Przejdź do treści

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Krótka Instrukcja. O Poronieniu – zobacz, jak powstawała. O czym jest? WIDEO
Całująca się para
Preferencje seksualne a zaburzenia parafilne. Czym się od siebie różnią i dlaczego to istotna różnica? Wyjaśnia seksuolożka Małgorzata Iwanek
Stelios Kerasidis / instagram
„Bądźmy jeszcze cierpliwi, a wkrótce będziemy mogli znów pływać w morzu…” Posłuchajcie 7-letniego geniusza i jego „walca izolacji”
Lubczyk i jego właściwości zdrowotne
Lubczyk i jego właściwości zdrowotne
Jajka - wielkanoc
Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Czy zwracasz uwagę na opakowania produktów, które niemal codziennie kupujesz w sklepach? Makaron, ryż, kasza jaglana, soczewica czy mąka najczęściej pakowane są w plastikowe opakowania. Czy wiesz jednak, z czego są stworzone? Ja nie wiedziałam. Do czasu, aż przeczytałam post Sylwii Panek, znanej w sieci jako „Mama Chemik”. Teraz czas na ciebie.

„Pokazuję Wam to zdjęcie, żeby zwrócić Waszą uwagę na opakowania,w których kupujemy żywność…” – tak zaczyna się post Sylwii Panek, czyli „Mamy Chemik”. Jak specjalistka sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”.

Ekspertka prowadzi w sieci swojego bloga. Jest też aktywna w mediach społecznościowych. Tym razem chemiczka podjęła się ważnego tematu opakowań, w które pakowane są produkty żywnościowe.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

„Tu akurat zielona soczewica z Biedronki w opakowaniu, na którym widnieje trójkąt z numerem 7. Wiecie co to oznacza? Cyferka 7 to tworzywa INNE, czyli tak na prawdę nie wiemy, w co jest pakowane nasza soczewica, a niestety w tej grupie opakowań są takie, z których może migrować szkodliwy BPA. Co więcej, tych opakowań nie poddaje się recyklingowi.

Najgorsze jest to, że 7 to najczęściej spotykane przeze mnie opakowanie. Można kupić w nim kaszę, ryż, sery, wędliny i wiele, wiele innych…” – pisze Mama Chemik.

Bezpieczna liczba na opakowaniu

Jaka liczba jest więc bezpieczna? Wyjaśnijmy po kolei.

  1. PET lub PETE (1), czyli poli(tereftalan etylenu). To jedno z najczęściej wykorzystywanych tworzyw. Produkuje się z niego plastikowe butelki na napoje czy naczynia jednorazowego użytku. Tego rodzaju opakowania mogą być źródłem ksenoestrogenów. To związki chemiczne, które mają wpływ na nasz układ hormonalny.
    Opakowań z liczbą 1 nie powinniśmy ponownie wykorzystywać, a także zostawiać w nasłonecznionych miejscach. Nieodpowiednio przechowywane mogą spowodować, że toksyny zaczną przenikać do jedzenia.
  2. HDPE (2), czyli polieten lub polietylen o wysokiej gęstości. Produkuje się z niego pojemniki i folie do pakowania żywności. To jedno z dwóch najbezpieczniejszych dla nas tworzyw. Możemy je ponownie wykorzystywać.
  3. PVC (3), czyli polichlorek winylu. Wytwarza się z niego folię spożywczą. To jedno z gorszych tworzyw do produkcji opakowań żywności. Może wydzielać toksyny.
  4. LDPE (4), czyli polieten lub polietylen o niskiej gęstości. Produkuje się z niego opakowania, które możemy wykorzystywać ponownie.
  5. PP (5), czyli polipropylen. Z niego także wytwarza się opakowania. To (zaraz obok HDPE) jedno z najbezpieczniejszych tworzyw dla naszego organizmu.
  6. PS (6), czyli polistyren. To styropian. W związku z tym, że wydziela substancje toksyczne, nie powinien być wykorzystywany do produkcji opakowań do żywności. Pomimo tego, producenci dodają go np. do pokrywek do jednorazowych kubków.
  7. INNE (7) – to właśnie w tej grupie znajdują się plastiki, które nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań na żywność.

Następnym razem, będąc na zakupach, zastanów się dwa razy, co wrzucasz do swojego (plastikowego!) koszyka. Wystrzegaj się też pakowania warzyw i owoców w jednorazowe foliówki. Kasjer bądź kasjerka naprawdę nie obrazi się, gdy położysz na taśmie banany czy pomidory bez foliowego opakowania. Nie potrzebujesz paragonu? Poproś o jego wyrzucenie. Używany do jego wydruku tusz może zawierać szkodliwy dla organizmu bisfenol.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Panowanie nad apetytem / freepik

Jak zapanować nad swoim apetytem? Dietetyczka Patrycja Rublewska ma kilka ważnych rad

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Nina Harbuz i jej sposoby na less waste

„Przecież to tylko jedna słomka, powiedziało 8 miliardów ludzi”. Nina Harbuz i jej gotowe patenty na bycie less waste

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Maja Bohosiewicz / Instagram

Maja Bohosiewicz podzieliła się z fankami sekretem swojej szczupłej sylwetki. „Stara, cudów nie ma…” – pisze aktorka

Kobieta trzyma szklankę wody

Pijesz w pracy wodę z dystrybutora? Specjalistka tłumaczy, dlaczego nie jest to dobry pomysł

Fotograf mówi głośne „NIE” plastikowi w kampanii „No Beauty In Plastic”. Możesz się do niego przyłączyć, podpisując petycję

Herbata / Drew Taylor / unsplash

Lubisz herbatę? Chemiczka tłumaczy, czego najprawdopodobniej o niej (jeszcze!) nie wiesz

ziemniaki

Kadm w żywności – to trzeba wiedzieć!

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

folia aluminiowa

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.