Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

unsplash.com
unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Hipercholesterolemia nie boli. Zrób lipidogram!
Hipercholesterolemia nie boli. Zrób lipidogram!
Madonna
61-letnia Madonna zapozowała topless. „Jesteś za stara na takie zdjęcia”
Wizyta u seksuologa / istock
Kiedy udać się do seksuolożki bądź seksuologa? Eksperci fundacji #SEXEDpl odpowiadają
Ronnie i Donnie Galyon / getty
Ronnie i Donnie Galyon, najstarsze bliźniaki syjamskie, nie żyją. Mężczyźni zmarli w wieku 68 lat
Zespół cieśni nadgarstka. Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Zespół cieśni nadgarstka. Jak może pomóc osteopatia? Wyjaśnia Ewelina Tyszko-Bury

Co najczęściej ląduje u ciebie na obiadowym talerzu? Makaron, ziemniaki, ryż, kasza gryczana…? Swoim domownikom raz na jakiś czas zacznij serwować kaszę jaglaną. Jest smaczna i zdrowa – i to nawet nie wiesz jak bardzo! „Ciągle nie jest to produkt należycie doceniony” – pisze „Zielenina”, blogerka znana z warsztatów, na których uczy jak zdrowo jeść. Czas to zmienić.

Skończyły się czasy, gdy na stole codziennie czekał dwudaniowy obiad z mięsem i ziemniakami w roli głównej. Współczesne kobiety (i mężczyźni!) wybierają raczej szybkie, jednogarnkowe potrawy z dużą ilością warzyw. Często sięgamy też po makaron i ryż. I (niestety) zapominamy o królowej kasz – kaszy jaglanej!

Nie popełniajmy już tego błędu. Do przyrządzania potraw z tym bezglutenowym przysmakiem zachęca Magda, autorka bloga „Zielenina Cooking”.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Kasza jaglana – dlaczego warto?

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

🥕Kasza jaglana. 🥕Pamiętam jak jeszcze kilka lat emu, gdy prowadziłam warsztaty kulinarne kasza jaglana była praktycznie nieznana. 🥕Oczywiście na przestrzeni tych kilku lat bardzo się to zmieniło i teraz się to właściwie nie zdarza, ale ciągle nie jest to produkt należycie doceniony. 🥕Przede wszystkim kasza jaglana to nasz, lokalny produkt. Jest robiona z prosa – bezglutenowego zboża, które w celu otrzymania kaszy jest obłuskiwane. 🥕Jaglanka nie zawiera glutenu, jest świetnym źródłem białka, osusza organizm, jest też jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. ta ostatnia cecha ma bardzo duże znaczenie w diecie bogatej w mięso i nabiał, które bardzo zakwaszają organizm, co obciąża układ trawienia i nerki. 🥕Jagły zawierają krzemionkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci, a także wspiera mineralizację kości. Ma witaminy z grupy B, lecytynę i witaminę E – te dwie ostatnie mają doskonały wpływ na pamięć i koncentrację! 🥕Jest lekkostrawna, ma właściwości nie tylko odżywcze, ale wręcz lecznicze. 🥕Można ją jeść na słodko i na wytrawnie. 🥕A Ty, jak lubisz najbardziej? . . . #zielenina #zieleninanatalerzu #kasza #kaszajaglana #zdrowadieta #bezglutenu #bezglutenowe #zdrowejedzenie #wegańskiejedzenie #weganizm #millet #glutenfree #healthydiet #healthyfood #zieleninacooking #prosteprzepisy #prostegotowanie #minimalizmwkuchni #minimalcooking #zieleninablog

Post udostępniony przez Magda czyli #Zielenina (@zielenina.cooking)

„Pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu, gdy prowadziłam warsztaty kulinarne kasza jaglana była praktycznie nieznana. Oczywiście na przestrzeni tych kilku lat bardzo się to zmieniło i teraz się to właściwie nie zdarza, ale ciągle nie jest to produkt należycie doceniony.

Przede wszystkim kasza jaglana to nasz, lokalny produkt. Jest robiona z prosa – bezglutenowego zboża, które w celu otrzymania kaszy jest obłuskiwane.

Jaglanka nie zawiera glutenu, jest świetnym źródłem białka, osusza organizm, jest też jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. ta ostatnia cecha ma bardzo duże znaczenie w diecie bogatej w mięso i nabiał, które bardzo zakwaszają organizm, co obciąża układ trawienia i nerki” – pisze Magda, czyli Zielenina.

Jagły zawierają krzemionkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci, a także wspiera mineralizację kości. Kasza jaglana ma witaminy z grupy B, lecytynę i witaminę E – te dwie ostatnie mają doskonały wpływ na pamięć i koncentrację! Jest lekkostrawna, ma właściwości nie tylko odżywcze, ale wręcz lecznicze. Można ją jeść na słodko i na wytrawnie” – dodaje blogerka.

Kasza jaglana – nie dla wszystkich

Niestety, z zalet kaszy jaglanej nie mogą korzystać wszyscy. Po pierwsze – jest kaloryczna (350 kcal/100 gram), więc nie nadaje się do spożywania na diecie odchudzającej. Po drugie – ma wysoki indeks glikemiczny (71 IG po ugotowaniu), więc nie jest wskazana osobom z cukrzycą.

W kaszy jaglanej znajdują się też związki, które zaburzają metabolizowanie się jodu. Z tego powodu tego rodzaju kaszy powinny unikać kobiety zmagające się z chorobami tarczycy. 

Nie oznacza to jednak, że osoby z wyżej wymienionych grup powinny zrezygnować z kaszy jaglanej całkowicie. Spożyta raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi!

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Panowanie nad apetytem / freepik

Jak zapanować nad swoim apetytem? Dietetyczka Patrycja Rublewska ma kilka ważnych rad

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Maja Bohosiewicz / Instagram

Maja Bohosiewicz podzieliła się z fankami sekretem swojej szczupłej sylwetki. „Stara, cudów nie ma…” – pisze aktorka

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?