. A ten jest bardzo potrzebny w diecie łuszczyka, gdyż badania mówią, że jego zbyt niski poziom zaostrza przebieg choroby. Związane to jest między innymi z jego antyoksydacyjnymi właściwościami. Poza tym selen ma działanie przeciwzapalne. Poza pestkami dyni znajdziesz go też w jajkach, kaszy gryczanej, kakao i orzechach.

Świeże warzywa i owoce

Są bogate w przeciwutleniacze, mające właściwości przeciwzapalne. Ważną rolę w diecie chorych na łuszczycę odgrywa kwas foliowy. Jego cennym źródłem są właśnie warzywa. Kwas foliowy wspomaga regenerację naskórka. Świeże warzywa i owoce dostarczają też takie substancje, jak karotenoidy, flawonoidy i witaminy. Te składniki są szczególnie potrzebne organizmowi chorego na łuszczycę. Pamiętaj, że im bardziej surowe warzywa jesz, tym lepiej. Szczególnie polecane są: szpinak, brokuły, awokado, borówki, mango.

Kurkuma

Ta przyprawa o charakterystycznym żółtym kolorze słynie nie tylko z zastosowań kulinarnych, ale i zdrowotnych. Nadaje kolor musztardzie, jest bogato używana w kuchni azjatyckiej. Jej głównym składnikiem jest kurkumina – odpowiadająca za ostrość i kolor. A jak się ma do diety łuszczyka? Kurkuma zawiera silne przeciwutleniacze, które łagodzą objawy skórne choroby.

Czy dieta ketogeniczna jest dla wszystkich?

Orzechy

Są źródłem nie tylko wspomnianych już kwasów omega-3 i selenu, ale też witaminy H, która pozytywnie wpływa na prawidłową budowę skóry. Jeśli więc cierpisz na łuszczycę, chrup na zdrowie surowe orzechy włoskie i migdały – działają przeciwzapalnie. Migdały poprawiają kondycję nie tylko skóry, ale i włosów.

Produkty zbożowe

Jeśli cierpisz na łuszczycę, szczególnie zadbaj o to, by na twoim talerzu regularnie pojawiały się zbożowe produkty pełnoziarniste. Zawierają błonnik, który jest ważny, bo reguluje pracę jelit i dba o odpowiednią mikroflorę. Błonnik znajdziesz w pieczywie pełnoziarnistym, płatkach owsianych, otrębach. Produkty zbożowe zawierają też witaminę PP, która poprawia ukrwienie skóry.

Czosnek

To naturalny antybiotyk. Działa dobrze nie tylko na organizm, ale też skórę. Korzyści z jedzenia czosnku dla pacjentów z łuszczycą są związane z jego zdolnością do hamowania aktywności lipooksygenazy, czyli enzymu, który bierze udział w procesach zapalnych. Zmiażdżony czosnek dostarcza również dużo alicyny, a także cynku i selenu. Wszystkie te składniki odżywcze są znane z silnych właściwości przeciwutleniających. A te są dobre dla chorych na łuszczycę ze względu na ich zdolność do zmniejszania stresu oksydacyjnego, który nasila u chorych stan zapalny skóry.

Superfoods

Czym właściwie są? To produkty o wysokiej koncentracji witamin i minerałów, o których mówi się, że są dobre dla nas. A niektóre z nich są szczególnie wskazane u chorych na łuszczycę. I tak warto włączyć do menu wodorosty morskie o brązowym zabarwieniu, które są bogate w jod, wapń, potas i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B. Wykazują też właściwości przeciwdrobnoustrojowe korzystne w łagodzeniu objawów łuszczycy. Nasiona Chia z kolei mają obfitą ilość przeciwutleniaczy, też dobrych na skórę chorego. Warta uwagi jest jeszcze spirulina – pełna minerałów i witamin, zbawiennie wpływająca na skórę. Glony te zawierają też w sobie przeciwutleniacze.

Ważne!

Jeśli zauważysz, że jakiś produkt żywnościowy wywołuje lub nasila u ciebie objawy łuszczycy, to wyraźny sygnał twojego organizmu, żeby wyeliminować go z diety.

Czego lepiej unikać w diecie, gdy chorujesz na łuszczycę?

  • ziemniaków,
  • pomidorów,
  • papryki,
  • bakłażana,
  • tłustych mięs,
  • tłustych serów,
  • cukru.

Tu nie chodzi o całkowite wykreślenie tych produktów z jadłospisu, lecz o ich ograniczenie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado