Przejdź do treści

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W maju nie może zabraknąć u mnie ciasta z rabarbarem. Zazwyczaj stawiam na kruchą tartę, ale tym razem mam przepis na ciasto jogurtowe z dodatkiem pistacji. Najlepsze w plener!

Zanim przepis, to słów parę o rabarbarze, który jest wyjątkowy nie tylko dlatego, że czekamy na niego przez rok cały, ale również ze względu na swoje właściwości. Jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Ale ale… trzeba z nim uważać, bo zawiera dużo szczawianów, które mogą być szkodliwe dla nerek. Jednak z racji tego, że rabarbar jest rośliną sezonową, to dość trudno go przedawkować.

Dziewczyna hamak

Moja rada jest więc taka, byście go sobie w maju nie odmawiali i raczyli się kompotem z rabarbaru, czy też ciastem według poniższego przepisu do woli.

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem

przepis-na-ciasto-jogurtowe

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem – składniki:

– 5-6 sztuk rabarbaru
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 280 g masła
– 150 g niesolonych pistacji
– 1,5 kubka mąki pszennej do wypieku ciast
– 1,5 kubka drobnego cukru
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka soli
– cukier puder do posypania

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem – przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. W tym czasie przygotowujemy rabarbar i kroimy go w kawałki o długości ok. 5-6 cm. Następnie na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, dodajemy pół kubka cukru, szczyptę soli i pokrojony rabarbar. Mieszamy całość i dusimy przez ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Redukujemy temperaturę w piekarniku do 160 stopni C.

Pistacje rozdrabniamy w robocie kuchennym lub ręcznie w moździerzu (ja używam młynka do kawy). W misie robota łączymy mąkę, proszek do pieczenia, łyżeczkę soli i pistacje. Dodajemy masło i ucieramy całość na wolnych obrotach. Dodajemy jajka (jedno po drugim) oraz ekstrakt z wanilii i mieszamy na wyższych obrotach. Następnie wlewamy stopniowo jogurt i zmniejszamy obroty robota, mieszając do czasu, aż całość będzie tworzyć jednolitą masę.

Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch i kładziemy wcześniej przygotowany, wystudzony rabarbar. Pieczemy ok. 75 minut do półtorej godziny – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem lub polewamy sosem zrobionym z jogurtu i sosem powstałym podczas duszenia rabarbaru.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę