Przejdź do treści

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką
Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje!/ Unpslash fot. Monika Grabkowska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ciepłe mleko na bezsenność?
Ciepłe mleko na bezsenność?
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko - dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko – dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?
Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?
Witamina D – jak przyjmować i czego unikać?
Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?
Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Skórki cytryn, pomarańczy czy mandarynek mogą zawierać szkodliwe substancje, wywołujące nowotwory i bezpłodność. Ale samo mycie nie wystarczy! Ostrzega chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”.

Jesień i zima zdecydowanie pachną pomarańczami. Kiedyś kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia, dziś można cieszyć się nimi przez cały rok. Jednak czy wiesz, że jedząc cytrusy, oprócz ogromnej dawki witaminy C, antyoksydantów, a także bioflawonoidów możesz dostarczyć swojemu organizmowi jedną z groźnych dla zdrowia substancji? Nie myjesz rąk po obraniu cytrusów ze skórki? A może pijesz herbatę z cytryną, aby uniknąć przeziębienia i nie odkrawasz skórki? W ten sposób spożywasz toksyczną substancję chemiczną, której nie pozbędziesz się nawet płucząc pod wodą wcześniej cały owoc.

Cytrusy - owoce pełne witamin, bogate są w minerały i związki odżywcze.

„Wiem, że pisałam o tym już mnóstwo razy, ale ostatnio przybyło tu sporo nowych osób, więc przypomnę Wam o tym, aby NIE JEŚĆ skórek cytrusów”tak zaczyna się post chemiczki Sylwii Panek, znanej w sieci jako „Mama Chemik”. Jak specjalistka sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych, prowadzi także bloga, na którym w ciekawy sposób dzieli się wiedzą. Tym razem postanowiła wziąć pod lupę skórki cytrusów.

Skórka cytrusów – co zawiera?

Większość cytrusów, które można spotkać w polskich sklepach, pochodzi z upraw, na których używa się środków chemicznych nie tylko grzybo- i bakteriobójczych, ale także konserwujących. Ponieważ niektóre owoce nie przetrwałyby długiego transportu, producenci używają substancji, które utrzymają je w dobrym stanie przez dłuższy czas. Ponadto owoce na koniec nabłyszcza się i woskuje, aby wyglądały zachęcająco. Jak wymienia Panek, na skórce cytrusów może znaleźć się więc jedna z dwóch szkodliwych dla naszego organizmu substancji.

Kupując cytrusy w marketach zerknijcie na karton, w którym się znajdują. Mogę się założyć, że znajdziecie tam jedną z dwóch nazw: IMAZALIL lub THIABENDAZOL. Te dwie substancje to fungicydy, którymi opryskiwane są owoce, aby nie uległy popsuciu w trakcie długiego transportu. Oczywiście używane są też inne substancje, np. woski, dzięki którym cytrynka ma wyglądać atrakcyjnie.

Ważne więc, aby przed kupnem sprawdzać etykietę na opakowaniu czy pudełku od cytrusów. Na większości z nich znajduje się informacja o tym, że skórka owocu nie nadaje się do spożycia.

Czy umycie skórki wystarczy?

W internecie można spotkać wiele porad na to, w jaki sposób pozbyć się chorobotwórczych substancji ze skórki. Niestety nie są one skuteczne.

Publikowałam wcześniej fragmenty artykułu, pokazującego, że w przypadku imazalilu żadne stosowane w badaniu metody mycia nie pomagały – pisze Panek.

Jedną z fałszywych rad jest mycie owocu płynem do zmywania naczyń. W ten sposób jednak dodatkowo wcieramy toksyny z płynu w skórkę, dlatego nie jest to dobry pomysł. Na szczęście szkodliwe substancje konserwujące ze skórki przechodzą do owocu jedynie w śladowych ilościach.Ważne jednak, by umyć ręce po zetknięciu ze skórką, aby nie przenieść jednego z toksycznych związków do ust, pozwalając jednocześnie na wniknięcie go do organizmu.

Badania do których udało mi się dotrzeć pokazują, że bardzo niewielkie ilość dwóch wspomnianych fungicydów przechodzą do owocu, więc tu nie ma się czego obawiać – wyjaśnia chemiczka i ostrzega – Problem pojawia się, jeśli ktoś wrzuca do herbaty cytrynę ze skórką, ściera skórkę do deserów lub używa suszonej albo kandyzowanej. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Warto rozejrzeć się więc za cytrusami z upraw ekologicznych, które mają jadalne skórki. Wtedy można cieszyć się całym owocem bez obaw, że szkodzimy swojemu zdrowiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Dieta bananowa - zasady i efekty

Dieta bananowa – zasady i efekty

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Skórki z cytrusów zawierają szkodliwe substancje

Dodajesz plasterki cytrusów do herbaty? Mama Chemik podpowiada, których owoców lepiej unikać

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

sok grejfrutowy

Nie popijaj tym leków! Na szczycie czarnej listy jest… sok grejpfrutowy

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Picie wody z cytryną / istock

Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

Dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo – jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Jak obrać pomelo?

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

mandarynki

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Soki z warzyw i owoców korzystnie wpływają na mózg

Sok pomarańczowy a demencja. Najnowsze badania z Bostonu a opinia dietetyka

Pieczone zimowe owoce

Cytrusy - owoce pełne witamin, bogate są w minerały i związki odżywcze.

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?