Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

10 produktów, na które alergicy muszą uważać
Ilustracja: shutterstock
Wysypka, swędzenie lub nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry to typowe powikłania po zjedzeniu czegoś, co w przewodzie pokarmowym nie powinno się znaleźć. Uzupełniamy i porządkujemy listę produktów, na które alergicy powinni uważać.

Niekiedy układ immunologiczny traktuje jedzenie jak wirusa. Wówczas do walki z biedną truskawką czy orzeszkiem wysyła całe zastępy antyciał IgE. Te działają jak rzepy, przylepiając się do alergenów w jedzeniu. IgE powodują również uwolnienie z komórek histaminy, która natychmiastowo wywołuje skórne reakcje alergiczne. Może to być zwykła wysypka czy podrażnienie, które zniknie po kilku dniach, ale także zaostrzenie atopowego zapalenia skóry. O tym, czy dany produkt wywołuje alergię pokarmową, czy nie, decyduje obecność białek. Problem w tym, że nie istnieje jedno białko ‒ alergen. Jest ich wiele, a medycyna nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, dlaczego niektóre z nich powodują reakcje alergiczne, a inne nie. Metodą prób, błędów i obserwacji powstała jednak lista produktów, na które alergicy powinni uważać. Niektóre pozycje mogą was zaskoczyć!

1. Mleko

Alergia na mleko najczęściej pojawia się u małych dzieci i mija około trzeciego roku życia. Dojrzałe osoby rzadziej doświadczają tej dolegliwości. Znacznie powszechniejsza jest natomiast nietolerancja laktozy, która z alergią ma niewiele wspólnego. Organizm nie potrafi przetrawić tego związku organicznego, a objawy są ściśle związane z układem pokarmowym – nie odpornościowym. Alergia na mleko krowie oznacza konieczność wykluczenia również produktów owczych i kozich, ponieważ zawierają białka o zbliżonej budowie.

2. Ryby

Mięso ryb zawiera parwalbuminy i to one odpowiadają za reakcje alergiczne. Zła wiadomość jest taka, że większość ryb zawiera alergeny o bardzo podobnej budowie, które nie są neutralizowane poprzez gotowanie. Jeżeli więc stwierdzono u ciebie uczulenie na jeden rodzaj ryb, konieczne jest wykluczenie większości odmian z jadłospisu. Alergicy powinni pamiętać, że niektóre dressingi sałatkowe mogą zawierać anchois lub sos Worcestershire. Czytanie etykiet i dręczenie kelnerów musicie mieć we krwi!

3. Owoce morza

Alergeny owoców morza najczęściej obecne są w mięsie, ale nie jest to reguła. Na przykład w zewnętrznej powłoce krewetek również znajdują się niebezpieczne dla alergików substancje. Jednak niejedzenie skorupiaków to tylko połowa sukcesu i jedynie pół kroku do zdrowia. Podczas gotowania uwalniają się związki, które mogą wywołać reakcje skórne! Dlatego trzymaj się z daleka od grilla czy kuchni, gdzie przyrządza się te smakołyki.

4. Tropikalne owoce

Na tropikalne owoce powinny uważać osoby uczulone na lateks. Dlaczego? Banany, kiwi, arbuz, awokado oraz wiele innych owoców tropikalnych zawiera ten sam rodzaj białka, który odpowiada za reakcje alergiczne po założeniu gumowych rękawiczek. Nie tylko zjedzenie tych owoców może być niebezpieczne. Osoby uczulone na lateks powinny unikać nawet dotykania tych produktów!

5. Soja

Byłoby wspaniale, gdyby uczuleni na soję mogli wykluczyć ze swojej diety tofu, sos sojowy i czuć się bezpiecznie. Niestety. Soja często dodawana jest to przetworzonych produktów, takich jak: ciastka, chleb, krakersy czy płatki zbożowe. Dlatego w przypadku alergii na ten składnik szczególnie istotne jest czytanie wszelkich opakowań. Alergen obecny w soi podobny jest do tego, który wywołuje reakcję przy styczności z roztoczami. Chociaż nie udowodniono jeszcze powiązania między tymi dwoma uczuleniami, warto wiedzieć i pamiętać o tym fakcie.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij