Przejdź do treści

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Czy zwracasz uwagę na opakowania produktów, które niemal codziennie kupujesz w sklepach? Makaron, ryż, kasza jaglana, soczewica czy mąka najczęściej pakowane są w plastikowe opakowania. Czy wiesz jednak, z czego są stworzone? Ja nie wiedziałam. Do czasu, aż przeczytałam post Sylwii Panek, znanej w sieci jako „Mama Chemik”. Teraz czas na ciebie.

„Pokazuję Wam to zdjęcie, żeby zwrócić Waszą uwagę na opakowania,w których kupujemy żywność…” – tak zaczyna się post Sylwii Panek, czyli „Mamy Chemik”. Jak specjalistka sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”.

Ekspertka prowadzi w sieci swojego bloga. Jest też aktywna w mediach społecznościowych. Tym razem chemiczka podjęła się ważnego tematu opakowań, w które pakowane są produkty żywnościowe.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

„Tu akurat zielona soczewica z Biedronki w opakowaniu, na którym widnieje trójkąt z numerem 7. Wiecie co to oznacza? Cyferka 7 to tworzywa INNE, czyli tak na prawdę nie wiemy, w co jest pakowane nasza soczewica, a niestety w tej grupie opakowań są takie, z których może migrować szkodliwy BPA. Co więcej, tych opakowań nie poddaje się recyklingowi.

Najgorsze jest to, że 7 to najczęściej spotykane przeze mnie opakowanie. Można kupić w nim kaszę, ryż, sery, wędliny i wiele, wiele innych…” – pisze Mama Chemik.

Bezpieczna liczba na opakowaniu

Jaka liczba jest więc bezpieczna? Wyjaśnijmy po kolei.

  1. PET lub PETE (1), czyli poli(tereftalan etylenu). To jedno z najczęściej wykorzystywanych tworzyw. Produkuje się z niego plastikowe butelki na napoje czy naczynia jednorazowego użytku. Tego rodzaju opakowania mogą być źródłem ksenoestrogenów. To związki chemiczne, które mają wpływ na nasz układ hormonalny.
    Opakowań z liczbą 1 nie powinniśmy ponownie wykorzystywać, a także zostawiać w nasłonecznionych miejscach. Nieodpowiednio przechowywane mogą spowodować, że toksyny zaczną przenikać do jedzenia.
  2. HDPE (2), czyli polieten lub polietylen o wysokiej gęstości. Produkuje się z niego pojemniki i folie do pakowania żywności. To jedno z dwóch najbezpieczniejszych dla nas tworzyw. Możemy je ponownie wykorzystywać.
  3. PVC (3), czyli polichlorek winylu. Wytwarza się z niego folię spożywczą. To jedno z gorszych tworzyw do produkcji opakowań żywności. Może wydzielać toksyny.
  4. LDPE (4), czyli polieten lub polietylen o niskiej gęstości. Produkuje się z niego opakowania, które możemy wykorzystywać ponownie.
  5. PP (5), czyli polipropylen. Z niego także wytwarza się opakowania. To (zaraz obok HDPE) jedno z najbezpieczniejszych tworzyw dla naszego organizmu.
  6. PS (6), czyli polistyren. To styropian. W związku z tym, że wydziela substancje toksyczne, nie powinien być wykorzystywany do produkcji opakowań do żywności. Pomimo tego, producenci dodają go np. do pokrywek do jednorazowych kubków.
  7. INNE (7) – to właśnie w tej grupie znajdują się plastiki, które nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań na żywność.

Następnym razem, będąc na zakupach, zastanów się dwa razy, co wrzucasz do swojego (plastikowego!) koszyka. Wystrzegaj się też pakowania warzyw i owoców w jednorazowe foliówki. Kasjer bądź kasjerka naprawdę nie obrazi się, gdy położysz na taśmie banany czy pomidory bez foliowego opakowania. Nie potrzebujesz paragonu? Poproś o jego wyrzucenie. Używany do jego wydruku tusz może zawierać szkodliwy dla organizmu bisfenol.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Wiesz, że codziennie szkodzisz środowisku? 5 zachowań, które musisz porzucić

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Plastik w oceanach/iStockphoto

Ty też możesz sprawić, aby oceany nie były pełne plastiku. 9 zmian do wprowadzenia od zaraz

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

Rośliny w lesie przykryte plastikową butelką

„My znikniemy. Przeżyją nas nasze plastikowe śmieci”. XI odsłona wymownego projektu „No Beauty In Plastic”

Zużyte maseczki / istock

Nad Polską fruwają zużyte rękawiczki i maseczki. Czy to oznacza, że nie wiemy co z nimi zrobić?

dziewczynka wśród zieleni

„Wstyd z powodu płodzenia dzieci”. Czy ekologię i chęć posiadania dziecka można pogodzić?

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Ewelina Jamróz

 „Planeta ma już wystarczająco ciężko” – mówi Ewelina Jamróz, która stworzyła „aktywną” folię z wodorostów i żelatyny

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

kobieta robiąca makijaż

Jak rozpoznać mikroplastik w kosmetykach? Zwróć uwagę na te nazwy

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Śmieci w worku na śmieci

„To, co zobaczyłam, jest przerażające”. W dobie pandemii koronawirusa temat zaśmiecania środowiska przestał istnieć

Mleko krowie vs. mleko sojowe

Kawa z mlekiem sojowym – zdrowa alternatywa dla białej kawy

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę