
Odporność
Odporność organizmu zależy głównie od stylu życia i naszego sposobu odżywiania. Troska o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, kiedy znacząco wzrasta ryzyko zakażenia drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Słaba odporność zwiększa podatność organizmu na działanie szkodliwych bakterii, wirusów czy pasożytów. Nieprawidłowe działanie układu immunologicznego zależy od wielu przyczyn, są to m.in.: zmiany pogodowe, stres, niedostateczna ilość snu, brak aktywności fizycznej czy niewłaściwa dieta. Dowiedz się, jak temu zapobiec i jak poprawić odporność organizmu.
Jak wzmocnić odporność organizmu?
Wyróżniamy dwa rodzaje odporności – nieswoistą i swoistą. Dzięki odporności nieswoistej (nazywanej też wrodzoną lub dziedziczną) organizm posiada zdolność obrony przed wnikaniem szkodliwych czynników chorobotwórczych i tych pochodzących ze środowiska. Z kolei odporność swoista (nabyta) umożliwia skuteczne zwalczanie patogenów chorobotwórczych. Organizm poprzez odporność swoistą jest w stanie zapamiętać antygeny i wytworzyć przeciwciała odpowiedzialne za ich zwalczanie. Obniżona odporność może być wynikiem przyjmowania niektórych leków i antybiotyków, nabytych lub wrodzonych niedoborów odporności albo chorób układowych, takich jak białaczka.
Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, jak podnieść odporność organizmu, wśród których znajdują się:
- odpowiednia ilość snu, podczas którego organizm zdąży się regenerować;
- właściwa, zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa, które są źródłem cennych witamin i minerałów;
- odpowiednia dawka systematycznie podejmowanego wysiłku fizycznego;
- ograniczenie, a najlepiej całkowite wykluczenie używek w postaci kawy, alkoholu i papierosów;
- szczepienia ochronne, dzięki którym aktywowany jest układ immunologiczny i produkcja przeciwciał.
Zobacz także: Dieta na wzmocnienie odporności
Jak wzmocnić odporność dziecka?
Odporność u dzieci kształtowana jest mniej więcej do 12. roku życia. Maluch pierwszą odporność zyskuje już w momencie narodzin, otrzymując przez łożysko matki przeciwciała. Eksperci jednomyślnie uznali, że najlepszym sposobem budowania odporności dziecka jest karmienie piersią. Kolejny sposobem na kształtowanie odporności są regularne spacery na świeżym powietrzu. Już od 3. tygodnia życia można rozpocząć wychodzenie na spacery. Ten czas uzależniony jest co prawda od aktualnej pory roku, jednak z czasem ważne, by odbywały się one nawet podczas gorszej pogody. W okresie przedszkolnym dziecko nabywa odporności poprzez kontakt z innymi dziećmi. Odporność dziecka może być osłabiona w wyniku: kontaktu z dymem tytoniowym, zanieczyszczeniami powietrza, przewlekłymi chorobami układu oddechowego, alergiami, schorzeniami przewlekłymi – cukrzyca, choroby serca, a także z powodu częstej antybiotykoterapii i przebywania w dużych skupiskach ludzi.
Zobacz także: Wzmocnienie odporności u niemowląt
Suplementy na odporność
Preparaty na odporność dostępne w aptekach mają za zadanie pobudzić do działania układ immunologiczny. Dobrze sprawdzą się tu suplementy zawierające acerolę, aloes czy jeżówkę. Inną metodą wzmacniającą odporność jest suplementacja probiotykami uzupełniającymi florę bakteryjną jelit. Oprócz suplementów układ immunologiczny mogą wspomóc zioła na odporność. W aptekach możemy kupić specjalne mieszanki owocowo-ziołowe. Na wzmocnienie odporności warto zastosować czarny bez, bratka polnego, czystka, pokrzywę czy kolendrę. Istnieje również ogrom suplementów w postaci tabletek, w których znajdują się witaminy i minerały wspomagające odporność. Suplementem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz witaminy jest tran, czyli olej pozyskiwany z wątroby ryb – najczęściej dorsza lub rekina. Tran przyczynia się do utrzymania sprawnego systemu odpornościowego, chroniąc organizm przed przenikaniem bakterii i wirusów.
Jak zwiększyć odporność organizmu domowymi sposobami?
Miód stanowi źródło witamin, składników mineralnych i antyoksydantów wspomagających układ odpornościowy. Należy jednak pamiętać by nie dodawać go do gorących napojów, ponieważ traci on wówczas swoje cenne właściwości. Czosnek i cebula mają właściwości bakteriobójcze. Najwięcej korzyści uzyskamy spożywając cebulę i czosnek na surowo, najlepiej z dodatkiem witaminy C, co wzmaga ich działanie. Owoce dzikiej róży spożywane pod postacią konfitur, naparów i soków są źródłem witamin: C, A, E, K, B1, B2, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego. Kiszonki to również bomby witaminowe. Kiszona kapusta czy ogórki zawierają wiele składników mineralnych oraz witamin. Kiszona kapusta jest silnym antyutleniaczem, wspomaga również działanie układu odpornościowego.
Zobacz także: Domowe sposoby na wzmocnienie odporności
Najnowsze


Mroźne powietrze może ci wyjść na dobre! Po co jest mróz? Wyjaśniamy

Meteopaci to osoby chore na pogodę. Jakie są przyczyny, objawy i sposoby leczenia meteopatii?

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Koronawirus a mikrobiota. „Osoby hospitalizowane z powodu COVID-19 miały inny skład bakterii jelitowych”

Zaskakujący przypadek. Dwa zakażenia w dwa miesiące dwoma różnymi szczepami SARS-CoV-2

Jak wzmocnić odporność dziecka? 5 sprawdzonych sposobów

Czy morsowanie jest dla wszystkich i czy zawsze wychodzi na dobre? Odpowiada Anna Reguła

Rodzaje szczepionek na COVID-19: wektorowa, mRNA

Hartuj się, kto może! Czyli o najprostszym i skutecznym sposobie na wzmocnienie odporności u dziecka

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Stres a odporność – czego jeszcze nie wiemy o tym przedziwnym związku?

Morsowanie – wady i zalety. Czy naprawdę warto wbiec do lodowatej wody?

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 pożytków z niskich temperatur

Dygoczemy z zimna, bo wychłodzony organizm próbuje się ratować. Jak mu pomóc?

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Jersinioza – objawy, leczenie i powikłania zakażenia yersinią

Choroba popromienna – przyczyny, objawy, leczenie

Po jakim czasie wykonać test na HIV od ekspozycji na zakażenie? Rodzaje testów na HIV

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

5 rzeczy, które dzieją się z twoim ciałem, gdy w zimne dni za bardzo podkręcasz ogrzewanie

„Szwedzi nie wzięli pod uwagę, że odporność stadną osiąga się stosunkowo wolno” – mówi prof. Maria Gańczak

Od igły do nanoszczepionki. Szczepienia mają za sobą bardzo długą historię

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii COVID-19? Farmaceutka radzi, co warto suplementować

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Dlaczego zimą częściej chorujemy? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Witamina C – królowa jest tylko jedna

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

9 sposobów, by uniknąć infekcji tej jesieni

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

5 sygnałów z organizmu, które wskazują, że coś jest nie tak z naszą odpornością

Stanie na głowie – joga, technika. Jak się tego nauczyć?

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Przeziębienie – objawy, jakie leki na przeziębienie stosować?
