3 min.
Masz Hashiomoto i chcesz wyeliminować z diety nabiał? Dowiedz się, co sądzi na ten temat dietetyczka

Fot. Toa Heftiba / Unsplash
Diety eliminacyjne biją rekordy popularności. Produkty mleczne podobnie jak gluten należą do pokarmów, z których najczęściej rezygnujemy. Szczególnie, jeśli cierpimy na schorzenia typu niedoczynność tarczycy, Hashimoto czy insulinooporność. Czy w przypadku nabiału istnieje taka konieczność? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć na swoim profilu na Instagramie Anna Reguła, dyplomowana dietetyczka.
Anna Reguła, dietetyczka, prowadząca na Instagramie popularny profil @niekoniecznie_dietetycznie, regularnie obala mity na temat produktów spożywczych, ich właściwości i działania. Tym razem wzięła pod lupę nabiał. W specjalnie przygotowanej infografice dietetyczka zaznacza, że ta grupa produktów doczekała się najgorszego PR-u w XXI wieku.
Nabiał oczami konsumentów
O produktach mlecznych myślimy, że to „największe zło naszych czasów”, „biała trucizna”, odstawiamy je, zakładając z góry, że „na pewno mamy nietolerancję”, „eliminujemy na zapas”. Czy słusznie?
„Przy większości schorzeń typu niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność etc. często macie wątpliwości, czy aby na pewno dieta nie wymaga eliminacji przetworów mlecznych. Odpowiedź brzmi: nie” – wyjaśnia Anna Reguła.
Nabiał a Hashimoto – eliminować czy nie?
W swoim poście dietetyczka zwraca uwagę na to, że nabiał to dobry składnik zdrowej diety i można go spożywać przy chorobach tarczycy.
„Przy komponowaniu diety należy ograniczyć ilość tłuszczów zwierzęcych na rzecz tych pochodzenia roślinnego, jednak spokojnie można korzystać z umiarkowanych ilości sera żółtego spożywając również chudy nabiał. Jest to dobre, praktyczne, wygodne i ogólnodostępne źródło pełnowartościowego białka oraz składników mineralnych” – doprecyzowuje swoją wypowiedź.
Anna Reguła podkreśla, że jeśli nie mamy potrzeby eliminacji nabiału, nie odczuwamy po nim problemów żołądkowo-jelitowych ani nadmiernych gazów, nie powinniśmy eliminować go z diety. „Nie eliminuj, korzystaj” – pisze.
Dietetyczka nie twierdzi, że jest to produkt bez wad. Do konsekwencji spożywania nabiału zalicza trądzik, wpływ na klimat oraz przekonania ideologiczne.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

06.02.2023
Alicja Czarnecka: „Zakończyłam leczenie onkologiczne z ogromnym apetytem na życie. Nie sądziłam, że depresja dopadnie mnie po czasie”

05.02.2023
„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

04.02.2023
Sproszkowane kraby, lewatywa z winogron, pijawki i operacje szpikulcem. Jak kiedyś leczono raka

02.02.2023