
Odporność
Odporność organizmu zależy głównie od stylu życia i naszego sposobu odżywiania. Troska o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, kiedy znacząco wzrasta ryzyko zakażenia drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Słaba odporność zwiększa podatność organizmu na działanie szkodliwych bakterii, wirusów czy pasożytów. Nieprawidłowe działanie układu immunologicznego zależy od wielu przyczyn, są to m.in.: zmiany pogodowe, stres, niedostateczna ilość snu, brak aktywności fizycznej czy niewłaściwa dieta. Dowiedz się, jak temu zapobiec i jak poprawić odporność organizmu.
Jak wzmocnić odporność organizmu?
Wyróżniamy dwa rodzaje odporności – nieswoistą i swoistą. Dzięki odporności nieswoistej (nazywanej też wrodzoną lub dziedziczną) organizm posiada zdolność obrony przed wnikaniem szkodliwych czynników chorobotwórczych i tych pochodzących ze środowiska. Z kolei odporność swoista (nabyta) umożliwia skuteczne zwalczanie patogenów chorobotwórczych. Organizm poprzez odporność swoistą jest w stanie zapamiętać antygeny i wytworzyć przeciwciała odpowiedzialne za ich zwalczanie. Obniżona odporność może być wynikiem przyjmowania niektórych leków i antybiotyków, nabytych lub wrodzonych niedoborów odporności albo chorób układowych, takich jak białaczka.
Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, jak podnieść odporność organizmu, wśród których znajdują się:
- odpowiednia ilość snu, podczas którego organizm zdąży się regenerować;
- właściwa, zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa, które są źródłem cennych witamin i minerałów;
- odpowiednia dawka systematycznie podejmowanego wysiłku fizycznego;
- ograniczenie, a najlepiej całkowite wykluczenie używek w postaci kawy, alkoholu i papierosów;
- szczepienia ochronne, dzięki którym aktywowany jest układ immunologiczny i produkcja przeciwciał.
Zobacz także: Dieta na wzmocnienie odporności
Jak wzmocnić odporność dziecka?
Odporność u dzieci kształtowana jest mniej więcej do 12. roku życia. Maluch pierwszą odporność zyskuje już w momencie narodzin, otrzymując przez łożysko matki przeciwciała. Eksperci jednomyślnie uznali, że najlepszym sposobem budowania odporności dziecka jest karmienie piersią. Kolejny sposobem na kształtowanie odporności są regularne spacery na świeżym powietrzu. Już od 3. tygodnia życia można rozpocząć wychodzenie na spacery. Ten czas uzależniony jest co prawda od aktualnej pory roku, jednak z czasem ważne, by odbywały się one nawet podczas gorszej pogody. W okresie przedszkolnym dziecko nabywa odporności poprzez kontakt z innymi dziećmi. Odporność dziecka może być osłabiona w wyniku: kontaktu z dymem tytoniowym, zanieczyszczeniami powietrza, przewlekłymi chorobami układu oddechowego, alergiami, schorzeniami przewlekłymi – cukrzyca, choroby serca, a także z powodu częstej antybiotykoterapii i przebywania w dużych skupiskach ludzi.
Zobacz także: Wzmocnienie odporności u niemowląt
Suplementy na odporność
Preparaty na odporność dostępne w aptekach mają za zadanie pobudzić do działania układ immunologiczny. Dobrze sprawdzą się tu suplementy zawierające acerolę, aloes czy jeżówkę. Inną metodą wzmacniającą odporność jest suplementacja probiotykami uzupełniającymi florę bakteryjną jelit. Oprócz suplementów układ immunologiczny mogą wspomóc zioła na odporność. W aptekach możemy kupić specjalne mieszanki owocowo-ziołowe. Na wzmocnienie odporności warto zastosować czarny bez, bratka polnego, czystka, pokrzywę czy kolendrę. Istnieje również ogrom suplementów w postaci tabletek, w których znajdują się witaminy i minerały wspomagające odporność. Suplementem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz witaminy jest tran, czyli olej pozyskiwany z wątroby ryb – najczęściej dorsza lub rekina. Tran przyczynia się do utrzymania sprawnego systemu odpornościowego, chroniąc organizm przed przenikaniem bakterii i wirusów.
Jak zwiększyć odporność organizmu domowymi sposobami?
Miód stanowi źródło witamin, składników mineralnych i antyoksydantów wspomagających układ odpornościowy. Należy jednak pamiętać by nie dodawać go do gorących napojów, ponieważ traci on wówczas swoje cenne właściwości. Czosnek i cebula mają właściwości bakteriobójcze. Najwięcej korzyści uzyskamy spożywając cebulę i czosnek na surowo, najlepiej z dodatkiem witaminy C, co wzmaga ich działanie. Owoce dzikiej róży spożywane pod postacią konfitur, naparów i soków są źródłem witamin: C, A, E, K, B1, B2, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego. Kiszonki to również bomby witaminowe. Kiszona kapusta czy ogórki zawierają wiele składników mineralnych oraz witamin. Kiszona kapusta jest silnym antyutleniaczem, wspomaga również działanie układu odpornościowego.
Zobacz także: Domowe sposoby na wzmocnienie odporności
Najnowsze


Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Zadbaj o odporność. Poznaj 6 składników, które mogą uratować cię przed infekcją

Nie masz pomysłu na prezent dla bliskiej osoby? W te święta mądrze zainwestuj… w jej odporność!

Chcesz być zdrowsza? Poznaj 8 sekretów ludzi, którzy nie chorują

5 powodów, by wyjść z domu zimą

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 zalet niskich temperatur

Czy pogoda ma wpływ na układ odpornościowy? Rozwiewamy wątpliwości

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Jak zimno wpływa na organizm? 7 powodów, dla których warto czasem zmarznąć

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

Ukryte stany zapalne ‒ działaj już teraz!

Często łapiesz infekcje? Dowiedz się, w czym może tkwić problem

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Infekcja bakteryjna za tobą? Sprawdź 5 rzeczy, które powinnaś zrobić po antybiotykoterapii

Wirus Marburg – czy angolski scenariusz z 2005 r. może się powtórzyć w Europie?

Glutation – co to jest? Gdzie znajdziesz go najwięcej? Skutki uboczne niedoboru

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

9 sposobów, by uniknąć infekcji tej jesieni

8 zdrowotnych mitów, w które nie warto wierzyć

5 sposobów na polepszenie odporności na jesień

Układ dopełniacza – funkcje, aktywacja, badanie

Zimny prysznic na odchudzanie i gorączkę? Wyjaśniamy, czy to służy, czy szkodzi naszemu zdrowiu

Potwierdzono nowe przypadki wąglika w Europie. Wśród zakażonych są dzieci

Ponad 90 proc. Polaków jest odpornych na koronawirusa? Niedzielski: Wynik daje nam pewien komfort bezpieczeństwa

„Nie siadaj na betonie, bo złapiesz wilka”, czyli przeziębienie pęcherza. Czy to prawda?

Jak wesprzeć swoją odporność, żeby pierwszych wiosennych dni nie spędzić w łóżku z gorączką i katarem?

Makrofagi – co to, funkcje w organizmie, aktywacja makrofagów

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Ty zawsze w trzech swetrach, a dalej ci zimno? Oto kilka możliwych przyczyn

Eozynofilia – przyczyny, objawy, normy i leczenie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Laktoferyna – działanie, zastosowanie i przeciwwskazania

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

„Co nas nie zabije, to nas wzmocni”? Naukowcy udowodnili, że to bzdura

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Niemal cała dorosła populacja Polski nie ma odporności na krztusiec – ostrzegają specjaliści

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Ruska bania – czym jest, jak zbudować, zalety korzystania
