Przejdź do treści

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

Kobieta je czekoladę
Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Oporni na insulinę. Co powinnaś wiedzieć o insulinooporności?
Oporni na insulinę. Co powinnaś wiedzieć o insulinooporności?
Dlaczego decydujemy się na operacje plastyczne?
Dlaczego decydujemy się na operacje plastyczne? Odpowiada dr Zofia Bochen, specjalistka chirurgii plastycznej
Ćwiczenie wyobraźni pomoże ci schudnąć
Ćwiczenie wyobraźni pomoże ci schudnąć. To może być prostsze, niże ci się wydaje
Pieczywo / istock
Czy koronawirusem można się zarazić, kupując pieczywo luzem? Główny Inspektor Sanitarny wyjaśnia
Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!
Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

Czekoladki na Walentynki to upominek, na który często decydują się zakochani. Ich producenci kuszą nas pięknymi opakowaniami, dzięki którym możemy wyznać nasze uczucia. Jak wybrać słodkości, które będą nie tylko pyszne, ale też mniej szkodliwe dla zdrowia? Podpowiada dietetyk Aneta Pisarek. 

Czekoladki na Walentynki – pyszne, ale czy zdrowe?

Chcesz kupić czekoladki na Walentynki swojemu ukochanemu? Pewnie się ucieszy. Ale jego zdrowie może nie być ci wdzięczne za taki prezent, jeśli nie przemyślisz go dobrze.

– Skład czekoladek zazwyczaj jest dosyć długi. Szczególnie, jeśli mamy w środku nadzienie. Ze słodyczami jest tak jak z innymi produktami – im mniej składników, tym lepiej – tłumaczy w rozmowie z Hello Zdrowie dietetyk Aneta Pisarek.

Nasz niepokój powinny budzić:

  • cukier
  • syrop glukozowy
  • aromaty
  • mleko w proszku
  • tłuszcz palmowy
  • masło shea
  • emulgatory

Czekoladki na Walentynki – cukier i mleko w proszku

O złym działaniu cukru na organizm chyba już nie trzeba nikogo przekonywać. Lista chorób, które możemy sobie zafundować, jeśli będziemy z nim przesadzać, jest bardzo długa. Otyłość, cukrzyca, choroby serca i nowotwory – to tylko niektóre z nich. Oczywiście jedna czekoladka nam nie zaszkodzi, ale gdy będzie miała mnóstwo cukru albo syropu glukozowego, jego negatywny wpływ na nasze zdrowie możemy zauważyć niemal od razu.

– Cukier podnosi bardzo szybko poziom insuliny. Trzustka od razu musi niwelować jego ilość we krwi. Im więcej cukru w naszym organizmie, tym więcej wysiłku musi włożyć w to, żeby go przetrawić – wyjaśnia Pisarek.

W mlecznych czekoladach często pojawia się mleko w proszku. – Niestety to nie jest tak, że tam jest tylko alpejskie mleczko z mleka ze Szwajcarii. Jest to produkt w bardzo dużym stopniu przetworzony – mówi dietetyk.

Czekoladki na Walentynki – tłuszcz palmowy, masło shea i sztuczne aromaty

Jeśli mamy wybór, wybierajmy czekoladki, które nie mają nadzienia albo mają go niewiele. Często ich wypełnieniem są tłuszcz palmowy i masła shea.

– Ten tłuszcz fajnie się rozpuszcza w buzi, więc nam to smakuje. Ale nie są to składniki korzystne dla naszego zdrowia. Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na miażdżycę, układ krwionośny – przekonuje Pisarek.

Producenci czekolady często kuszą nas owocowymi nadzieniami, które kojarzą się ze zdrowymi produktami. Nie dajmy się nabrać.

– Jeśli kupujemy czekoladki z nadzieniem truskawkowym, pamiętajmy, że to jest smak truskawkowy. Tam truskawek naprawdę nie ma. Być może jest pół procenta jakiegoś musu truskawkowego. Miejmy świadomość, że to są aromaty, których powinniśmy unikać – podkreśla dietetyk.

czosnek

Czekoladki na Walentynki – emulgatory

W składzie czekolady mogą pojawić się też emulgatory, w tym najbardziej popularny przy produkcji czekolady E476. Producenci je dodają, gdy chcą zaoszczędzić czas, a przy tym zachować smak i konsystencję czekolady. Jednak jeśli chcemy uzyskać dobrą jakość, zdecydowanie nie warto iść na skróty.

– Można to porównać do gotowania rosołu. Nie będzie dobry, jeśli będziemy go gotować 20 min. Potrzebujemy dodać na przykład jakąś kostkę rosołową, żeby nam rzeczywiście smakował. Tak samo jest z czekoladą. Jeśli jest produkowana w tradycyjny sposób, nie potrzebujemy sztucznych dodatków. Wystarczy miazga kakaowa, kakao i trochę cukru – mówi Pisarek.

kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki – zdrowsza alternatywa

Mimo że Walentynki są raz w roku i być może to jedna z niewielu okazji, gdy obdarowujemy ukochanego czekoladkami, to dobrze by było dwa razy się zastanowić, czy nie jesteśmy w stanie znaleźć zdrowszej alternatywy.

– Bombonierka to bardzo miły gest, ale myślę, że warto rozważyć wybór gorzkiej czekolady. Zawiera zdecydowanie mniej cukru. Jeśli wybierzemy taką dobrej jakości, będzie miała też naturalne aromaty, na przykład wanilię – radzi dietetyk.

Warto wybierać również takie z orzechami albo startą skórką pomarańczy. Tym bardziej, że im więcej naturalnie słodkich dodatków, tym mniej cukru w czekoladzie. – Możemy znaleźć naturalne aromaty zachowując dobrą jakość – podkreśla Pisarek.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Łyżeczki z przyprawami

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

bakalie

Jak kupować bakalie?

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

badanie cukru

Cukier we krwi. Czym grozi podwyższony poziom glukozy i jak go obniżyć?

Glukoza w moczu - znaczenie, norma, badanie

Glukoza w moczu – znaczenie, norma, badanie

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

poliole

Poliole – naturalne słodziki. Co warto o nich wiedzieć?

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

OGTT — Sprawdź, czym jest badanie tolerancji glukozy przez organizm!

OGTT – na czym polega badanie tolerancji glukozy?

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Norma cukru we krwi - jak powinno się ją badać i jakie są jej parametry?

Norma cukru we krwi – jak wygląda badanie i jakie przyjmuje wartości?

Ochota na słodycze / istockphoto.com

Wydaje ci się, że jesz za dużo cukru? Dietetyczka tłumaczy, jak zmniejszyć apetyt na słodkie

Pętla wisielcza z żelka

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?