kurkuma

Kurkuma jest przyprawą wywodzącą się z Indii, która w dawnych czasach używana była do barwienia tkanin. Do dzisiaj ta ukochana przez kuchnię azjatycką przyprawa nadaje potrawom charakterystyczny, żółty kolor.

Kurkuma – czym jest?

Kurkuma (Curcuma long) – ostryż długi, ostryż Zohary, kurkuma długa, ostryż indyjski, szafran indyjski – ta roślina ma wiele nazw. Jest to gatunek byliny z rodziny imbirowatych.

Po raz pierwszy kurkuma została użyta w kuchni ok. 600 r. p.n.e. Z kolei do Chin kurkuma dotarła około 700 r. n.e. Chińscy i indyjscy medycy bardzo często użytkowali jej również do łagodzenia najróżniejszych dolegliwości.

Kurkuma rośnie dziko w Indiach. Bardzo często uprawiana jest jednak w klimacie tropikalnym.

Jest to bylina o prostej, wzniesionej i nie rozgałęzionej łodydze, której wysokość osiąga nawet do 1m. Liście w dolnej części łodygi wyrastają naprzemiennie i mają długość do ok. 50 cm. Kłącza kurkumy są krótkie i rozgałęzione. Pęd kwiatowy kurkumy jest bezlistny. Jednak na jego szczycie wyrasta duży kłos kwiatowy. Sam kwiat ma kolor żółty. Owoc kurkumy występuje pod postacią torebki.

Kurkuma – skład

Kurkuma jest źródłem wielu cennych składników, do których zalicza się kurkuminoidy. Są to silne związki lecznicze, w skład których wchodzi przede wszystkim kurkumina. Jest to silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych.

Nasz organizm jednak bardzo słabo wchłania kurkuminę. Należy więc pamiętać o przyjmowaniu piperyny ułatwiającej wchłanianie kurkuminy.

Kurkuma – właściwości

Tumeron i BDMC zawarte w kurkumie pobudzają komórki mózgowe, dzięki czemu można zatrzymać efekty pewnych chorób mózgu, takich jak chociażby Alzheimer. Można ją również stosować w terapii zaburzeń osobowości i w depresji.

Kurkumina wspomaga działanie taxolu, który jest lekiem stosowanym przy nowotworach. Dzięki temu bardzo często mówi się o kurkumie i jej właściwościach przeciwnowotworowych. Zmniejsza ona ryzyko zachorowania na raka płuc, głowy, przełyku, jamy ustnej, skóry, wątroby, jelit, szyjki macicy, prostaty.

Kurkuma pobudza wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych. Do tego wykazuje się właściwościami antybakteryjnymi i rozkurczającymi. Warto pomyśleć o tej przyprawie, jeżeli cierpimy na schorzenia związane z układem trawiennym.

Naukowcy z USA i uniwersytetu w Kopenhadze dowodzą, że kurkuma ma właściwości hamujące namnażanie się wirusów. Nie pozwala tym samym na rozwój schorzeń grzybiczych.

Obecnie trwają badania nad dobroczynnym wpływem kurkumy na nasze oczy.

Pochodna kurkuminy – desmetylokurkumina ma właściwości antyoksydacyjne.

Pamiętajmy jednak, że w dużej mierze kurkuma jest rośliną przyprawową. Można ją spotkać samodzielnie lub w mieszankach curry i garam masala.

100 g kurkumy ma 349 kcal – 1461 kJ.

W 100 g kurkumy znaleźć można:

  • białko 6,3 g
  • węglowodany: przyswajalne 0 g, błonnik 2,6 g
  • tłuszcze 5,1 g.

Kurkuma jest również źródłem makro- i mikroelementów, w tym:

  • żelaza – 67 mg na 100 kurkumy
  • magnezu – 278 mg na 100 g kurkumy
  • wapnia – 150 mg na 100 kurkumy.

Kurkuma i kosmetyki

Kurkuma używana jest jako barwnik do wielu produktów przeznaczonych do makijażu. Z kolei olejki z kurkumy są składnikiem wielu perfum.

W zaciszu własnego domu można również samodzielnie sporządzić maseczkę z tej przyprawy, która poprawi wygląd cery tłustej i trądzikowej. Dzięki niej można również wpłynąć na przebarwienia skórne.

Przepis na maseczkę z kurkumy:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżeczki mleka.

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Na twarz należy nakładać ją za pomocą rękawiczek, ponieważ posiada ona właściwości koloryzujące. Taką maseczkę można wykonać na noc. Żółty odcień ze skóry można zmyć rano za pomocą maślanki.

Kurkuma nie powinna być spożywana przez ciężarne, ponieważ pobudza ona działanie macicy. Może to spowodować przedwczesne poronienie. U osób z kamicą żółciową kurkuma zwiększa odczuwanie bólu.

Najnowsze