Przejdź do treści

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziewczyna z kotem
Czy ozonowanie zabija koronawirusa? Ekspert wyjaśnia
Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw
Kobieta z dziećmi na kanapie - koronawirus
Dlaczego dzieciom tak bardzo brakuje teraz placów zabaw? Wyjaśnia fizjoterapeutka Małgorzata Paleczny
Imbir / rawpixel
Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?
Kobieta z niemowlęciem
Materiałowa maseczka na twarz wykonana samodzielnie? Dr Łukasz Durajski ostrzega, że nie powinny z niej korzystać dzieci poniżej 2. roku życia

Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W maju nie może zabraknąć u mnie ciasta z rabarbarem. Zazwyczaj stawiam na kruchą tartę, ale tym razem mam przepis na ciasto jogurtowe z dodatkiem pistacji. Najlepsze w plener!

Zanim przepis, to słów parę o rabarbarze, który jest wyjątkowy nie tylko dlatego, że czekamy na niego przez rok cały, ale również ze względu na swoje właściwości. Jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Ale ale… trzeba z nim uważać, bo zawiera dużo szczawianów, które mogą być szkodliwe dla nerek. Jednak z racji tego, że rabarbar jest rośliną sezonową, to dość trudno go przedawkować.

Dziewczyna hamak

Moja rada jest więc taka, byście go sobie w maju nie odmawiali i raczyli się kompotem z rabarbaru, czy też ciastem według poniższego przepisu do woli.

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem

przepis-na-ciasto-jogurtowe

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem – składniki:

– 5-6 sztuk rabarbaru
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 280 g masła
– 150 g niesolonych pistacji
– 1,5 kubka mąki pszennej do wypieku ciast
– 1,5 kubka drobnego cukru
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka soli
– cukier puder do posypania

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem – przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. W tym czasie przygotowujemy rabarbar i kroimy go w kawałki o długości ok. 5-6 cm. Następnie na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, dodajemy pół kubka cukru, szczyptę soli i pokrojony rabarbar. Mieszamy całość i dusimy przez ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Redukujemy temperaturę w piekarniku do 160 stopni C.

Pistacje rozdrabniamy w robocie kuchennym lub ręcznie w moździerzu (ja używam młynka do kawy). W misie robota łączymy mąkę, proszek do pieczenia, łyżeczkę soli i pistacje. Dodajemy masło i ucieramy całość na wolnych obrotach. Dodajemy jajka (jedno po drugim) oraz ekstrakt z wanilii i mieszamy na wyższych obrotach. Następnie wlewamy stopniowo jogurt i zmniejszamy obroty robota, mieszając do czasu, aż całość będzie tworzyć jednolitą masę.

Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch i kładziemy wcześniej przygotowany, wystudzony rabarbar. Pieczemy ok. 75 minut do półtorej godziny – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem lub polewamy sosem zrobionym z jogurtu i sosem powstałym podczas duszenia rabarbaru.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Jedzenie na stole

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.