Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

unsplash.com
unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tamara Arciuch
Tamara Arciuch o swoim trzecim porodzie. Słowa lekarza zapamięta na długo
Kobieta w basenie / istock
Zmagasz się z problemem zatrzymania wody w organizmie? To nie skutek alergii pokarmowej czy spożywania węglowodanów
Zapalenie pęcherza. Co zrobić, żeby go uniknąć? Wyjaśnia fizjoterapeutka
Para młodych ludzi / Freestocks, Unsplash
Uczulenie na spermę partnera może zdarzyć się każdej z nas. Co robić w takiej sytuacji?
Naturalne źródła cukru / istock
Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Co najczęściej ląduje u ciebie na obiadowym talerzu? Makaron, ziemniaki, ryż, kasza gryczana…? Swoim domownikom raz na jakiś czas zacznij serwować kaszę jaglaną. Jest smaczna i zdrowa – i to nawet nie wiesz jak bardzo! „Ciągle nie jest to produkt należycie doceniony” – pisze „Zielenina”, blogerka znana z warsztatów, na których uczy jak zdrowo jeść. Czas to zmienić.

Skończyły się czasy, gdy na stole codziennie czekał dwudaniowy obiad z mięsem i ziemniakami w roli głównej. Współczesne kobiety (i mężczyźni!) wybierają raczej szybkie, jednogarnkowe potrawy z dużą ilością warzyw. Często sięgamy też po makaron i ryż. I (niestety) zapominamy o królowej kasz – kaszy jaglanej!

Nie popełniajmy już tego błędu. Do przyrządzania potraw z tym bezglutenowym przysmakiem zachęca Magda, autorka bloga „Zielenina Cooking”.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Kasza jaglana – dlaczego warto?

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

🥕Kasza jaglana. 🥕Pamiętam jak jeszcze kilka lat emu, gdy prowadziłam warsztaty kulinarne kasza jaglana była praktycznie nieznana. 🥕Oczywiście na przestrzeni tych kilku lat bardzo się to zmieniło i teraz się to właściwie nie zdarza, ale ciągle nie jest to produkt należycie doceniony. 🥕Przede wszystkim kasza jaglana to nasz, lokalny produkt. Jest robiona z prosa – bezglutenowego zboża, które w celu otrzymania kaszy jest obłuskiwane. 🥕Jaglanka nie zawiera glutenu, jest świetnym źródłem białka, osusza organizm, jest też jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. ta ostatnia cecha ma bardzo duże znaczenie w diecie bogatej w mięso i nabiał, które bardzo zakwaszają organizm, co obciąża układ trawienia i nerki. 🥕Jagły zawierają krzemionkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci, a także wspiera mineralizację kości. Ma witaminy z grupy B, lecytynę i witaminę E – te dwie ostatnie mają doskonały wpływ na pamięć i koncentrację! 🥕Jest lekkostrawna, ma właściwości nie tylko odżywcze, ale wręcz lecznicze. 🥕Można ją jeść na słodko i na wytrawnie. 🥕A Ty, jak lubisz najbardziej? . . . #zielenina #zieleninanatalerzu #kasza #kaszajaglana #zdrowadieta #bezglutenu #bezglutenowe #zdrowejedzenie #wegańskiejedzenie #weganizm #millet #glutenfree #healthydiet #healthyfood #zieleninacooking #prosteprzepisy #prostegotowanie #minimalizmwkuchni #minimalcooking #zieleninablog

Post udostępniony przez Magda czyli #Zielenina (@zielenina.cooking)

„Pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu, gdy prowadziłam warsztaty kulinarne kasza jaglana była praktycznie nieznana. Oczywiście na przestrzeni tych kilku lat bardzo się to zmieniło i teraz się to właściwie nie zdarza, ale ciągle nie jest to produkt należycie doceniony.

Przede wszystkim kasza jaglana to nasz, lokalny produkt. Jest robiona z prosa – bezglutenowego zboża, które w celu otrzymania kaszy jest obłuskiwane.

Jaglanka nie zawiera glutenu, jest świetnym źródłem białka, osusza organizm, jest też jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. ta ostatnia cecha ma bardzo duże znaczenie w diecie bogatej w mięso i nabiał, które bardzo zakwaszają organizm, co obciąża układ trawienia i nerki” – pisze Magda, czyli Zielenina.

Jagły zawierają krzemionkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci, a także wspiera mineralizację kości. Kasza jaglana ma witaminy z grupy B, lecytynę i witaminę E – te dwie ostatnie mają doskonały wpływ na pamięć i koncentrację! Jest lekkostrawna, ma właściwości nie tylko odżywcze, ale wręcz lecznicze. Można ją jeść na słodko i na wytrawnie” – dodaje blogerka.

Kasza jaglana – nie dla wszystkich

Niestety, z zalet kaszy jaglanej nie mogą korzystać wszyscy. Po pierwsze – jest kaloryczna (350 kcal/100 gram), więc nie nadaje się do spożywania na diecie odchudzającej. Po drugie – ma wysoki indeks glikemiczny (71 IG po ugotowaniu), więc nie jest wskazana osobom z cukrzycą.

W kaszy jaglanej znajdują się też związki, które zaburzają metabolizowanie się jodu. Z tego powodu tego rodzaju kaszy powinny unikać kobiety zmagające się z chorobami tarczycy. 

Nie oznacza to jednak, że osoby z wyżej wymienionych grup powinny zrezygnować z kaszy jaglanej całkowicie. Spożyta raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi!

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

zupa w proszku

Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona

talerz zdrowego jedzenia

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Kobieta je jedzenie z pudełka

Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

marchewki

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

Kokosowe ciasto jaglane

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

freepik.com

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

8 sposobów na podniesienie libido

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia