Przejdź do treści

Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk

Archiwum prywatne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Łyżeczki z przyprawami
Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka
zmęczenie w pracy
Wypalenie zawodowe? Podpowiadamy, jak znów zapalić się do pracy
Pasta i szczoteczka do zębów
Co warto wiedzieć o pastach do zębów? Jaką najlepiej wybrać? Tłumaczy stomatolożka
trening
Trening funkcjonalny – przyda ci się na pewno!
Koronawirusy / gettyimages
W ciągu ostatnich 14 dni byłaś w Chinach lub miałaś kontakt z kimś, kto właśnie wrócił z podróży? MZ podpowiada, co robić

Kwaśny, lekko gazowany, fermentowany napój zdobywa coraz więcej serc. Kombucza, bo o niej mowa, zawiera probiotyki, które działają podobnie jak kefir, dlatego warto ją pić. Produkt ten coraz częściej można dostać na sklepowych półkach. My jednak pokażemy wam, jak można zrobić go w domu.

Kombucza prawdopodobnie pochodzi z Mandżurii (region w północno-wschodnich Chinach) i powstała około 200 p.n.e. Stamtąd napój rozprzestrzenił się na wschód do Japonii, głównie dzięki wysiłkom legendarnego koreańskiego lekarza o imieniu Kombu, któremu napój ten zawdzięcza swoją nazwę. Popularna w Japonii, Korei, Wietnamie, Chinach, północnej Rosji i w USA, obecnie zyskuje coraz więcej fanów w Europie.

W Polsce kombucza powoli wkracza na sklepowe półki. Dla tych, którzy darzą ten napój gorącym uczuciem, podpowiadamy, jak można go zrobić samemu w domu. Przepisów na niego jest wiele, dlatego można na tym polu ciekawie poeksperymentować, dopracowując własną recepturę, której smak będzie nam najbardziej odpowiadał.

Kombucza – czym jest

Kombucza to fermentowana herbata z cukrem, która powstaje dzięki SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), którą nazywa się matką, grzybem herbacianym lub grzybem japońskim. SCOBY to tak naprawdę zbiór różnego rodzaju mikroorganizmów złożonych z bakterii i drożdży. Często te nazwy podaje się mylnie. Ważne jest, by robić to dobrze. Powstały produkt nazywamy kombuczą, SCOBY używa się do produkcji kombuczy.

Kapsułka probiotyku trzymana w palcach

SCOBY wyglądem można porównać do galaretkowatego, wodnego grzyba, meduzy czy gumowatego dysku o jasnopomarańczowej barwie. Bez niej nie dojdzie do powstania kombuczy, dlatego ważne, by zaopatrzyć się w nią, jeśli chcemy sami wyprodukować napój. Można ją zakupić poprzez strony internetowe lub poszukać na forach miłośników kombuczy, na których z pewnością znajdzie się ktoś, kto się z nami nią podzieli. Istnieje także opcja uzyskania jej z już gotowej, niepasteryzowanej kombuczy, która wytworzy nam własną SCOBY (trzeba pamiętać, że bardzo często kombucza, którą można kupić w sklepie lub barze, jest już spasteryzowana).

Materiały prywatne

Kombucza – na co zwrócić uwagę przy produkcji

Produkując kombuczę ważne jest, aby wybrać organiczne i zdrowe liście herbaty. Liście mięty czy rumianku nam się tutaj nie przydadzą. Można wybrać np. herbatę białą, cejlońską, czerwoną, kukicha, pu-erh czy zieloną. Należy unikać tych bogatych w olejki eteryczne, ponieważ może to przeszkodzić w procesie fermentacji.

Ważne w trakcie produkcji:

– unikać metalowych pojemników (styczność z kwasem powoduje korozję);
– roztwór herbaciany musi mieć temperaturę ciała, by nie zabić mikroorganizmów w SCOBY;
– SCOBY powinno unosić się na powierzchni płynu;
– jeśli po dwóch dniach SCOBY dalej jest na dnie, oznacza to, że nie nadaje się do użytku;
– fermentacja powinna przebiegać w ciepłym miejscu, ale nie nasłonecznionym;
– najlepsze środowisko do fermentacji to temperatura od 21 C do 30 C;
– gdy jest ciepło, kombucha fermentuje do 7 dni, przy niższych temperaturach fermentacja trwa dłużej.

Kombucza – przepis

Składniki:

– 20 g herbaty liściastej

– 2 l wody filtrowanej

– 240 g cukru

– SCOBY

– 100 ml niepasteryzowanej kombuczy lub tej dostarczanej wraz ze SCOBY

– duży, szklany, porcelanowy lub ceramiczny słoik

– gaza

– gumka recepturka

Materiały prywatne

Przygotowanie:

Herbatę zaparzyć w 200ml wody, zasłonić przykrywką i zostawić na 15 min.

Materiały prywatne

Dodać cukier do rozpuszczenia. Napar przecedzić i rozcieńczyć niegazowaną, filtrowaną, schłodzoną wodą (ważne jest, aby woda była z małą zawartością chloru i nie była gorąca, ponieważ chlor, jak i wysoka temperatura zabiją mikroorganizmy SCOBY).

Materiały prywatne

Do słoika wlać wcześniejszą kombuczę, aby zakwasić środowisko do fermentacji, dodać schłodzony napar i włożyć SCOBY.

Materiały prywatne

Słoik zakryć gazą i przymocować gumką recepturką. Zostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej na 5-7 dni (w okresie zimowych na dłużej, ok 10 dni). Ważne, by nie przekroczyć tych terminów. Jeśli fermentacja będzie trwała w okresie letnim dłużej niż 8 dni, stężenie kwasów będzie zbyt wysokie i powstanie nam ocet spożywczy.

Po kilku dniach można poruszyć słoik, sprawdzając, czy bąbelki nadal się unoszą. Jeśli nie, oznacza to, że nasz napój jest gotowy. Wtedy należy go przecedzić, wlać do butelek (z niemetalową nakrętką) i wstawić do lodówki. SCOBY wraz z roztworem włożyć do naczynia i przetrzymywać w lodówce lub użyć do produkcji kolejnej kombuczy.

Materiały prywatne

Picie kombuczy warto rozpocząć od małych ilości, gdyż jak każdy probiotyk, może różnie zadziałać na nasz organizm. Warto na początek wypić np. dwie łyżki napoju i z dnia na dzień zwiększać jego dawkę.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zakażenie pochwy – czy są na to skuteczne i bezpieczne domowe sposoby?

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Urszula Gacek i jej Octovnia / Octovnia

Była ambasadorką Polski i konsulem generalnym RP w Nowym Jorku. Urszula Gacek dzisiaj warzy żywe (i bardzo zdrowe!) octy

Stosowanie probiotyków / istock

Kiedy przyjmować probiotyk – przed czy po jedzeniu? Internistka odpowiada

Kubek gorącej herbaty

8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

Teofilina - czym jest i jak działa?

Teofilina – czym jest i jak działa?

Herbata rooibos — właściwości, parzenie, charakterystyka

Herbata rooibos – właściwości, parzenie, charakterystyka

Herbata oraz jagody mogą uchronić przed chorobami serca.

Herbata dobra na choroby serca

Probiotyk dla dzieci — czym jest, jak działa i czy rzeczywiście jest skuteczny?

Probiotyk dla dzieci – czym jest, jak działa i czy rzeczywiście jest skuteczny?

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Apteka / istockphoto.com

GIF wycofuje dwie serie popularnego probiotyku. Przyczyną wada jakościowa

Kiszona kapusta / istockphoto.com

Probiotyk a prebiotyk. Czym się od siebie różnią?

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Kapusta kiszona / istockphoto.com

Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk. Czy wiesz, czym są? Dietetyczka kliniczka dobrze to wyjaśniła

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

Lipa - na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Lipa – na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Rumianek

Rumianek – właściwości, działanie i zastosowanie

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Czy karmiąc piersią, można pić herbatę z koprem włoskim? Odpowiada farmaceutka

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

8 sposobów na podniesienie libido

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę