Ewa Podsiadły-Natorska „Kroplówkom odmładzającym mówię NIE” – przestrzega endokrynolożka i diabetolożka dr Luiza Napiórkowska Starzenie można opóźnić, a szkodliwe procesy zachodzące w organizmie – odwrócić. Kluczowy jest jednak styl życia i… unikanie trendów, które zamiast pomóc, mogą nam bardzo zaszkodzić. – Proces spowalniania starzenia jest… 17.03.2023 9 min.
Natalia Suchocka Glutation – co to jest? Gdzie znajdziesz go najwięcej? Skutki uboczne niedoboru 19.09.2022 5 min.
Justyna Mazur Serum z witaminą C – działanie, wskazania i przeciwwskazania do stosowania 16.08.2022 5 min.
Milena Marchewka Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy Jaja przepiórcze smakują niemal identycznie jak jaja kurze, jednak przewyższają je pod względem zawartości wielu ważnych składników pokarmowych. Choć do jadłospisu może włączyć je każda osoba, która nie ma alergii na… 31.01.2022 5 min.
Marlena Kopacz Olejek laurowy – działanie, właściwości, skutki uboczne Olejek laurowy, jak sama jego nazwa wskazuje, wytwarza się z drzewa laurowego. To drzewo jest również nazywane wawrzynem szlachetnym. Olejek z niego często jest wykorzystywany w medycynie naturalnej, ponieważ wykazuje wyjątkowo silne… 07.10.2021 5 min.
Marlena Kopacz Wolne rodniki – co to, jak powstają i jak je zwalczać? W twoim organizmie przez cały czas krążą swobodnie wolne rodniki i antyoksydanty. Często nazywa się je również przeciwutleniaczami. Muszą być w równowadze, aby twoje ciało mogło prawidłowo funkcjonować. Nadmiar wolnych… 22.06.2021 5 min.
Patrycja Nawojowska Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy Kapary to małe, zielone owoce wielkości oliwek, które coraz chętniej dodawane są do różnorodnych dań. Mają charakterystyczny pikantny, słono-kwaśny smak, dlatego z powodzeniem wykorzystywane są w kuchni śródziemnomorskiej.… 10.06.2021 5 min.
Joanna Germak Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda Koenzym Q10 jest dość młody – odkryto go kilkadziesiąt lat temu. Każde kolejne doniesienia naukowców pokazują jego nową twarz. Odsłaniamy te najważniejsze! 08.05.2021 4 min.
Ewa Sawa Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości Znajdziesz w: roślinach kapustnych (krzyżowych) i ich młodych, np. trzydniowe kiełki, m.in. brokuł, kalafior, brukselka, jarmuż, kapusta, rzodkiewka, kalarepa, rzepa, rzeżucha; ziarna gorczycy. 24.08.2020 2 min.
Julia Krupińska Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić? Słyszymy nieraz, że umiarkowane picie wina jest zdrowe. Ale co to znaczy umiarkowane? Raz na tydzień, a może codziennie? Zbyt mało nie da korzyści, a więcej może szkodzić. Podpowiadamy, ile wina można wypić, aby było zdrowo. 10.08.2020 3 min.
Julia Krupińska Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru Badania naukowe dają nadzieję, że już niedługo ekstrakt z rabarbaru będzie skutecznym lekiem na raka. Ale zanim to nastąpi, warto chrupać rabarbar profilaktycznie. Jest pyszny i zaraz się skończy! 15.07.2020 4 min.
Agnieszka Michalak Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze chroniące organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników, których nadmiar większa ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i nowotworów. 25.05.2020 4 min.
Małgorzata Różańska Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty Lato to słońce. A słońce to promieniowanie UV i szybsze starzenie się skóry. Na szczęście możesz zmniejszyć negatywne skutki dzięki diecie bogatej w antyoksydanty. Jeśli kochasz wylegiwać się na plaży, ta dieta, obok kremu z… 16.05.2020 5 min.
Magdalena Bury Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie? Siemię lniane, jagody, oliwa i olej rzepakowy, orzechy, imbir. Co łączy te produkty? Spożywane regularnie pozytywnie wpływają na układ krążenia - wzmacniają naczynia krwionośne i sprawiają, że serce bije jak dzwon! Co jest w… 07.04.2020 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Lawenda nie tylko pięknie pachnie i wygląda, ma też wiele praktycznych zastosowań. Mówi o nich trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska Charakterystyczny zapach lawendy zna chyba każdy. Nasze babcie wkładały jej kwiaty do szafy i pod poduszkę przed spaniem. Miały rację? Sprawdź, co o właściwościach zdrowotnych lawendy mówi trener podstaw żywieniowych Magda… 16.03.2020 3 min.
Inga Kazana Stres oksydacyjny, czyli gdy wolne rodniki zyskują przewagę nad antyoksydantami. Skutkiem może być rozwój wielu chorób Siwiejące włosy, utrata jędrności skóry i pogłębiające się zmarszczki – te wszystkie zmiany mają swój początek na poziomie komórkowym i wynikają z nadmiaru wolnych rodników. To one stopniowo uszkadzają DNA, mitochondria i… 01.11.2019 5 min.
Julia Krupińska Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa! Jeśli boicie się podwyższonego cholesterolu po świątecznym jajecznym obżarstwie, zjadajcie co najmniej jedno jabłko dziennie. Może być też inny owoc lub warzywo, ale ważny jest jego kolor. 21.07.2019 3 min.
Inga Kazana Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą W leczeniu najczęstszych schorzeń układu ruchu ‒ reumatoidalnego zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej ‒ istotne są trzy elementy: farmakoterapia, ruch oraz odpowiednia dieta. Co jeść, by stawy nie stawiały oporu? 18.06.2019 7 min.
Inga Kazana Beta-karoten – wszechstronna moc z marchwi Ładny, jak muśnięty słońcem, odcień skóry to znany nam efekt picia dużej ilości soku marchwiowego lub jedzenia surowej marchwi, czyli produktów najbogatszych w beta-karoten. Ale związek ten pomaga także w zachowaniu płodności,… 27.05.2019 5 min.
Karolina Twardowska Witaminy i minerały, które zatrzymują czas Starzenie się jest nieuniknione i czeka każdego. Jednak szybkość zachodzenia tego procesu może być przez nas nieco modyfikowana. Jakie zmiany pojawiają się w organizmie z upływem czasu? Jak je spowolnić? 21.05.2019 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy Grudniowe szaleństwa kulinarne odcisnęły swe piętno na samopoczuciu, osłabiły kondycję i… skurczyły ubrania? Pora wdrożyć dietetyczny program naprawczy! Jego podstawą będzie solidna dawka antyoksydantów. 14.03.2019 4 min.
duet masz.talerz Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty Słyszeliście już o niej? Na pewno, bo to hasło ostatnio pojawia się niemal wszędzie. Matcha to nowy zdrowy hit. Japońska zielona herbata podbija świat! Warto wiedzieć, jak poprawnie zaparzyć ten zielony proszek, aby cieszyć się… 11.03.2019 2 min.
Julia Krupińska Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety? Czekolada, jak wiemy, zwiększa produkcję serotoniny i poprawia humor. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze warto przestać walczyć ze słabością do kakaowej tabliczki, i dlaczego powinniśmy jeść ją po kawałku codziennie. 05.03.2019 5 min.
Małgorzata Różańska Chcesz dłużej zachować młodość? Zobacz zatem, co powinno się znaleźć na twoim talerzu Dieta bogata w przeciwutleniacze pomaga zachować dłużej młodość oraz chroni przed wieloma chorobami. Poznaj zdrową dziesiątkę przeciwutleniaczy oraz ich źródła w diecie! 01.03.2019 7 min.
Joanna Germak Jak działają antyoksydanty? Szybsze starzenie się, wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia i oddechowego - o to m.in. obwinia się wolne rodniki powstające w naszym organizmie w procesie utleniania. Szczęśliwie istnieją też… 15.06.2018 4 min.
Julia Krupińska Naukowy głos o parzeniu herbaty Malezyjscy naukowcy sprawdzili, jak podejść z termometrem i zegarkiem do herbacianych liści, by wyciągnąć z nich jak najwięcej. Wiele zależy od rodzaju herbaty. Biała, zielona czy może czarna – którą wybieracie? 23.03.2017 2 min.
Ewa Sawa Koenzym Q-10 (ubichinon) i jego właściwości Znajdziesz w: podrobach, m.in. w wątrobie i sercu; czerwonym mięsie, zwłaszcza wołowym; rybach; natce pietruszki; awokado; orzechach i sezamie; warszywach kapustnych. 24.08.2012 2 min.
Ewa Sawa Polifenole – właściwości i źródła Znajdziesz w: malinach i czerwonej kapuście, czarnych jagodach, skórkach ciemnych winogron, herbatce z hibiskusa, czarnym ryżu, truskawkach i rzodkiewkach, żurawinie i granacie. 24.08.2012 3 min.
Ewa Sawa Karotenoidy – właściwości i źródła, skutki niedoboru Znajdziesz w: czerwonych, żółtych, pomarańczowych i ciemnozielonych warzywach i owocach, np. w marchwi, dyni, kantalupie i słodkich ziemniakach, pomidorach i arbuzach, w kukurydzy, szpinaku czy brokułach. 24.08.2012 2 min.