Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

unsplash.com
unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tajemnicze choroby
Tajemnicze choroby. Mimo postępu w nauce, wciąż nie wiemy, co je wywołuje
Polubić... menstruację
Polub… menstruację! Jak dopasować się do hormonów, by czuć się dobrze cały miesiąc?
Sucha skóra? Nie pij wody!
Sucha skóra? Nie pij wody!
Jak poprawić sen dziecka?
Jak poprawić sen dziecka?
Rząd próbuje ograniczyć liczbę zakażeń wśród personelu medycznego/iStock
Rząd próbuje ograniczyć liczbę zakażeń koronawirusem wśród personelu medycznego. Dwa nowe zarządzenia

Co najczęściej ląduje u ciebie na obiadowym talerzu? Makaron, ziemniaki, ryż, kasza gryczana…? Swoim domownikom raz na jakiś czas zacznij serwować kaszę jaglaną. Jest smaczna i zdrowa – i to nawet nie wiesz jak bardzo! „Ciągle nie jest to produkt należycie doceniony” – pisze „Zielenina”, blogerka znana z warsztatów, na których uczy jak zdrowo jeść. Czas to zmienić.

Skończyły się czasy, gdy na stole codziennie czekał dwudaniowy obiad z mięsem i ziemniakami w roli głównej. Współczesne kobiety (i mężczyźni!) wybierają raczej szybkie, jednogarnkowe potrawy z dużą ilością warzyw. Często sięgamy też po makaron i ryż. I (niestety) zapominamy o królowej kasz – kaszy jaglanej!

Nie popełniajmy już tego błędu. Do przyrządzania potraw z tym bezglutenowym przysmakiem zachęca Magda, autorka bloga „Zielenina Cooking”.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Kasza jaglana – dlaczego warto?

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

🥕Kasza jaglana. 🥕Pamiętam jak jeszcze kilka lat emu, gdy prowadziłam warsztaty kulinarne kasza jaglana była praktycznie nieznana. 🥕Oczywiście na przestrzeni tych kilku lat bardzo się to zmieniło i teraz się to właściwie nie zdarza, ale ciągle nie jest to produkt należycie doceniony. 🥕Przede wszystkim kasza jaglana to nasz, lokalny produkt. Jest robiona z prosa – bezglutenowego zboża, które w celu otrzymania kaszy jest obłuskiwane. 🥕Jaglanka nie zawiera glutenu, jest świetnym źródłem białka, osusza organizm, jest też jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. ta ostatnia cecha ma bardzo duże znaczenie w diecie bogatej w mięso i nabiał, które bardzo zakwaszają organizm, co obciąża układ trawienia i nerki. 🥕Jagły zawierają krzemionkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci, a także wspiera mineralizację kości. Ma witaminy z grupy B, lecytynę i witaminę E – te dwie ostatnie mają doskonały wpływ na pamięć i koncentrację! 🥕Jest lekkostrawna, ma właściwości nie tylko odżywcze, ale wręcz lecznicze. 🥕Można ją jeść na słodko i na wytrawnie. 🥕A Ty, jak lubisz najbardziej? . . . #zielenina #zieleninanatalerzu #kasza #kaszajaglana #zdrowadieta #bezglutenu #bezglutenowe #zdrowejedzenie #wegańskiejedzenie #weganizm #millet #glutenfree #healthydiet #healthyfood #zieleninacooking #prosteprzepisy #prostegotowanie #minimalizmwkuchni #minimalcooking #zieleninablog

Post udostępniony przez Magda czyli #Zielenina (@zielenina.cooking)

„Pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu, gdy prowadziłam warsztaty kulinarne kasza jaglana była praktycznie nieznana. Oczywiście na przestrzeni tych kilku lat bardzo się to zmieniło i teraz się to właściwie nie zdarza, ale ciągle nie jest to produkt należycie doceniony.

Przede wszystkim kasza jaglana to nasz, lokalny produkt. Jest robiona z prosa – bezglutenowego zboża, które w celu otrzymania kaszy jest obłuskiwane.

Jaglanka nie zawiera glutenu, jest świetnym źródłem białka, osusza organizm, jest też jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. ta ostatnia cecha ma bardzo duże znaczenie w diecie bogatej w mięso i nabiał, które bardzo zakwaszają organizm, co obciąża układ trawienia i nerki” – pisze Magda, czyli Zielenina.

Jagły zawierają krzemionkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci, a także wspiera mineralizację kości. Kasza jaglana ma witaminy z grupy B, lecytynę i witaminę E – te dwie ostatnie mają doskonały wpływ na pamięć i koncentrację! Jest lekkostrawna, ma właściwości nie tylko odżywcze, ale wręcz lecznicze. Można ją jeść na słodko i na wytrawnie” – dodaje blogerka.

Kasza jaglana – nie dla wszystkich

Niestety, z zalet kaszy jaglanej nie mogą korzystać wszyscy. Po pierwsze – jest kaloryczna (350 kcal/100 gram), więc nie nadaje się do spożywania na diecie odchudzającej. Po drugie – ma wysoki indeks glikemiczny (71 IG po ugotowaniu), więc nie jest wskazana osobom z cukrzycą.

W kaszy jaglanej znajdują się też związki, które zaburzają metabolizowanie się jodu. Z tego powodu tego rodzaju kaszy powinny unikać kobiety zmagające się z chorobami tarczycy. 

Nie oznacza to jednak, że osoby z wyżej wymienionych grup powinny zrezygnować z kaszy jaglanej całkowicie. Spożyta raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi!

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Panowanie nad apetytem / freepik

Jak zapanować nad swoim apetytem? Dietetyczka Patrycja Rublewska ma kilka ważnych rad

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Maja Bohosiewicz / Instagram

Maja Bohosiewicz podzieliła się z fankami sekretem swojej szczupłej sylwetki. „Stara, cudów nie ma…” – pisze aktorka

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

zupa w proszku

Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona

talerz zdrowego jedzenia

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Kobieta je jedzenie z pudełka

Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Bakłażan a serce. Bakłażan a anemia. Bakłażan a odchudzanie.

Bakłażany – 5 powodów, dla których warto je jeść

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?