Przejdź do treści

Jak się może objawiać alergia pokarmowa? Wysypka i inne objawy

Produkty, które mogą wywołać alergie pokarmowe u dorosłych
Fot. M.studio / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
usg
6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory
lapee.dk
Na festiwalach zazdrościsz facetom pisuarów? Lapee, czyli różowa przenośna przestrzeń dla kobiet, to zmieni!
Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien
Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien?
Jade Beall, fotografka: niezależnie od kształtu, koloru i wieku, każde ciało zasługuje na to, by być postrzegane jako piękne
istockphoto.com
Zła strona soli. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem

Alergia pokarmowa występuje powszechnie. Objawy uczulenia pojawiają się w różnym czasie od spożycia produktu. Często dotyczą dolegliwości z przewodu pokarmowego, ale występują również reakcje skórne. Alergia pokarmowa może być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego.

W XXI w. choroby alergiczne występują u coraz większej liczby osób. Część z nich ma charakter wrodzony, jednakże czasem objawy mogą się pojawiać w późniejszym wieku, co potwierdza tezę, że alergię można „nabyć”. Istnieją dwie zasadnicze grupy alergii: wziewne, które spowodowane są aspiracją do drzewa oskrzelowego czynników, na które organizm jest szczególnie wrażliwy, oraz pokarmowe, gdzie przyczyną dolegliwości jest spożycie uczulających pokarmów.

Przyczyny alergii pokarmowej

Wzrost ilości chorób alergicznych związany jest prawdopodobnie z postępem cywilizacyjnym i zmianami środowiskowymi, które generują coraz większą ilość czynników o właściwościach alergizujących. Chociaż uczulić mogą prawie wszystkie produkty, najczęstsze alergie pokarmowe to uczulenie na jajka i mleko.

Istotą alergii pokarmowej u dorosłych jest nieprawidłowa odpowiedź układu immunologicznego, w czasie której zostaje uruchomiona kaskada procesów mających za zadanie „zniszczyć” niebezpieczne substancje. Aktywowanie takich mechanizmów odpowiada za występujące objawy uczuleniowe.

Jakie pokarmy uczulają najczęściej?

W zasadzie każdy rodzaj pokarmu i każdy produkt spożywczy może być przyczyną wystąpienia reakcji uczuleniowej. Mogą też występować alergie krzyżowe, których istotą jest połączenie alergii wziewnej z alergią pokarmową na niektóre składniki diety. Jednakże najczęstsze alergeny pokarmowe u dorosłych to produkty pochodzenia roślinnego. Zalicza się do nich m.in.: jajka, mleko, mąkę pszenną, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, kokos, migdały, pomidory, truskawki, brzoskwinie. Stosunkowo często spotykana jest także alergia na skorupiaki.

Zobacz także

Alergia pokarmowa – objawy u dorosłych

Alergie pokarmowe u dorosłych mogą być przyczyną wielu dolegliwości. Ze względu na to, iż do uczulenia prowadzi doustne przyjęcie pokarmu, dolegliwości często dotyczą układu pokarmowego. Mogą występować zapalenia w obrębie jamy ustnej. Mają one postać drobnych owrzodzeń i zaczerwienienia błon śluzowych. W znacznym nasileniu może dochodzić do obrzęku całej jamy ustnej, któremu towarzyszą trudności w przyjmowaniu pokarmów. Owrzodzenia mogą obejmować większe powierzchnie śluzówki, co jest przyczyną znacznych dolegliwości bólowych. Mogą także na dziąsłach pojawiać się drobne, bolesne, białe plamki, nazywane aftami. Mają one nawrotowy charakter.

Alergie pokarmowe powodują też dolegliwości przypominające refluks-żołądkowo-przełykowy. Oznacza to, że po spożyciu pokarmów w różnym czasie mogą występować odbijanie, pieczenie gardła, a także dolegliwości bólowe w klatce piersiowej. Alergeny prowadzą również do podrażnienia błony śluzowej żołądka. To jest przyczyną nudności, wymiotów i bólu w nadbrzuszu. Jeżeli pokarmy uczulające przyjmowane są regularnie, podrażnienie może przyjmować postać przewlekłych objawów dyspeptycznych. Dolegliwości ze strony jelit to: rozlane bóle brzucha, uczucie wzdęcia, biegunki, które mogą zawierać domieszkę krwi i śluzu, gazy o znacznym nasileniu i bardzo nieprzyjemnym zapachu, czasem zaparcia.

Poza objawami z przewodu pokarmowego mogą wystąpić dolegliwości związane z drogami oddechowymi. Pojawia się alergiczny nieżyt nosa, przejawiający się katarem o wodnistej konsystencji, kichaniem, czasem uczuciem niedrożności nosa. Niekiedy dochodzi do nieżytu gardła, krtani i objawów przypominających astmę. Ma to związek z pobudzeniem receptorów obecnych w oskrzelach, które odpowiadają za ich skurcz.

Kolejną bardzo dużą i zróżnicowaną grupą objawów są dolegliwości skórne. Po spożyciu pokarmów może wystąpić wysypka. Ma ona różne postaci. Może być drobno- lub gruboplamista. Wykwity mają postać grudek lub krostek, czasami nawet pęcherzy. Wysypka często bywa swędząca, a drapanie dodatkowo nasila dolegliwości. Zmiany skórne mogą być zlokalizowane w każdej okolicy ciała, często dotyczą twarzy, rąk i stóp.

Alergie pokarmowe u dorosłych – objawy niecharakterystyczne, wstrząs anafilaktyczny

Alergii pokarmowej mogą towarzyszyć dolegliwości, których początkowo nie łączy się ze spożywaniem pokarmów uczulających. Należą do nich: zmęczenie, rozdrażnienie, migreny, zaburzenia rytmu dobowego. Ze względu na to ważny jest dokładnie zebrany wywiad i podawanie lekarzowi nawet tych objawów, które wydają nam się mało istotne, gdyż wszystkie w połączeniu mogą ułożyć się w obraz choroby i umożliwić postawienie prawidłowej diagnozy.

Najgroźniejszą reakcją alergiczną jest wstrząs anafilaktyczny. Jego głównymi objawami są: złe samopoczucie, ból głowy, utrata przytomności, wzrost częstości akcji serca oraz spadek ciśnienia tętniczego krwi. Skutkiem jest także nagły, masywny skurcz oskrzeli będący przyczyną duszności wdechowej, co prowadzić może do zgonu. W przypadku podejrzenia wstrząsu anafilaktycznego jak najszybciej powinny zostać podane adrenalina i sterydy. Obecnie dostępne są do wykupienia strzykawko-ampółki z zawartością adrenaliny, których obsługa jest bardzo prosta, a zastosowanie może uratować życie osoby we wstrząsie. Jednakże zawsze konieczna jest ocena stanu chorego przez lekarza.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

Zainteresują cię również:

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

Istockphoto

7 problemów zdrowotnych, które częściej atakują latem

6 zaskakujących rzeczy, na które możesz mieć uczulenie

Najleosza pogoda dla alergika

Najlepsza i najgorsza pogoda dla alergika. Kiedy i gdzie najlepiej zaplanować wyjazd?

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Czy stres ma wpływ na alergię?

leki a alkohol

Przyjmujesz leki na alergię i zamierzasz wypić lampkę wina? Sprawdź, co mówi alergolog

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

9 nawyków nasilających objawy alergii. Może niektóre dotyczą ciebie?

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

Nie tylko katar i swędzenie gardła. Jakie jeszcze inne objawy daje alergia wczesnym latem?

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki