Przejdź do treści

Czy nabiał zapycha żyły? „Ta teoria jest niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot

Czy nabiał zapycha żyły i tętnice? / pexels
Czy nabiał zapycha żyły i tętnice? / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Usłyszałaś, że nabiał zapycha żyły i tętnice? To kolejny mit, który warty jest wyjaśnienia. O tym, czy warto zrezygnować z jedzenia serów i picia mleka, pisze ekspert Michał Kot na swoim profilu na Instagramie. 

Czy nabiał zapycha żyły?

„Teoria, że nabiał działa w taki sposób, bo zawiera dużo metioniny, z której tworzy się zła homocysteina uszkadzająca naczynia krwionośne, zwiększająca procesy krzepnięcia i stan zapalny, jest po prostu… niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot w swoim poście na Instagramie.

I dodaje, że w internecie w różnych artykułach przeczytać możemy, że nabiał zapycha żyły i tętnice, a wszystko to przez podnoszenie poziomu homocysteiny.

Michał Kot wyjaśnia, że homocysteina to związek, który jest produktem pośrednim przemian aminokwasu metioniny zawartym m.in. w mleku, jajach, mięsie, rybach.

„Prawdą jest, że kazeina z mleka zawiera spore ilości metioniny. Organizm człowieka nie jest w stanie syntezować metioniny – musi ją dostarczać z diety! Czy metionina szkodzi? Najpierw powiedzmy sobie jedno – skoro należy do aminokwasów egzogennych/niezbędnych, to musimy ją dostarczać” – wyjaśnia ekspert.

Homocysteina a metionina

Michał Kot dodaje, że metionina jest aminokwasem siarkowym, który jest niezbędny dla zdrowia włosów, paznokci i skóry.

„Dodatkowo dzięki metioninie tworzą się grupy metylowe niezbędne dla przemian neuroprzekaźników, metabolizmu hormonów (np. estrogenów), ekspresji genów oraz usuwania nadmiaru homocysteiny” – pisze.

Ekspert wyjaśnia, że nadmiar homocysteiny jest szkodliwy – działa cytotoksycznie na komórki śródnabłonka naczyń krwionośnych, wpływa na procesy krzepnięcia i fibrynolizy, peroksydacje lipidów, wywoływanie zapaleń. „Powyższe zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu czy miażdżycy – dodaje.

Jakie mogą być przyczyny nadmiaru homocysteiny?

Michał Kot wymienia:

  • mutacje genetyczne (MTHR, CBS, BHMT),
  • osłabiona praca tarczycy,
  • choroby nerek,
  • palenie papierosów,
  • długie stosowanie metforminy,
  • błędy żywieniowe – brak witamin i składników mineralnych, ubogo odżywcza dieta.

„Mówienie, że nabiał zapycha żyły i tętnice, jest po prostu brakiem obiektywnego podejścia do tematu. Oczywiście umiar jak zawsze jest tu najlepszym słowem i warto zapamiętać, że problem z wysoką homocysteiną jest problemem złożonym, na który wpływa bardzo dużo czynników.

Nabiał ma swoje plusy i minusy – o tych ostatnich musimy również pamiętać (dioksyny, antybiotyki, nietolerancja laktozy, alergie na białka mleka, itp.). Pisanie, że zapycha żyły i tętnice jest dużym nadużyciem” – kończy swój post Michał Kot.

Michał Kot – kim jest?

Michał Kot jest studentem dietetyki i absolwentem kierunku elektroradiologia na Medycznym Studium Zawodowym im. Stanisława Liebharta w Lublinie. W swojej pracy w szczególności zajmuje się dietetyką hormonalną kobiet.

W mediach społecznościowych chętnie dzieli się swoją wiedzą. Jego profil na Instagramie obserwuje niemal 80 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez MICHAŁ KOT (@michal.kot)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.