Przejdź do treści

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

Kobieta je czekoladę
Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chłopiec z nebulizatorem
Jak wybrać dobry i bezpieczny dla dziecka nebulizator? Wyjaśnia specjalistka
Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych
Patenty na potencjalne leki antynowotworowe dl badaczy z Uniwersytetu Gdańskiego
Niezwykłe dokonanie badaczy z Gdańska! Pomoże w walce z nowotworami
aromaterapia Nabea
Aromaterapia w domu? To prostsze niż myślisz! Podpowiadamy, jak możesz zacząć przygodę z olejkami
Sekrety szczęśliwych par – 10 filarów udanego związku

Czekoladki na Walentynki to upominek, na który często decydują się zakochani. Ich producenci kuszą nas pięknymi opakowaniami, dzięki którym możemy wyznać nasze uczucia. Jak wybrać słodkości, które będą nie tylko pyszne, ale też mniej szkodliwe dla zdrowia? Podpowiada dietetyk Aneta Pisarek. 

Czekoladki na Walentynki – pyszne, ale czy zdrowe?

Chcesz kupić czekoladki na Walentynki swojemu ukochanemu? Pewnie się ucieszy. Ale jego zdrowie może nie być ci wdzięczne za taki prezent, jeśli nie przemyślisz go dobrze.

– Skład czekoladek zazwyczaj jest dosyć długi. Szczególnie, jeśli mamy w środku nadzienie. Ze słodyczami jest tak jak z innymi produktami – im mniej składników, tym lepiej – tłumaczy w rozmowie z Hello Zdrowie dietetyk Aneta Pisarek.

Nasz niepokój powinny budzić:

Czekoladki na Walentynki – cukier i mleko w proszku

O złym działaniu cukru na organizm chyba już nie trzeba nikogo przekonywać. Lista chorób, które możemy sobie zafundować, jeśli będziemy z nim przesadzać, jest bardzo długa. Otyłość, cukrzyca, choroby serca i nowotwory – to tylko niektóre z nich. Oczywiście jedna czekoladka nam nie zaszkodzi, ale gdy będzie miała mnóstwo cukru albo syropu glukozowego, jego negatywny wpływ na nasze zdrowie możemy zauważyć niemal od razu.

– Cukier podnosi bardzo szybko poziom insuliny. Trzustka od razu musi niwelować jego ilość we krwi. Im więcej cukru w naszym organizmie, tym więcej wysiłku musi włożyć w to, żeby go przetrawić – wyjaśnia Pisarek.

W mlecznych czekoladach często pojawia się mleko w proszku. – Niestety to nie jest tak, że tam jest tylko alpejskie mleczko z mleka ze Szwajcarii. Jest to produkt w bardzo dużym stopniu przetworzony – mówi dietetyk.

Czekoladki na Walentynki – tłuszcz palmowy, masło shea i sztuczne aromaty

Jeśli mamy wybór, wybierajmy czekoladki, które nie mają nadzienia albo mają go niewiele. Często ich wypełnieniem są tłuszcz palmowy i masła shea.

– Ten tłuszcz fajnie się rozpuszcza w buzi, więc nam to smakuje. Ale nie są to składniki korzystne dla naszego zdrowia. Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na miażdżycę, układ krwionośny – przekonuje Pisarek.

Producenci czekolady często kuszą nas owocowymi nadzieniami, które kojarzą się ze zdrowymi produktami. Nie dajmy się nabrać.

– Jeśli kupujemy czekoladki z nadzieniem truskawkowym, pamiętajmy, że to jest smak truskawkowy. Tam truskawek naprawdę nie ma. Być może jest pół procenta jakiegoś musu truskawkowego. Miejmy świadomość, że to są aromaty, których powinniśmy unikać – podkreśla dietetyk.

czosnek

Czekoladki na Walentynki – emulgatory

W składzie czekolady mogą pojawić się też emulgatory, w tym najbardziej popularny przy produkcji czekolady E476. Producenci je dodają, gdy chcą zaoszczędzić czas, a przy tym zachować smak i konsystencję czekolady. Jednak jeśli chcemy uzyskać dobrą jakość, zdecydowanie nie warto iść na skróty.

– Można to porównać do gotowania rosołu. Nie będzie dobry, jeśli będziemy go gotować 20 min. Potrzebujemy dodać na przykład jakąś kostkę rosołową, żeby nam rzeczywiście smakował. Tak samo jest z czekoladą. Jeśli jest produkowana w tradycyjny sposób, nie potrzebujemy sztucznych dodatków. Wystarczy miazga kakaowa, kakao i trochę cukru – mówi Pisarek.

kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki – zdrowsza alternatywa

Mimo że Walentynki są raz w roku i być może to jedna z niewielu okazji, gdy obdarowujemy ukochanego czekoladkami, to dobrze by było dwa razy się zastanowić, czy nie jesteśmy w stanie znaleźć zdrowszej alternatywy.

– Bombonierka to bardzo miły gest, ale myślę, że warto rozważyć wybór gorzkiej czekolady. Zawiera zdecydowanie mniej cukru. Jeśli wybierzemy taką dobrej jakości, będzie miała też naturalne aromaty, na przykład wanilię – radzi dietetyk.

Warto wybierać również takie z orzechami albo startą skórką pomarańczy. Tym bardziej, że im więcej naturalnie słodkich dodatków, tym mniej cukru w czekoladzie. – Możemy znaleźć naturalne aromaty zachowując dobrą jakość – podkreśla Pisarek.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak prawidłowo wykonać krzywą cukrową? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Krzywa cukrowa (OTTG) – jak prawidłowo wykonać badanie? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Czy możesz mieć cukrzycę i o tym nie wiedzieć? Sygnały, na które warto zwrócić uwagę

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Kanapki z awokado - źródło magnezu

Magnez – objawy niedoboru i nadmiaru. Produkty bogate w magnez

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Czekolada a magnez. Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.