Przejdź do treści

Nietolerancja histaminy – jakie są objawy i czym jest histamina?

Nietolerancja histaminy - jakie są objawy i czym jest histamina?
Nietolerancja histaminy - jakie są objawy i czym jest histamina? Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ile spać, żeby się wyspać? Najzdrowsze pozycje do spania
„Zbyt dużo seksu, za mało soku z żurawiny”. Obalamy mity o zapaleniu pęcherza
Kąpiel z dreszczykiem, czyli co na nas czeka na publicznych kąpieliskach?
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
5 razy TAK dla wakacyjnego seksu

Histamina to amina biogenna, która jest głównym mediatorem odpowiedzi zapalnej w organizmie. Substancja ta magazynowana jest w bazofilach i mastocytach, a po zadziałaniu rozmaitych bodźców uwalniana jest z tych komórek. Histamina może być obecna w niektórych pokarmach i ich spożycie przez osoby predysponowane może prowadzić do pojawienia się takich niepożądanych reakcji organizmu jak zespół histaminowy czy zatrucie histaminą. Leczenie nietolerancji histaminy sprowadza się przede wszystkim do stosowania odpowiedniej diety, wolnej od produktów zawierających histaminę. 

Histamina – co to?

Histamina to wytwarzana w organizmie amina biogenna, która pełni szereg zróżnicowanych funkcji. O znaczącej roli tego związku w organizmie najlepiej świadczy fakt, że histamina obecna jest w każdej tkance organizmu. Przede wszystkim – histamina odpowiada za przebieg reakcji alergicznych i zapalnych. Histamina skumulowana jest w komórkach tucznych i bazofilach w postaci nieaktywnej, natomiast jej uwolnienie i aktywacja następuje pod wpływem następujących czynników:

  • bodźców termicznych (niskie i wysokie temperatury, promieniowanie słoneczne)
  • bodźców chemicznych, zwłaszcza leków (kodeina, skopolamina, morfina, kwas acetylosalicylowy, amfoterycyna)
  • toksyny wirusowe, bakteryjne oraz grzybicze
  • jad owadów
  • alkohol
  • alergeny pokarmowe (bakłażany, truskawki, ananasy, banany, orzeszki ziemne, skorupiaki, ryby, pomidory, pszenica)

Inne funkcje histaminy w organizmie to uczestnictwo w wytwarzaniu i różnicowaniu komórek krwi, wspomaganie pracy mózgu i koncentracji, a także pobudzanie wydzielania soku żołądkowego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Aminokwasy egzogenne i endogenne - Czym są i jaką rolę pełnią?

Nietolerancja histaminy – skąd się bierze?

Nietolerancja histaminy, określana także jako alergia na histaminę to zaburzenie polegające na wystąpieniu po spożyciu produktów zawierających histaminę reakcji przypominającej alergię. U osób zdrowych ilość histaminy, jaka wywołuje niepożądane objawy jest dość wysoka. Amerykańska Agencja Żywności i Leków oszacowała, że objawy zatrucia histaminą mogą wystąpić po spożyciu histaminy w ilości powyżej 500 mg/ kg. Taka ilość histaminy przekracza zdolność możliwość jej rozkładu przez enzym jelitowy – diaminooksydazę DAO.

U niektórych osób problematyczne może być spożycie znacznie mniejszych ilości histaminy. Mowa o osobach, u których znacznie zmniejszona jest aktywność diaminooksydazy. Przyczyną zbyt niskiej aktywności tego enzymu może być predyspozycja genetyczna, uszkodzenie ścian jelit w przebiegu chorób zapalnych jelit czy nowotworów, przewlekłe choroby nerek czy wątroby, a także stosowanie leków będących inhibitorami DAO (leki przeciwdepresyjne czy przeciwgruźlicze). W przypadku obniżonej aktywności diaminooksydazy w organizmie gromadzi się przyjęta z pokarmem histamina. Uczulenie na ten związek określany jest mianem pseudoalergii, gdyż objawy nietolerancji histaminy przypominają alergię, jednak nie dochodzi do rozwoju typowej reakcji alergicznej. Brak jest aktywacji układu immunologicznego i syntezy przeciwciał, a symptomy wynikają z chwilowego kumulowania się większych stężeń histaminy w organizmie.

Nietolerancja histaminy – objawy

Alergia na histaminę objawia się w podobny sposób jak w przypadku wyrzutu histaminy. Objawy są zatem takie same jak w przebiegu tradycyjnej alergii i mogą przyjmować postać od łagodnej do bardzo ciężkiej. Większość przypadków nietolerancji histaminy przebiega z wysypką skórną, dusznościami, bólami i zawrotami głowy, biegunkami, katarem i łzawieniem oczu. W ciężkich postaciach nietolerancji histaminy może dojść do rozwoju wstrząsu anafilaktycznego, któremu towarzyszy spadek ciśnienia krwi, problemy z oddychaniem, utrata przytomności, arytmia; w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci.

Nietolerancja histaminy – badanie

W przypadku podejrzenia nietolerancji histaminy konieczne jest przeprowadzenie diagnostyki mającej na celu różnicowanie z alergią. Wykonywane są testy alergiczne (punktowe testy skórne, oznaczanie poziomu specyficznych IgE) – w przypadku nietolerancji histaminy dadzą one wyniki ujemne. Warto wykonać także badania w kierunku nietolerancji laktozy i glutenu.  Natomiast w celu różnicowania nietolerancji histaminy od mastocytozy, czyli schorzenia w przebiegu którego wytwarzane są w nadmiarze mastocyty należy wykonać badanie poziomu enzymu HNMT oraz prostaglandyny D2.

Potwierdzeniem rozpoznania nietolerancji histaminy jest badanie poziomu tego związku we krwi, a także oznaczenie aktywności enzymu DAO w śluzówce jelita. Uzupełnieniem diagnostyki może być badanie polimorfizmu genu DAO.

Nietolerancja histaminy – dieta

Histamina może być przyjmowana wraz z niektórymi pokarmami. Wówczas ten związek może powstawać w procesie dojrzewania produktów, ich fermentacji, a także niewłaściwego przechowywania żywności i jej psucia się. Gdzie występuje histamina w diecie? Mowa m. in. o takich składnikach diety jak mięsa peklowane, kiszonki, ryby i owoce morza czy sery pleśniowe. Zawartość histaminy wzrasta w produktach długo przechowywanych czy poddawanych procesom przetwórczym. Jako trwały związek chemiczny, histamina nie podlega inaktywacji pod wpływem obróbki cieplnej.

Gdy zdiagnozowana zostaje nietolerancja histaminy, dieta powinna koncentrować się na wyeliminowaniu tych produktów, które zawierają histaminę w wysokich stężeniach. Jednocześnie – konieczne jest wyeliminowanie tych produktów, które same z siebie nie zawierają histaminy, odpowiadają jednak za zwiększoną jej syntezę w organizmie. Dieta w nietolerancji histaminy powinna ograniczyć do minimum spożycie takich produktów jak:

  • sery żółte oraz pleśniowe
  • wino czerwone
  • konserwy rybne i ryby wędzone
  • wieprzowina, wołowina, wędliny dojrzewające, konserwy mięsne
  • niektóre owoce (awokado, banany, truskawki, maliny, cytrusy, kiwi, śliwki, gruszki)
  • niektóre warzywa (szpinak, pomidory, strączki, bakłażan, kiszona kapusta)

Ponadto niewskazane jest spożywanie żywności wysokoprzetworzonej. Dieta to nie jedyna metoda postępowania u osób, u których zdiagnozowana została nietolerancja histaminy. Leczenie preparatami przeciwhistaminowymi wskazane jest u chorych z nasilonymi objawami; trwają badania nad skutecznością suplementacji enzymu DAO, a pierwsze wyniki są obiecujące.

Pokrojone buraki

Bibliografia:

Kovacova-Hanuskova E., Buday T., Gavliakova S. i wsp.: Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergol. Immunopathol. (Madr.), 2015; 43: 498–506

Manzotti G., Breda D., Di Gioacchino M. i wsp.: Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance. Int. J. Immunopathol. Pharmacol., 2016; 29: 105–111

San Mauro Martin I., Brachero S., Garicano Vilar E.: Histamine intolerance and dietary management: a complete review. Allergol. Immunopathol. (Madr.), 2016; 44: 475–83

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ugryzienie pająka – jak wygląda ślad po kątniki a jak po krzyżaku? Kiedy udać się do lekarza?

Stridor, czyli świst przy oddychaniu, którego nie warto bagatelizować!

Istockphoto

7 problemów zdrowotnych, które częściej atakują latem

Co twoje mieszkanie zdradza o tobie i o twoim zdrowiu?

Kichanie a patrzenie w słońce / unsplash

Kichasz, gdy patrzysz na słońce? Biotechnolog Dawid Polak wyjaśnia to zjawisko

Ektoina – do nosa, oczu i inhalacji. Czy krople z ektoiną pomagają na zapalenie spojówek?

9 nawyków nasilających objawy alergii. Może niektóre dotyczą ciebie?

Opalanie na słońcu

Alergik na urlopie. O czym powinnaś pamiętać, wyjeżdżając na wakacje?

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

W maju pylą trawy! Jakie są objawy alergii na pyłki?

Naukowcy odkryli, dlaczego coraz więcej osób jest uczulonych na pyłki

Naukowcy odkryli, dlaczego coraz więcej osób jest uczulonych na pyłki. Odpowiada za to jeden istotny czynnik

Kobieta stoi na łące

Sięgasz po wapno przy alergii? „Preparaty wapnia mogą ingerować we wchłanianie leków przeciwalergicznych” – ostrzega farmaceutka

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Czy wiosna szkodzi zdrowiu? Sprawdź, jakie dolegliwości mogą się wraz z nią pojawić, i jak sobie z nimi poradzić

7 czynników pogarszających objawy alergii

10 patentów dla alergika

10 patentów dla alergika. Jak nie dać się alergii?

Wiosna, choć piękna, jest prawdziwą zmorą dla alergików. Zobacz, jakie drzewa pylą w marcu

Diagnostyka molekularna

Diagnostyka molekularna – rodzaje, metody, zastosowanie

Mleko bez laktozy

Mleko bez laktozy – uczulenie i nietolerancja na składnik

Alergia na choinkę / istockphoto.com

Katar, kichanie i kaszel podczas świątecznych przygotowań? To może być alergia na choinkę

Sól emska

Sól emska – zastosowanie, dawkowanie i przeciwwskazania

Kobieta z objawami astmy przyjmuje leki przy lekarce

Astma oskrzelowa – przyczyny, objawy, leczenie

Czujesz, że dopada cię przeziębienie? Weź cynk!

Alergia – przyczyny, rodzaje, objawy, diagnostyka i leczenie

Najpopularniejsze

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

kobieta z problemami skórnymi

Wybroczyny (petocje) – co to jest, dlaczego powstają i jak sobie z nimi poradzić?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

para zakochanych, romantyczny wieczór

Nie masz ochoty na seks? Poznaj 8 sposobów na podniesienie libido

×