Przejdź do treści

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tort cytrusowo-szpinakowy
Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało
Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć
Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W maju nie może zabraknąć u mnie ciasta z rabarbarem. Zazwyczaj stawiam na kruchą tartę, ale tym razem mam przepis na ciasto jogurtowe z dodatkiem pistacji. Najlepsze w plener!

Zanim przepis, to słów parę o rabarbarze, który jest wyjątkowy nie tylko dlatego, że czekamy na niego przez rok cały, ale również ze względu na swoje właściwości. Jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Ale ale… trzeba z nim uważać, bo zawiera dużo szczawianów, które mogą być szkodliwe dla nerek. Jednak z racji tego, że rabarbar jest rośliną sezonową, to dość trudno go przedawkować.

Dziewczyna hamak

Moja rada jest więc taka, byście go sobie w maju nie odmawiali i raczyli się kompotem z rabarbaru, czy też ciastem według poniższego przepisu do woli.

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem

przepis-na-ciasto-jogurtowe

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem – składniki:

– 5-6 sztuk rabarbaru
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 280 g masła
– 150 g niesolonych pistacji
– 1,5 kubka mąki pszennej do wypieku ciast
– 1,5 kubka drobnego cukru
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka soli
– cukier puder do posypania

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem – przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. W tym czasie przygotowujemy rabarbar i kroimy go w kawałki o długości ok. 5-6 cm. Następnie na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, dodajemy pół kubka cukru, szczyptę soli i pokrojony rabarbar. Mieszamy całość i dusimy przez ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Redukujemy temperaturę w piekarniku do 160 stopni C.

Pistacje rozdrabniamy w robocie kuchennym lub ręcznie w moździerzu (ja używam młynka do kawy). W misie robota łączymy mąkę, proszek do pieczenia, łyżeczkę soli i pistacje. Dodajemy masło i ucieramy całość na wolnych obrotach. Dodajemy jajka (jedno po drugim) oraz ekstrakt z wanilii i mieszamy na wyższych obrotach. Następnie wlewamy stopniowo jogurt i zmniejszamy obroty robota, mieszając do czasu, aż całość będzie tworzyć jednolitą masę.

Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch i kładziemy wcześniej przygotowany, wystudzony rabarbar. Pieczemy ok. 75 minut do półtorej godziny – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem lub polewamy sosem zrobionym z jogurtu i sosem powstałym podczas duszenia rabarbaru.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym