2 min.
Witamina C – zapotrzebowanie, źródła, skutki przedawkowania i niedoboru

Witamina C - zapotrzebowanie, źródła, skutki przedawkowania i niedoboru
27.05.2022
Red Lipstick Monster pokazała swoje zdjęcie w kostiumie kąpielowym – bez retuszu i filtra. „W końcu ktoś pokazuje prawdziwość kobiet”
27.05.2022
Cztery zarzuty o napaść na tle seksualnym. Czy to koniec Kevina Spaceya?
27.05.2022
Nietypowa bielizna do seksu oralnego. Agencja Żywności i Leków powiedziała TAK
27.05.2022
Marianna Gierszewska wystąpiła w kampanii reklamowej bielizny z widoczną stomią. „Na długi czas zupełnie odcięłam się od swojego ciała”
27.05.2022
Nimfy kleszczy – chociaż wyglądają jak niegroźne pieprzyki, mogą przenosić wiele niebezpiecznych chorób
Większość kojarzy ją ze wspierania odporności organizmu i leczenia przeziębień. Witamina C spełnia jednak więcej kluczowych ról w naszym organizmie jak na przykład fakt, że jest przeciwutleniaczem wspomagającym eliminację wolnych rodników. Bierze również udział w przemianie węglowodanów i białek, m.in. syntezie kolagenu, neuroprzekaźników i hormonów, w tym adrenaliny, insuliny, tyroksyny, wspomaga przyswajanie żelaza przez organizm oraz bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i przeciwciał. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi dla kobiet 91 mg, a dla mężczyzn 98 mg.
Spis treści
Objawy niedoboru witaminy C
Objawami, które powinny zaniepokoić i które mogą wynikać z niedoboru witaminy C w organizmie to zmiany skórne, osłabienie skóry i tkanki łącznej (wiotczenie i przedwczesne starzenie, utrudnione gojenie ran, pękanie naczynek), stany zapalne w obrębie jamy ustnej, choroby stawów, nerwobóle, anemia.
Skutki przedawkowania witaminy C
Suplementując witaminę C powinniśmy uważać i robić to zgodnie z zaleceniem lekarza lub wskazaniem w ulotce i nie przekraczać zalecanych dawek. Skutkami przedawkowania witaminy C mogą być takie objawy jak: podrażnienie żołądka, biegunka, zakwaszenie moczu i powstawanie kamieni nerkowych.
Interakcje: nadmiar zwiększa wydalanie folianów z moczem, obniżając ich poziom w organizmie.
Źródła witaminy C, czyli w jakich produktach ją znajdziesz?
Witamina C kojarzy się przede wszystkim z owocami, a szczególnie cytrusami. Jej bogatym źródłem jest… żółta papryka, która zawiera jej kilka razy więcej niż kojarząca się z witaminą C cytryna! Cennym źródłem witaminy C są także czarne i czerwone porzeczki, truskawki, maliny i inne owoce jagodowe czy kiwi, a także warzywa – wspomniana już papryka, kiełki, brokuły, kapusty, natka pietruszki, koper, świeże zioła.
Witamina C należy do najbardziej nietrwałych witamin. Łatwo rozpuszcza się w wodzie podczas gotowania żywności, dlatego bogate w nią warzywa należy przygotowywać z jak najmniejszym jej dodatkiem. Witamina ta jest również bardzo wrażliwa na działanie światła, tlenu z powietrza i zasad, łatwo utlenia się też w kontakcie z żelazem i miedzią.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C: intensywny wysiłek, stres, palenie papierosów, zanieczyszczenie środowiska, antykoncepcja doustna, przyjmowanie aspiryny, sulfonamidów i leków przeciwzakrzepowych, miażdżyca.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

26.05.2022
Paulina Holtz: „Daję moim córkom szansę, aby same ogarnęły swoje życie”

25.05.2022
„Mnóstwo kobiet kumuluje napięcia w różnych rejonach ciała, część gromadzi je w miednicy. A te mięśnie nie są ze stali” – mówi Katarzyna Chanowska, fizjoterapeutka

23.05.2022
Dr Maciej Mazurec: Cytologia powoli przechodzi do lamusa. Mamy znacznie skuteczniejszy test, który zwiększa bezpieczeństwo pacjentek nawet do 70 proc.

22.05.2022