Przejdź do treści

Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk

Archiwum prywatne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Manicure / unsplash.com
„Manicure hybrydowy nie jest dla każdej z nas” – mówi mgr Joanna Skrzypczak, kosmetolog i szkoleniowiec
kiwi
Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”
kobieta pijąca koktajl
„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?
Największy szpital w Polsce zamyka sale operacyjne. Powodem jest brak personelu i pieniędzy
Kobieta siedzi na podłodze i ćwiczy. Ręce ma na karku, głowę pochyloną, nogi rozłożone na boki, stopy przy sobie
Chcesz zacząć się odchudzać i ćwiczyć? Fizjoterapeutka podpowiada, od czego zacząć

Kwaśny, lekko gazowany, fermentowany napój zdobywa coraz więcej serc. Kombucza, bo o niej mowa, zawiera probiotyki, które działają podobnie jak kefir, dlatego warto ją pić. Produkt ten coraz częściej można dostać na sklepowych półkach. My jednak pokażemy wam, jak można zrobić go w domu.

Kombucza prawdopodobnie pochodzi z Mandżurii (region w północno-wschodnich Chinach) i powstała około 200 p.n.e. Stamtąd napój rozprzestrzenił się na wschód do Japonii, głównie dzięki wysiłkom legendarnego koreańskiego lekarza o imieniu Kombu, któremu napój ten zawdzięcza swoją nazwę. Popularna w Japonii, Korei, Wietnamie, Chinach, północnej Rosji i w USA, obecnie zyskuje coraz więcej fanów w Europie.

W Polsce kombucza powoli wkracza na sklepowe półki. Dla tych, którzy darzą ten napój gorącym uczuciem, podpowiadamy, jak można go zrobić samemu w domu. Przepisów na niego jest wiele, dlatego można na tym polu ciekawie poeksperymentować, dopracowując własną recepturę, której smak będzie nam najbardziej odpowiadał.

Kombucza – czym jest

Kombucza to fermentowana herbata z cukrem, która powstaje dzięki SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), którą nazywa się matką, grzybem herbacianym lub grzybem japońskim. SCOBY to tak naprawdę zbiór różnego rodzaju mikroorganizmów złożonych z bakterii i drożdży. Często te nazwy podaje się mylnie. Ważne jest, by robić to dobrze. Powstały produkt nazywamy kombuczą, SCOBY używa się do produkcji kombuczy.

Kapsułka probiotyku trzymana w palcach

SCOBY wyglądem można porównać do galaretkowatego, wodnego grzyba, meduzy czy gumowatego dysku o jasnopomarańczowej barwie. Bez niej nie dojdzie do powstania kombuczy, dlatego ważne, by zaopatrzyć się w nią, jeśli chcemy sami wyprodukować napój. Można ją zakupić poprzez strony internetowe lub poszukać na forach miłośników kombuczy, na których z pewnością znajdzie się ktoś, kto się z nami nią podzieli. Istnieje także opcja uzyskania jej z już gotowej, niepasteryzowanej kombuczy, która wytworzy nam własną SCOBY (trzeba pamiętać, że bardzo często kombucza, którą można kupić w sklepie lub barze, jest już spasteryzowana).

Materiały prywatne

Kombucza – na co zwrócić uwagę przy produkcji

Produkując kombuczę ważne jest, aby wybrać organiczne i zdrowe liście herbaty. Liście mięty czy rumianku nam się tutaj nie przydadzą. Można wybrać np. herbatę białą, cejlońską, czerwoną, kukicha, pu-erh czy zieloną. Należy unikać tych bogatych w olejki eteryczne, ponieważ może to przeszkodzić w procesie fermentacji.

Ważne w trakcie produkcji:

– unikać metalowych pojemników (styczność z kwasem powoduje korozję);
– roztwór herbaciany musi mieć temperaturę ciała, by nie zabić mikroorganizmów w SCOBY;
– SCOBY powinno unosić się na powierzchni płynu;
– jeśli po dwóch dniach SCOBY dalej jest na dnie, oznacza to, że nie nadaje się do użytku;
– fermentacja powinna przebiegać w ciepłym miejscu, ale nie nasłonecznionym;
– najlepsze środowisko do fermentacji to temperatura od 21 C do 30 C;
– gdy jest ciepło, kombucha fermentuje do 7 dni, przy niższych temperaturach fermentacja trwa dłużej.

Kombucza – przepis

Składniki:

– 20 g herbaty liściastej

– 2 l wody filtrowanej

– 240 g cukru

– SCOBY

– 100 ml niepasteryzowanej kombuczy lub tej dostarczanej wraz ze SCOBY

– duży, szklany, porcelanowy lub ceramiczny słoik

– gaza

– gumka recepturka

Materiały prywatne

Przygotowanie:

Herbatę zaparzyć w 200ml wody, zasłonić przykrywką i zostawić na 15 min.

Materiały prywatne

Dodać cukier do rozpuszczenia. Napar przecedzić i rozcieńczyć niegazowaną, filtrowaną, schłodzoną wodą (ważne jest, aby woda była z małą zawartością chloru i nie była gorąca, ponieważ chlor, jak i wysoka temperatura zabiją mikroorganizmy SCOBY).

Materiały prywatne

Do słoika wlać wcześniejszą kombuczę, aby zakwasić środowisko do fermentacji, dodać schłodzony napar i włożyć SCOBY.

Materiały prywatne

Słoik zakryć gazą i przymocować gumką recepturką. Zostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej na 5-7 dni (w okresie zimowych na dłużej, ok 10 dni). Ważne, by nie przekroczyć tych terminów. Jeśli fermentacja będzie trwała w okresie letnim dłużej niż 8 dni, stężenie kwasów będzie zbyt wysokie i powstanie nam ocet spożywczy.

Po kilku dniach można poruszyć słoik, sprawdzając, czy bąbelki nadal się unoszą. Jeśli nie, oznacza to, że nasz napój jest gotowy. Wtedy należy go przecedzić, wlać do butelek (z niemetalową nakrętką) i wstawić do lodówki. SCOBY wraz z roztworem włożyć do naczynia i przetrzymywać w lodówce lub użyć do produkcji kolejnej kombuczy.

Materiały prywatne

Picie kombuczy warto rozpocząć od małych ilości, gdyż jak każdy probiotyk, może różnie zadziałać na nasz organizm. Warto na początek wypić np. dwie łyżki napoju i z dnia na dzień zwiększać jego dawkę.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

Lipa - na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Lipa – na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Rumianek

Rumianek – właściwości, działanie i zastosowanie

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Czy karmiąc piersią, można pić herbatę z koprem włoskim? Odpowiada farmaceutka

5 herbat tygodnia na pochmurne popołudnia

probiotyki brzuch

Jak wybrać dobry probiotyk?

Czerwona herbata. Zdjęcie: Pixabay

Czerwona herbata – właściwości, efekty, przeciwwskazania

istockphoto.com

Co zamiast kawy? Naturalne (i zdrowe) zamienniki!

Zielona herbata - właściwości i przeciwwskazania

Zielona herbata – właściwości, działanie i skutki uboczne

Zielona herbata w ciąży

Zielona herbata w ciąży. Pić czy nie pić?

probiotyki

Jeśli łykasz antybiotyk, to tylko razem z probiotykiem. Farmaceutka Zofia Winczewska wyjaśnia, dlaczego to takie ważne

https://www.istockphoto.com

Czy antybiotyk obniża odporność dziecka? Wyjaśnia lekarka Joanna Matysiak

Fot. Pexels.com

Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Pokochaj kiszonki! W nagrodę dostaniesz naturalny probiotyk

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Co zyskasz dzięki probiotykom? Sprawdź ich zaskakujące zalety

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

8 powodów, dla których warto pić czystek

8 powodów, dla których warto pić czystek

zioła na stole

Czy zioła można przedawkować? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?