Przejdź do treści

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy chorujesz

Co jeść, gdy masz łuszczycę
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Moja znajoma też miała takie objawy i nic jej nie było”, „Weź się w garść”, „Nie dzwoń do niego”. Zastanów się, zanim udzielisz komuś rady
Emilia Clarke
„Byłam przekonana, że nie przeżyję”. Emilia Clarke z „Gry o tron” przeszła dwie operacje mózgu
Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych
Jurek Owsiak i Aleksander Baron
Polacy w walce z hejtem. Jurek Owsiak organizuje „grupę wsparcia”, Tomson i Baron ambasadorami kampanii społecznej #JestNasWięcej
Wskaźniki śmiertelności z powodu nowotworów maleją. „Jesteśmy w stanie wyleczyć ok. 60 proc. przypadków” – mówi onkolog

Poza lekami i maściami od dermatologa oraz domowymi sposobami na walkę z łuszczycą, ważne jest odpowiednie skomponowanie diety. Wyeliminowanie niektórych produktów i włączenie innych może wyraźnie ograniczyć objawy choroby. Co w takim razie jeść, chorując na łuszczycę?

Generalnie lekarze podkreślają, że niskokaloryczna dieta i nieprzejadanie się łagodzi przebieg choroby. W przypadku łuszczycy wszystko kręci się wokół stanów zapalnych. Więc u chorych ważne jest stosowanie diety przeciwzapalnej. Jakie zatem produkty są mile widziane w jadłospisie chorującego?

Oleje i oliwa

Tak zwane dobre tłuszcze są nieocenione w walce z łuszczycą. Przede wszystkim chodzi o kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zmniejszają stany zapalne w organizmie i dobrze wpływają na układ odpornościowy. Badacze z „Journal of the American Academy of Dermatolology” dokonali szczegółowej analizy związku między jedzeniem a łuszczycą i stwierdzili, że dieta bogata w kwasy omega-3 może łagodzić objawy choroby. Podczas testów obserwowano, jak kwasy zmniejszały zaczerwienienie wokół chorobliwych zmian skórnych i wpływały na liczbę łusek łuszczycowych. Spośród olejów bogatym źródłem omega-3 są: rzepakowy, lniany i kukurydziany oraz oliwa z oliwek.

Ryby

Ze względu na wspomniane kwasy omega-3 chory na łuszczycę powinien regularnie jeść takie morskie ryby, jak łosoś, sardynki, śledzie, makrela i tuńczyk. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz pozwolić sobie na częste jedzenie tłustych ryb, spróbuj ratować się, przyjmując tran. W badaniach klinicznych opublikowanych w JAMA Dermatology zaobserwowano, że zastosowanie oleju z ryb jest wspomagającym elementem terapii łuszczycy.

Zielona herbata

Chorzy powinni regularnie ją pić, bo zawiera antyoksydanty, a badania dowodzą, że w łuszczycy występuje zmniejszona aktywność przeciwutleniaczy. To substancje, które stanowią ochronę przed wolnymi rodnikami, które między innymi upośledzają proces regeneracji ciała, w tym skóry.

 

Pestki dyni

Są świetnym źródłem selenu. A ten jest bardzo potrzebny w diecie łuszczyka, gdyż badania mówią, że jego zbyt niski poziom zaostrza przebieg choroby. Związane to jest między innymi z jego antyoksydacyjnymi właściwościami. Poza tym selen ma działanie przeciwzapalne. Poza pestkami dyni znajdziesz go też w jajkach, kaszy gryczanej, kakao i orzechach.

Świeże warzywa i owoce

Są bogate w przeciwutleniacze, mające właściwości przeciwzapalne. Ważną rolę w diecie chorych na łuszczycę odgrywa kwas foliowy. Jego cennym źródłem są właśnie warzywa. Kwas foliowy wspomaga regenerację naskórka. Świeże warzywa i owoce dostarczają też takie substancje, jak karotenoidy, flawonoidy i witaminy. Te składniki są szczególnie potrzebne organizmowi chorego na łuszczycę. Pamiętaj, że im bardziej surowe warzywa jesz, tym lepiej. Szczególnie polecane są: szpinak, brokuły, awokado, borówki, mango.

Kurkuma

Ta przyprawa o charakterystycznym żółtym kolorze słynie nie tylko z zastosowań kulinarnych, ale i zdrowotnych. Nadaje kolor musztardzie, jest bogato używana w kuchni azjatyckiej. Jej głównym składnikiem jest kurkumina – odpowiadająca za ostrość i kolor. A jak się ma do diety łuszczyka? Kurkuma zawiera silne przeciwutleniacze, które łagodzą objawy skórne choroby

 

Orzechy

Są źródłem nie tylko wspomnianych już kwasów omega-3 i selenu, ale też witaminy H, która pozytywnie wpływa na prawidłową budowę skóry. Jeśli więc cierpisz na łuszczycę, chrup na zdrowie surowe orzechy włoskie i migdały – działają przeciwzapalnie. Migdały poprawiają kondycję nie tylko skóry, ale i włosów.

Produkty zbożowe

Jeśli cierpisz na łuszczycę, szczególnie zadbaj o to, by na twoim talerzu regularnie pojawiały się zbożowe produkty pełnoziarniste. Zawierają błonnik, który jest ważny, bo reguluje pracę jelit i dba o odpowiednią mikroflorę. Błonnik znajdziesz w pieczywie pełnoziarnistym, płatkach owsianych, otrębach. Produkty zbożowe zawierają też witaminę PP, która poprawia ukrwienie skóry.

Czosnek

To naturalny antybiotyk. Działa dobrze nie tylko na organizm, ale też skórę. Korzyści z jedzenia czosnku dla pacjentów z łuszczycą są związane z jego zdolnością do hamowania aktywności lipooksygenazy, czyli enzymu, który bierze udział w procesach zapalnych. Zmiażdżony czosnek dostarcza również dużo alicyny, a także cynku i selenu. Wszystkie te składniki odżywcze są znane z silnych właściwości przeciwutleniających. A te są dobre dla chorych na łuszczycę ze względu na ich zdolność do zmniejszania stresu oksydacyjnego, który nasila u chorych stan zapalny skóry.

Superfoods

Czym właściwie są? To produkty o wysokiej koncentracji witamin i minerałów, o których mówi się, że są dobre dla nas. A niektóre z nich są szczególnie wskazane u chorych na łuszczycę. I tak warto włączyć do menu wodorosty morskie o brązowym zabarwieniu, które są bogate w jod, wapń, potas i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B. Wykazują też właściwości przeciwdrobnoustrojowe korzystne w łagodzeniu objawów łuszczycy. Nasiona Chia z kolei mają obfitą ilość przeciwutleniaczy, też dobrych na skórę chorego. Warta uwagi jest jeszcze spirulina – pełna minerałów i witamin, zbawiennie wpływająca na skórę. Glony te zawierają też w sobie przeciwutleniacze.

Ważne!

Jeśli zauważysz, że jakiś produkt żywnościowy wywołuje lub nasila u ciebie objawy łuszczycy, to wyraźny sygnał twojego organizmu, żeby wyeliminować go z diety.

Czego lepiej unikać w diecie, gdy chorujesz na łuszczycę?

– ziemniaków

– pomidorów

– papryki

– bakłażana

– tłustych mięs

– tłustych serów

– cukru

Tu nie chodzi o całkowite wykreślenie tych produktów z jadłospisu, lecz o ich ograniczenie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Reklamy fast foodów mogą zostać zakazane w Wielkiej Brytanii. To plan walki z epidemią otyłości wśród dzieci. Brawo!

„Postanowiłam, że to ja wydymam bulimię, a nie ona mnie”. Aleksandra Dejewska o wyjściu z zaburzeń odżywiania

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Kobieta gotuje w kuchni

Jesteś szczupła a mimo to wciąż się odchudzasz? Poznaj 8 zagrożeń głodówki

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Wystarczy, że stracisz 5 proc. masy ciała, a poprawisz stan swojego zdrowia. Zobacz, jakie korzyści płyną z odchudzania

śpiące dziecko

Skaza białkowa u niemowlaka – w jaki sposób się objawia? Jak jej skutecznie zapobiegać?

cholesterol w 3D

Jak obniżyć poziom cholesterolu całkowitego? Dieta, aktywność fizyczna, lekarstwa

cholesterol blokujący tętnicę w 3D

Cholesterol LDL – jak obniżyć jego poziom? Dieta antycholesterolowa jako element terapii

kobieta kawa na wynos

Poznaj i wyeliminuj! 6 najgorszych nawyków żywieniowych

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

daria rybicka

„Jeżeli masz jakąś wątpliwość, czy sposób odżywiania wpływa na twój układ nerwowy, sprawdź to!” Dietetyk Daria Rybicka o diecie w leczeniu depresji

Jak przeżyć tłusty czwartek? Oto kilka zasad dotyczących jedzenia słodyczy

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta leży u kosmetyczki w legginsach i ma wykonywany zabieg

Co to jest endermologia – efekty, wskazania i przeciwwskazania do masażu podciśnieniowego

Dietetyczny anty-ranking. Których diet promowanych przez celebrytów lepiej unikać? Zobacz, co mówią specjaliści

Nie objadaj się na noc!

Kobieta siedzi i karmi dziecko piersią

Co można jeść karmiąc piersią? Dieta matki karmiącej

taca z jedzeniem, na której jest mnóstwo produktów, które podnoszą cholesterol. Powyzej jest napis cholesterol

Jaka dieta na wysoki cholesterol jest odpowiednia? Co można jeść, a czego lepiej unikać?

zaburzenia odżywiania - kobieta nad talerzem z warzywami

Zaburzenia odżywiania – przyczyny, rodzaje, leczenie. Jakie choroby powodują zaburzenia odżywiania.

efekt jojo - niezadowolona kobieta z centymetrem

Efekt jojo – kilka kroków, jak skutecznie go uniknąć. Dlaczego nadwaga wraca?

6 sposobów na złagodzenie łuszczycy