
Odporność
Odporność organizmu zależy głównie od stylu życia i naszego sposobu odżywiania. Troska o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, kiedy znacząco wzrasta ryzyko zakażenia drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Słaba odporność zwiększa podatność organizmu na działanie szkodliwych bakterii, wirusów czy pasożytów. Nieprawidłowe działanie układu immunologicznego zależy od wielu przyczyn, są to m.in.: zmiany pogodowe, stres, niedostateczna ilość snu, brak aktywności fizycznej czy niewłaściwa dieta. Dowiedz się, jak temu zapobiec i jak poprawić odporność organizmu.
Jak wzmocnić odporność organizmu?
Wyróżniamy dwa rodzaje odporności – nieswoistą i swoistą. Dzięki odporności nieswoistej (nazywanej też wrodzoną lub dziedziczną) organizm posiada zdolność obrony przed wnikaniem szkodliwych czynników chorobotwórczych i tych pochodzących ze środowiska. Z kolei odporność swoista (nabyta) umożliwia skuteczne zwalczanie patogenów chorobotwórczych. Organizm poprzez odporność swoistą jest w stanie zapamiętać antygeny i wytworzyć przeciwciała odpowiedzialne za ich zwalczanie. Obniżona odporność może być wynikiem przyjmowania niektórych leków i antybiotyków, nabytych lub wrodzonych niedoborów odporności albo chorób układowych, takich jak białaczka.
Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, jak podnieść odporność organizmu, wśród których znajdują się:
- odpowiednia ilość snu, podczas którego organizm zdąży się regenerować;
- właściwa, zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa, które są źródłem cennych witamin i minerałów;
- odpowiednia dawka systematycznie podejmowanego wysiłku fizycznego;
- ograniczenie, a najlepiej całkowite wykluczenie używek w postaci kawy, alkoholu i papierosów;
- szczepienia ochronne, dzięki którym aktywowany jest układ immunologiczny i produkcja przeciwciał.
Zobacz także: Dieta na wzmocnienie odporności
Jak wzmocnić odporność dziecka?
Odporność u dzieci kształtowana jest mniej więcej do 12. roku życia. Maluch pierwszą odporność zyskuje już w momencie narodzin, otrzymując przez łożysko matki przeciwciała. Eksperci jednomyślnie uznali, że najlepszym sposobem budowania odporności dziecka jest karmienie piersią. Kolejny sposobem na kształtowanie odporności są regularne spacery na świeżym powietrzu. Już od 3. tygodnia życia można rozpocząć wychodzenie na spacery. Ten czas uzależniony jest co prawda od aktualnej pory roku, jednak z czasem ważne, by odbywały się one nawet podczas gorszej pogody. W okresie przedszkolnym dziecko nabywa odporności poprzez kontakt z innymi dziećmi. Odporność dziecka może być osłabiona w wyniku: kontaktu z dymem tytoniowym, zanieczyszczeniami powietrza, przewlekłymi chorobami układu oddechowego, alergiami, schorzeniami przewlekłymi – cukrzyca, choroby serca, a także z powodu częstej antybiotykoterapii i przebywania w dużych skupiskach ludzi.
Zobacz także: Wzmocnienie odporności u niemowląt
Suplementy na odporność
Preparaty na odporność dostępne w aptekach mają za zadanie pobudzić do działania układ immunologiczny. Dobrze sprawdzą się tu suplementy zawierające acerolę, aloes czy jeżówkę. Inną metodą wzmacniającą odporność jest suplementacja probiotykami uzupełniającymi florę bakteryjną jelit. Oprócz suplementów układ immunologiczny mogą wspomóc zioła na odporność. W aptekach możemy kupić specjalne mieszanki owocowo-ziołowe. Na wzmocnienie odporności warto zastosować czarny bez, bratka polnego, czystka, pokrzywę czy kolendrę. Istnieje również ogrom suplementów w postaci tabletek, w których znajdują się witaminy i minerały wspomagające odporność. Suplementem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz witaminy jest tran, czyli olej pozyskiwany z wątroby ryb – najczęściej dorsza lub rekina. Tran przyczynia się do utrzymania sprawnego systemu odpornościowego, chroniąc organizm przed przenikaniem bakterii i wirusów.
Jak zwiększyć odporność organizmu domowymi sposobami?
Miód stanowi źródło witamin, składników mineralnych i antyoksydantów wspomagających układ odpornościowy. Należy jednak pamiętać by nie dodawać go do gorących napojów, ponieważ traci on wówczas swoje cenne właściwości. Czosnek i cebula mają właściwości bakteriobójcze. Najwięcej korzyści uzyskamy spożywając cebulę i czosnek na surowo, najlepiej z dodatkiem witaminy C, co wzmaga ich działanie. Owoce dzikiej róży spożywane pod postacią konfitur, naparów i soków są źródłem witamin: C, A, E, K, B1, B2, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego. Kiszonki to również bomby witaminowe. Kiszona kapusta czy ogórki zawierają wiele składników mineralnych oraz witamin. Kiszona kapusta jest silnym antyutleniaczem, wspomaga również działanie układu odpornościowego.
Zobacz także: Domowe sposoby na wzmocnienie odporności
Najnowsze


Jak wesprzeć swoją odporność, żeby pierwszych wiosennych dni nie spędzić w łóżku z gorączką i katarem?

Makrofagi – co to, funkcje w organizmie, aktywacja makrofagów

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Ty zawsze w trzech swetrach, a dalej ci zimno? Oto kilka możliwych przyczyn

Eozynofilia – przyczyny, objawy, normy i leczenie

Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Laktoferyna – działanie, zastosowanie i przeciwwskazania

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

„Co nas nie zabije, to nas wzmocni”? Naukowcy udowodnili, że to bzdura

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Jak zimno wpływa na organizm? 7 powodów, dla których warto czasem zmarznąć

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Często łapiesz infekcje? Dowiedz się, w czym może tkwić problem

Niemal cała dorosła populacja Polski nie ma odporności na krztusiec – ostrzegają specjaliści

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

Ruska bania – czym jest, jak zbudować, zalety korzystania

9 sposobów, by uniknąć infekcji tej jesieni

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Dr Barbara Joanna Bałan: Lekceważąc szczepienia, zaniedbujemy nasze zdrowie. Nie korzystamy z dobrodziejstw, jakie daje nam współczesna medycyna

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

W Hiszpanii został wydany alert epidemiczny. Podejrzenie wąglika

Suplementy diety na odporność – które są najlepsze?

Mikrobiom – co to jest, wpływ na organizm człowieka, badanie

Sarkoidoza – objawy, leczenie, rodzaje. Co to jest?

Po szczepieniu nie wytworzyli przeciwciał. Problem może dotyczyć nawet 10 proc. społeczeństwa

Colostrum na odporność – czy to rzeczywiście działa?

Nordic walking – to nie jest sport (tylko) dla osób starszych!

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

5 najlepszych zamienników cukru

Mroźne powietrze może ci wyjść na dobre! Po co jest mróz? Wyjaśniamy

Meteopaci to osoby chore na pogodę. Jakie są przyczyny, objawy i sposoby leczenia meteopatii?

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Koronawirus a mikrobiota. „Osoby hospitalizowane z powodu COVID-19 miały inny skład bakterii jelitowych”

Zaskakujący przypadek. Dwa zakażenia w dwa miesiące dwoma różnymi szczepami SARS-CoV-2

Czy morsowanie jest dla wszystkich i czy zawsze wychodzi na dobre? Odpowiada Anna Reguła

Rodzaje szczepionek na COVID-19: wektorowa, mRNA

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Stres a odporność – czego jeszcze nie wiemy o tym przedziwnym związku?

Morsowanie – wady i zalety. Czy naprawdę warto wbiec do lodowatej wody?

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 pożytków z niskich temperatur
