Przejdź do treści

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sól epsom, czyli inaczej sól gorzka – naturalny środek wpływający na stan ciała (i ducha)
Kaya Szulczewska / Instagram
„O, schudłaś, super!” – czy aby na pewno? Kayaszu o niepotrzebnych komplementach i fałszywej trosce
Źródło: Gettyimages.com
Jak prawidłowo przewozić noworodki i niemowlęta w foteliku samochodowym? Odpowiadają Położne dla Ciebie
Fot.: Gettyimages.com
Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia
jęczenie w seksie
Jęczysz w trakcie seksu, bo „tak trzeba”? Psycholożka odradza

Czy zwracasz uwagę na opakowania produktów, które niemal codziennie kupujesz w sklepach? Makaron, ryż, kasza jaglana, soczewica czy mąka najczęściej pakowane są w plastikowe opakowania. Czy wiesz jednak, z czego są stworzone? Ja nie wiedziałam. Do czasu, aż przeczytałam post Sylwii Panek, znanej w sieci jako „Mama Chemik”. Teraz czas na ciebie.

„Pokazuję Wam to zdjęcie, żeby zwrócić Waszą uwagę na opakowania,w których kupujemy żywność…” – tak zaczyna się post Sylwii Panek, czyli „Mamy Chemik”. Jak specjalistka sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”.

Ekspertka prowadzi w sieci swojego bloga. Jest też aktywna w mediach społecznościowych. Tym razem chemiczka podjęła się ważnego tematu opakowań, w które pakowane są produkty żywnościowe.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

„Tu akurat zielona soczewica z Biedronki w opakowaniu, na którym widnieje trójkąt z numerem 7. Wiecie co to oznacza? Cyferka 7 to tworzywa INNE, czyli tak na prawdę nie wiemy, w co jest pakowane nasza soczewica, a niestety w tej grupie opakowań są takie, z których może migrować szkodliwy BPA. Co więcej, tych opakowań nie poddaje się recyklingowi.

Najgorsze jest to, że 7 to najczęściej spotykane przeze mnie opakowanie. Można kupić w nim kaszę, ryż, sery, wędliny i wiele, wiele innych…” – pisze Mama Chemik.

Bezpieczna liczba na opakowaniu

Jaka liczba jest więc bezpieczna? Wyjaśnijmy po kolei.

  1. PET lub PETE (1), czyli poli(tereftalan etylenu). To jedno z najczęściej wykorzystywanych tworzyw. Produkuje się z niego plastikowe butelki na napoje czy naczynia jednorazowego użytku. Tego rodzaju opakowania mogą być źródłem ksenoestrogenów. To związki chemiczne, które mają wpływ na nasz układ hormonalny.
    Opakowań z liczbą 1 nie powinniśmy ponownie wykorzystywać, a także zostawiać w nasłonecznionych miejscach. Nieodpowiednio przechowywane mogą spowodować, że toksyny zaczną przenikać do jedzenia.
  2. HDPE (2), czyli polieten lub polietylen o wysokiej gęstości. Produkuje się z niego pojemniki i folie do pakowania żywności. To jedno z dwóch najbezpieczniejszych dla nas tworzyw. Możemy je ponownie wykorzystywać.
  3. PVC (3), czyli polichlorek winylu. Wytwarza się z niego folię spożywczą. To jedno z gorszych tworzyw do produkcji opakowań żywności. Może wydzielać toksyny.
  4. LDPE (4), czyli polieten lub polietylen o niskiej gęstości. Produkuje się z niego opakowania, które możemy wykorzystywać ponownie.
  5. PP (5), czyli polipropylen. Z niego także wytwarza się opakowania. To (zaraz obok HDPE) jedno z najbezpieczniejszych tworzyw dla naszego organizmu.
  6. PS (6), czyli polistyren. To styropian. W związku z tym, że wydziela substancje toksyczne, nie powinien być wykorzystywany do produkcji opakowań do żywności. Pomimo tego, producenci dodają go np. do pokrywek do jednorazowych kubków.
  7. INNE (7) – to właśnie w tej grupie znajdują się plastiki, które nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań na żywność.

Następnym razem, będąc na zakupach, zastanów się dwa razy, co wrzucasz do swojego (plastikowego!) koszyka. Wystrzegaj się też pakowania warzyw i owoców w jednorazowe foliówki. Kasjer bądź kasjerka naprawdę nie obrazi się, gdy położysz na taśmie banany czy pomidory bez foliowego opakowania. Nie potrzebujesz paragonu? Poproś o jego wyrzucenie. Używany do jego wydruku tusz może zawierać szkodliwy dla organizmu bisfenol.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Znaleźli w lesie sflaczały balonik z listem od młodej pary, który przeleciał 800 km. Teraz szerzą świadomość ekologiczną

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Co zrobić, kiedy dziecko nie chce jeść?

Domowe tabletki do zmywarki – jak zrobić, jak używać?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Coroczny problem wyrzucania zwierząt latem. Jak temu zapobiegać?

Powietrze w domach jest gorsze niż smog? Mama Chemik tłumaczy

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

woda butelkowana

Data ważności wody butelkowanej. Czy należy się nią przejmować?

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?

Kooperatywa spożywcza – co to jest, jak działa spółdzielnia?

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Kosmetyczny Adam Słodowy

Jak zrobić kosmetyki domowej roboty?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

5 „zdrowych” produktów, które dla ciebie mogą być niezdrowe

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Szare mydło

Popularne mydło wraca do łask. Co warto o nim wiedzieć?

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Wiesz, że codziennie szkodzisz środowisku? 5 zachowań, które musisz porzucić

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?