Przejdź do treści

Guacamole na święta. Świąteczne potrawy z wykorzystaniem awokado

guacamole na białym talerzu
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta patrzy na słońce. Ma zamknięte oczy i ręce na głowie
Witamina D – czy i kiedy można ją przedawkować? Jaka jej ilość jest bezpieczna? Tłumaczy farmaceutka
Schizofrenia / istockphoto
Schizofrenia – jak chorują kobiety?
Patenty babci na bycie zero waste
7 sposobów naszych babć na bycie zero waste
Co jeść na śniadanie? / istock
7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie
test ciążowy
„Okresu brak a wynik testu negatywny”. Ginekolog wyjaśnia, kiedy najlepiej wykonać test ciążowy

Guacamole to potrawa, która nie wychodzi z mody. Jemy ją chętnie i to w najróżniejszych kombinacjach. Samo awokado to źródło zdrowych tłuszczy omega-3, kwasu foliowego  i szeregu innych witamin i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na organizm. Dlatego aby święta były smaczne i zdrowe, warto ten owoc dorzucić do potraw, które znajdą się na wigilijnym stole.

Obecnie święta to nie tylko karp, barszcz z uszkami, czy kompot z suszu. Coraz chętniej sięgamy po nietypowe potrawy, które są lżejsze, bogatsze w wartości odżywcze w porównaniu do tradycyjnych potraw. Awokado należy do zdrowych tłuszczy i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Dlatego przygotowaliśmy kilka przepisów, które warto wypróbować podczas zbliżających się świąt.

Majonez z awokado

majonez z awokado w miseczce w groszki

źródło: iStock

Składniki na pół szklanki majonezu:

  • 1 duże, bardzo miękkie awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Awokado obrać, wyjąć pestkę i sam miąższ wrzucić do blendera. Dodać resztę składników i mielić, aż konsystencja będzie kremowa. Przechowywać w  lodówce do 3 dni. Po tym czasie majonez może ściemnieć. Warto wykorzystać go jako alternatywa dla tradycyjnego majonezu do warzywnej sałatki lub do śledzi.

Choinki  guacamole

choinki z pity z guacamole

źródło: Betty Cooker Kitchen

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • sok z 1 limonki
  •  1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej cebuli (małej)
  • kawałek papryczki chili (ulubionej odmiany, z pestkami lub bez)
  • garść świeżej kolendry ( może być też suszona w liściach)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 chlebki pita
  • paczka solonych paluszków
  • 1 drobno posiekana papryka

Sposób przygotowania:

Przygotować dodatki: utrzeć ząbek czosnku; cebulę, papryczkę i listki kolendry drobno posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ wydrążyć łyżką, przełożyć do miseczki i od razu skropić sokiem z limonki. Za pomocą widelca rozgnieść owoce na niejednorodną papkę (dobrze, jeśli tekstura będzie zróżnicowana i gdzieniegdzie pojawią się odrobinę większe kawałki). Dodać czosnek, cebulkę, papryczkę (dodawać stopniowo, sprawdzając pikantność potrawy), oraz kolendrę. Na koniec doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Pokroić chleb pita na trójkąty ( tak jak kroi się pizzę), wbić u podstawy trójkątów paluszki,  tak by tworzyły pień choinki, napite nałożyć guacamole i ułożyć z posiekanej papryki wzór łańcucha.

Zupa krem z awokado

zupa krem z awokado i kukurydzy

źródło: iStock

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 ziemniaki
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 4 dag masła
  • 40 dag kukurydzy z puszki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietany 12 proc
  • 5 dag sera typu feta
  • 4 gałązki kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szalotki obrać i drobno poszatkować. Papryczkę chili opłukać, osuszyć, przekroić i pozbawić nasionek. Strąk pokroić w cienkie krążki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Wrzucić na nie szalotkę. Przesmażyć na jasnozłoty kolor. Kukurydzę odsączyć z zalewy i kilka łyżek odłożyć do dekoracji. Resztę ziaren wsypać do naczynia z przesmażoną szalotką. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.Wlać bulion warzywny. Wsypać po szczypcie soli oraz pieprzu, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Awokado pozbawić pestki, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Zupę zdjąć z ognia, wrzucić awokado, dolać śmietany i zmiksować. Ponownie ustawić na kuchence i podgrzać. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ozdobić odłożonymi ziarnami kukurydzy.

Wegańskie potrawy wigiljne

Tatar ze śledzia z awokado

tatar ze śledzia w czarnym naczyniu

źródło: Moje Bistro

Składniki:

  • 50 g śledzia (5 średniej wielkości śledzi)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 jabłka obranego ze skórki
  • 1 i 1/2 łyżki ketchupu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka majonezu (można zamiast tego dodać oliwę i żółtko)
  • 1 dojrzałe awokado
  • kiełki do podania

Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć w mleku lub wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie bardzo drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekać cebulę i kapary oraz starte na tarce jabłko. Wymieszać z ketchupem, majonezem, musztardą, octem i doprawić pieprzem. Awokado pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać.

Przepis pochodzi z bloga Moje Bistro.

Serniczki na zimno z awokado

serniczki na zimno z awokado

źródło: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.blogspot.com

Składniki na spód (na 2 serniczki)

– 50 g płatków owsianych
– 1 łyżeczki kakao
– 1/2 łyżeczki miodu
– 25 g oleju kokosowego

Składniki na masę:

– 300 g miąższu awokado
– 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki
– sok z 1 limonki
– 30 g oleju kokosowego, roztopionego
– 35 g miodu
– 1 kiwi

Wszystkie składniki spodu sernika zmiksować w malakserze i wsypać na spód foremek o średnicy 12 cm. Wyrównać spód dłonią i wstawić do lodówki, by zastygło. Składniki górnej warstwy (poza kiwi) zmiksować na jednolitą masę, w razie potrzeby dodajemy więcej soku z limonki lub miodu. Wlewamy masę na owsiany spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy plastrami kiwi i podajemy schłodzone.

Pudding z awokado i kakao

pudding z awokado w szklankach

źródło: iStock

Składniki na ok. 5 osób:

  • 3 duże dojrzałe awokado (obrane i bez pestek)
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2-3 miękkie daktyle bez pestek (jeśli są suszone, zalać je wcześniej wrzątkiem na ok. 30 min)
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • szczypta soli morskiej np. gruboziarnistej
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz orzechów wrzucić do blendera i zmiksować. Przełożyć masę  do salaterek lub szklanek i posypać orzechami na wierzchu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia