Przejdź do treści

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Soki owocowe
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dzika róża to dziś nieco zapomniana roślina, którą kojarzymy głównie z herbatami. Tymczasem jej owoce i płatki możemy wykorzystać na co najmniej kilka innych sposobów. Trwający właśnie sezon obniżonej odporności i infekcji jest świetnym momentem, aby w pełni poznać i wypróbować jej właściwości. Jak i dlaczego warto to zrobić tłumaczy naturoterapeutka Zuzanna Rzepecka.  

Dzika róża – jakie ma właściwości?

Dzika róża to roślina popularna niemal w całej Europie. W Polsce często rośnie nie tylko na łąkach czy uboczach lasów, ale także w przydomowych ogrodach. Wiele z nas pewnie miało już okazję spróbować jej owoców. I, o ile krzak nie rósł tuż przy ruchliwej drodze lub innym źródle zanieczyszczeń, był to bardzo dobry pomysł. O pozytywny wpływ dzikiej róży na nasze zdrowie zapytałam naturoterapeutkę.

Owoce dzikiej róży (Rosa Canica L.) działają ogólnie wzmacniająco, łagodnie rozkurczowo, zwiększają odporność na choroby zakaźne i zatrucia, są żółcio- i moczopędne, wpływają korzystnie na przemianę materii oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Przede wszystkim jednak owoce dzikiej róży są nieocenionym źródłem witaminy C (zawartość na poziomie nawet 20% w stosunku do innych wartości odżywczych) – mają jej 20-30 razy więcej niż cytryny, a to dzięki obecnym w nich flawonoidom i kwasom organicznym. Dzika róża zawiera również witaminy A, B2, B3, E, K, P, cukry, pektyny, kwasy organiczne, olejek eteryczny i sole mineralne.

Warto więc sięgać po ten owoc szczególnie wtedy, kiedy narażeni jesteśmy na częstsze infekcje. Zawarta w dzikiej róży witamina C odgrywa bowiem ważną rolę w funkcjonowaniu naszego systemu odpornościowego. Pobudza rozwój i pracę komórek odpowiadających za walkę z drobnoustrojami. Jest szczególnie skuteczna w ochronie przed przeziębieniem, czyli wirusową infekcją śluzówki górnych dróg oddechowych, popularną przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym.

unsplash.com

Dzika róża – jak ją wykorzystać?

W zależności od gatunku owoce dzikiej róży mogą nieco różnić się smakiem, barwą i wielkością. Sezon na ich zbieranie przypada na wrzesień i październik, a więc idealny czas, aby zrobić sobie zapasy na zimę. Bogactwo witaminy C i innych związków sprawia, że są świetnym dodatkiem do diety w zaczynającym się jesienią sezonie przeziębieniowym.

Jeśli nie posiadamy dzikiej róży we własnym ogrodzie, warto wybrać się do sklepów ze zdrową żywnością. Znajdziemy w nich na przykład: proszek ze zmielonych owoców, kapsułki, sok oraz suszone płatki lub owoce. Co z nimi zrobić?

Z dzikiej róży możemy przygotowywać napary, odwary, nalewki, syropy, konfitury, kompoty, soki. Możemy również zastosować płatki tej rośliny np. do przygotowania syropu. Zdecydowanie korzystniej wpływają na nas owoce, choć w średniowieczu osobom wątłym, chorym podawano syrop z płatków dzikiej róży i miodu – wymienia naturoterapeutka Zuzanna Rzepecka.

Chociaż najwięcej dobrego znajdziemy w owocach, docenić trzeba też płatki jej kwiatów. Sprawdzą się nie tylko jako wspomniany wyżej składnik syropu, czy dodatek do herbaty, wypieków i nalewek, ale także do kąpieli czy domowych peelingów na bazie kawy lub cukru. W pielęgnacji lubimy je za działanie antybakteryjne, łagodzące i uelastyczniające skórę.

kobieta na kanapie

Dzika róża – czy może komuś zaszkodzić?

Na koniec została jeszcze kwestia potencjalnych zagrożeń przy przyjmowaniu dzikiej róży. O opinie na ten temat również zapytałam specjalistkę:

Nie znam przypadków, w których dzika róża działałaby niekorzystnie na organizm. Na pewno wykluczyć należy osoby, które są uczulone na tę roślinę.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Dieta w czasie kwarantanny - jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Dieta w czasie kwarantanny – jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?