Magdalena Bury Czy nabiał zapycha żyły? „Ta teoria jest niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot Usłyszałaś, że nabiał zapycha żyły i tętnice? To kolejny mit, który warty jest wyjaśnienia. O tym, czy warto zrezygnować z jedzenia serów i picia mleka, pisze ekspert Michał Kot na swoim profilu na Instagramie. 01.08.2022 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan Wydaje ci się, że mleko w proszku to pełnowartościowy produkt? Niestety nie. Dlaczego, gdy zobaczysz go w składzie powinna zapalić ci się w głowie czerwona lampka? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Bogdan. 17.11.2021 2 min.
Lucyna Michalak Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je Miękkie, twarde, ostre, łagodne… Do kanapki, do wina, do makaronu, jako przekąska. Bierzemy na ząb popularne gatunki serów i sprawdzamy, z czym to się je. 20.03.2021 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału O nabiale mówi się dużo i często, niejednokrotnie słyszymy bardzo skrajne opinie na jego temat. Jak to jest z tym nabiałem? To naprawdę samo zło, jak uważają niektórzy, i lepie go unikać? Z faktami i mitami na temat nabiału… 26.02.2021 3 min.
Patrycja Nawojowska Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje? Stojąc w długiej kolejce po kawę w mojej ulubionej kawiarni, obserwowałam, co zamawiają inni. Miałam wrażenie, że wszyscy przede mną wybierają kawę na mleku bezlaktozowym. Czy to jakaś epidemia? Czy rzeczywiście wszyscy… 17.10.2020 6 min.
Patrycja Nawojowska Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie Nietolerancja laktozy to zaburzenie wynikające ze spadku aktywności lub braku enzymu laktazy, odpowiedzialnego za rozkład laktozy – dwucukru powszechnie występującego w mleku i jego przetworach. Jeśli cierpisz na dolegliwości ze… 19.09.2020 6 min.
Małgorzata Buchkovska Lubisz mleko? Sprawdź, jak wpływa na twoje zdrowie Mleko jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie. Pijemy je już od najmłodszych lat. Najczęściej spożywamy mleko krowie. Na kolejnych miejscach plasują się mleko owcze i kozie. Warto zapoznać się z… 16.08.2020 3 min.
Ewa Podsiadły-Natorska Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska Ostatnie odkrycie naukowców poddaje w wątpliwość wszystko, co dotąd mówiło się o spożyciu nabiału – że nie jest korzystny dla zdrowia i najlepiej całkowicie z niego zrezygnować. Według najnowszych badań spożywanie… 06.08.2020 10 min.
Monika Węgrzyn Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego Niepozorny grzybek potrafi sprawić, że szklanka zwykłego mleka zamieni się w prozdrowotny koktajl. Przygotowanie takiego domowego kefiru jest banalnie proste. A warto, bo wzmocni odporność, usprawni trawienie, a nawet poprawi humor! I… 29.06.2020 6 min.
Julia Krupińska Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety? Mleko w proszku to nie sztuczny zamiennik mleka, jak uważają niektórzy. To nic innego jak mleko krowie, tyle że poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. Dlaczego zatem wielu z nas woli go unikać jak ognia? 12.03.2020 4 min.
Magdalena Bury Łykasz lewotyroksynę? Uważaj na to, kiedy (i w jakich ilościach) jesz nabiał - Jeśli zażywasz lewotyroksynę to pamiętaj, że wapń może zmniejszać jej wchłanianie - wyjaśnia mgr Anna Wyrwas, znana w mediach społecznościowych jako "Młody Farmaceuta". Dlaczego to takie ważne? I co ma wspólnego lek… 24.01.2020 3 min.
Małgorzata Różańska Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą? Dotyka szczególnie kobiety, zwłaszcza po 50. roku życia. Częściej chorują osoby mało aktywne fizycznie i te, które mają wątłą budowę ciała. Jej konsekwencją są kruche kości i większe ryzyko złamania. Mowa o osteoporozie. 19.01.2020 4 min.
Ewa Wojciechowska Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje? Mleko w proszku występuje w wielu produktach, m. in w jogurtach, serkach, lodach czy słodyczach. Jest tańsze niż świeże mleko i mniej wrażliwe na wpływ czynników zewnętrznych, dlatego producenci często z niego korzystają. 25.10.2019 3 min.
Magdalena Bury Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego 05.08.2019 6 min.
Marta Dragan Masz Hashiomoto i chcesz wyeliminować z diety nabiał? Dowiedz się, co sądzi na ten temat dietetyczka Diety eliminacyjne biją rekordy popularności. Produkty mleczne podobnie jak gluten należą do pokarmów, z których najczęściej rezygnujemy. Szczególnie, jeśli cierpimy na schorzenia typu niedoczynność tarczycy, Hashimoto czy… 31.07.2019 3 min.