Przejdź do treści

Nietolerancja histaminy – jakie są objawy i czym jest histamina?

Nietolerancja histaminy - jakie są objawy i czym jest histamina?
Nietolerancja histaminy - jakie są objawy i czym jest histamina? Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Najczęstsze niedobory wśród kobiet. 7 składników, o które szczególnie warto zadbać / fot.Pexels
Najczęstsze niedobory wśród kobiet. 7 składników, o które szczególnie warto zadbać
Wirus RSV szerzy się w Wielkiej Brytanii
Nie tylko COVID-19. Inny groźny wirus atakuje małe dzieci
Pielęgniarka w skafandrze ochronnym trzyma w rękach szczepionkę
Izrael: Trzecia dawka szczepionki na COVID-19. Prezydent zaszczepił się jako pierwszy
Simone Biles rezygnuje z igrzysk w trosce o swoje zdrowie psychiczne
Simone Biles postawiła na pierwszym miejscu zdrowie psychiczne. Sponsorzy olimpijscy i fani popierają jej decyzję
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Histamina to amina biogenna, która jest głównym mediatorem odpowiedzi zapalnej w organizmie. Substancja ta magazynowana jest w bazofilach i mastocytach, a po zadziałaniu rozmaitych bodźców uwalniana jest z tych komórek. Histamina może być obecna w niektórych pokarmach i ich spożycie przez osoby predysponowane może prowadzić do pojawienia się takich niepożądanych reakcji organizmu jak zespół histaminowy czy zatrucie histaminą. Leczenie nietolerancji histaminy sprowadza się przede wszystkim do stosowania odpowiedniej diety, wolnej od produktów zawierających histaminę. 

Histamina – co to?

Histamina to wytwarzana w organizmie amina biogenna, która pełni szereg zróżnicowanych funkcji. O znaczącej roli tego związku w organizmie najlepiej świadczy fakt, że histamina obecna jest w każdej tkance organizmu. Przede wszystkim – histamina odpowiada za przebieg reakcji alergicznych i zapalnych. Histamina skumulowana jest w komórkach tucznych i bazofilach w postaci nieaktywnej, natomiast jej uwolnienie i aktywacja następuje pod wpływem następujących czynników:

  • bodźców termicznych (niskie i wysokie temperatury, promieniowanie słoneczne)
  • bodźców chemicznych, zwłaszcza leków (kodeina, skopolamina, morfina, kwas acetylosalicylowy, amfoterycyna)
  • toksyny wirusowe, bakteryjne oraz grzybicze
  • jad owadów
  • alkohol
  • alergeny pokarmowe (bakłażany, truskawki, ananasy, banany, orzeszki ziemne, skorupiaki, ryby, pomidory, pszenica)

Inne funkcje histaminy w organizmie to uczestnictwo w wytwarzaniu i różnicowaniu komórek krwi, wspomaganie pracy mózgu i koncentracji, a także pobudzanie wydzielania soku żołądkowego.

Aminokwasy egzogenne i endogenne - Czym są i jaką rolę pełnią?

Nietolerancja histaminy – skąd się bierze?

Nietolerancja histaminy, określana także jako alergia na histaminę to zaburzenie polegające na wystąpieniu po spożyciu produktów zawierających histaminę reakcji przypominającej alergię. U osób zdrowych ilość histaminy, jaka wywołuje niepożądane objawy jest dość wysoka. Amerykańska Agencja Żywności i Leków oszacowała, że objawy zatrucia histaminą mogą wystąpić po spożyciu histaminy w ilości powyżej 500 mg/ kg. Taka ilość histaminy przekracza zdolność możliwość jej rozkładu przez enzym jelitowy – diaminooksydazę DAO.

U niektórych osób problematyczne może być spożycie znacznie mniejszych ilości histaminy. Mowa o osobach, u których znacznie zmniejszona jest aktywność diaminooksydazy. Przyczyną zbyt niskiej aktywności tego enzymu może być predyspozycja genetyczna, uszkodzenie ścian jelit w przebiegu chorób zapalnych jelit czy nowotworów, przewlekłe choroby nerek czy wątroby, a także stosowanie leków będących inhibitorami DAO (leki przeciwdepresyjne czy przeciwgruźlicze). W przypadku obniżonej aktywności diaminooksydazy w organizmie gromadzi się przyjęta z pokarmem histamina. Uczulenie na ten związek określany jest mianem pseudoalergii, gdyż objawy nietolerancji histaminy przypominają alergię, jednak nie dochodzi do rozwoju typowej reakcji alergicznej. Brak jest aktywacji układu immunologicznego i syntezy przeciwciał, a symptomy wynikają z chwilowego kumulowania się większych stężeń histaminy w organizmie.

Nietolerancja histaminy – objawy

Alergia na histaminę objawia się w podobny sposób jak w przypadku wyrzutu histaminy. Objawy są zatem takie same jak w przebiegu tradycyjnej alergii i mogą przyjmować postać od łagodnej do bardzo ciężkiej. Większość przypadków nietolerancji histaminy przebiega z wysypką skórną, dusznościami, bólami i zawrotami głowy, biegunkami, katarem i łzawieniem oczu. W ciężkich postaciach nietolerancji histaminy może dojść do rozwoju wstrząsu anafilaktycznego, któremu towarzyszy spadek ciśnienia krwi, problemy z oddychaniem, utrata przytomności, arytmia; w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci.

Nietolerancja histaminy – badanie

W przypadku podejrzenia nietolerancji histaminy konieczne jest przeprowadzenie diagnostyki mającej na celu różnicowanie z alergią. Wykonywane są testy alergiczne (punktowe testy skórne, oznaczanie poziomu specyficznych IgE) – w przypadku nietolerancji histaminy dadzą one wyniki ujemne. Warto wykonać także badania w kierunku nietolerancji laktozy i glutenu.  Natomiast w celu różnicowania nietolerancji histaminy od mastocytozy, czyli schorzenia w przebiegu którego wytwarzane są w nadmiarze mastocyty należy wykonać badanie poziomu enzymu HNMT oraz prostaglandyny D2.

Potwierdzeniem rozpoznania nietolerancji histaminy jest badanie poziomu tego związku we krwi, a także oznaczenie aktywności enzymu DAO w śluzówce jelita. Uzupełnieniem diagnostyki może być badanie polimorfizmu genu DAO.

Nietolerancja histaminy – dieta

Histamina może być przyjmowana wraz z niektórymi pokarmami. Wówczas ten związek może powstawać w procesie dojrzewania produktów, ich fermentacji, a także niewłaściwego przechowywania żywności i jej psucia się. Gdzie występuje histamina w diecie? Mowa m. in. o takich składnikach diety jak mięsa peklowane, kiszonki, ryby i owoce morza czy sery pleśniowe. Zawartość histaminy wzrasta w produktach długo przechowywanych czy poddawanych procesom przetwórczym. Jako trwały związek chemiczny, histamina nie podlega inaktywacji pod wpływem obróbki cieplnej.

Gdy zdiagnozowana zostaje nietolerancja histaminy, dieta powinna koncentrować się na wyeliminowaniu tych produktów, które zawierają histaminę w wysokich stężeniach. Jednocześnie – konieczne jest wyeliminowanie tych produktów, które same z siebie nie zawierają histaminy, odpowiadają jednak za zwiększoną jej syntezę w organizmie. Dieta w nietolerancji histaminy powinna ograniczyć do minimum spożycie takich produktów jak:

  • sery żółte oraz pleśniowe
  • wino czerwone
  • konserwy rybne i ryby wędzone
  • wieprzowina, wołowina, wędliny dojrzewające, konserwy mięsne
  • niektóre owoce (awokado, banany, truskawki, maliny, cytrusy, kiwi, śliwki, gruszki)
  • niektóre warzywa (szpinak, pomidory, strączki, bakłażan, kiszona kapusta)

Ponadto niewskazane jest spożywanie żywności wysokoprzetworzonej. Dieta to nie jedyna metoda postępowania u osób, u których zdiagnozowana została nietolerancja histaminy. Leczenie preparatami przeciwhistaminowymi wskazane jest u chorych z nasilonymi objawami; trwają badania nad skutecznością suplementacji enzymu DAO, a pierwsze wyniki są obiecujące.

Bibliografia:

Kovacova-Hanuskova E., Buday T., Gavliakova S. i wsp.: Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergol. Immunopathol. (Madr.), 2015; 43: 498–506

Manzotti G., Breda D., Di Gioacchino M. i wsp.: Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance. Int. J. Immunopathol. Pharmacol., 2016; 29: 105–111

San Mauro Martin I., Brachero S., Garicano Vilar E.: Histamine intolerance and dietary management: a complete review. Allergol. Immunopathol. (Madr.), 2016; 44: 475–83

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak pomóc osobie, która ma wstrząs anafilaktyczny? Lek. Łukasz Durajski przedstawia zalecenia Polskiego Towarzystwa Alergologicznego

Jak pomóc osobie, która ma wstrząs anafilaktyczny? Lek. Łukasz Durajski przedstawia zalecenia Polskiego Towarzystwa Alergologicznego

leki a alkohol

Przyjmujesz leki na alergię i zamierzasz wypić lampkę wina? Sprawdź, co uważa na ten temat alergolog

Sezon na pylenie roślin w pełni. Jak sprawdzić, na co jesteś uczulona? Wyjaśnia alergolożka

Sezon na pylenie roślin w pełni. Jak sprawdzić, na co jesteś uczulona? Wyjaśnia alergolożka

Para młodych ludzi / Freestocks, Unsplash

Uczulenie na spermę partnera może zdarzyć się każdej z nas. Co robić w takiej sytuacji?

Co wiesz na temat alergii? Rusza kolejna edycja ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Skonsultuj z Farmaceutą”

Katar: leczyć czy nie leczyć? Oto jest pytanie

Czy wiosna szkodzi zdrowiu? Sprawdź, jakie dolegliwości mogą się wraz z nią pojawić, i jak sobie z nimi poradzić

Wiosna, choć piękna, jest prawdziwą zmorą dla alergików. Zobacz, jakie drzewa pylą w marcu

Kobieta z liściem

Farmaceutka Anna Wyrwas: Uzależnić się można nie tylko od papierosów czy alkoholu, ale i leków. A krople do nosa są jak narkotyk

dziewczyna na balkonie

Im więcej pyłków w powietrzu, tym więcej zakażeń koronawirusem – dowiedli badacze

Krakowscy naukowcy rozwiali wątpliwości. Odpowiedzieli na pytanie, czy alergia na smog rzeczywiście istnieje

Czy alergia na smog rzeczywiście istnieje? Krakowscy naukowcy odpowiedzieli na pytanie i rozwiali wątpliwości

Ślinienie podczas snu – przyczyny, skutki, zapobieganie

Gwiazda betlejemska – może wywołać alergię

Maleinian feniraminy – działanie, zastosowanie, skutki uboczne

Wyprysk potnicowy – przyczyny, diagnostyka i leczenie

Wyprysk kontaktowy – przyczyny, objawy, profilaktyka, leczenie

Aspergiloza – co to, rodzaje, objawy, diagnoza i leczenie

Wiesz, że telefon może być źródłem kontaktowego zapalenie skóry i wywołać alergię? Wszystko przez metal, który zawiera

Wiesz, że telefon może być źródłem kontaktowego zapalenia skóry i wywołać alergię? Wszystko przez metal, który zawiera

Niedrożność nosa u dzieci i dorosłych – objawy, przyczyny

Alergia – przyczyny, rodzaje, objawy, diagnostyka i leczenie

Jak absolutnie nie diagnozować alergii? Wyjaśnia Mama Alergolog

Jak absolutnie nie diagnozować alergii? Wyjaśnia Mama Alergolog

Biedronka azjatycka

Biedronka azjatycka – jak wygląda? Czy gryzie? Jak ją zwalczać?

azjatyckie jedzenie

Anafilaksja (wstrząs anafilaktyczny) – objawy i leczenie

Dłoń

Mama Alergolog: nikiel jest jednym z najczęstszych haptenów uczulających polską populację

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

ucho kobiety

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

kobieta z problemami skórnymi

Wybroczyny (petocje) – co to jest, dlaczego powstają i jak sobie z nimi poradzić?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Bąbel po oparzeniu - dowiedz się, jak leczyć pęcherze

Bąbel po oparzeniu – dowiedz się, jak leczyć pęcherze

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?

plamy na nogach

Czym są czerwone plamy na nogach i co może być ich przyczyną?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku