Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zupa cebulowa – love!

Zupa cebulowa – love!
Zdjęcie: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl

Może być słodka, ostra, kremowa... Zupa cebulowa to zimowy hit. Dziś proponujemy wam trzy nowe wersje – spróbujcie tej z białym winem, skórką z cytryny lub – odważniej ‒ z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym. Pycha!

Często doprowadza do łez, rozbierana warstwa po warstwie. Mocno bordowa, żółta i zielona o obłych lub wręcz smukłych kształtach. Szanowna cebula, sprzymierzeniec cukrzyków, zasmarkanych i sercowców. Działa szybko, bezboleśnie i co najważniejsze ‒ naturalnie. Sprawdza się przy bólach klatki piersiowej czy infekcjach górnych dróg oddechowych, rozrzedzając gęstą wydzielinę zalegającą w zatokach, oskrzelach i płucach. Wspiera trawienie, działa też lekko napotnie i pobudza diurezę (wydzielanie moczu), sprzyjając usuwaniu toksyn z organizmu. Jest antybiotykiem, działa przeciwgrzybiczo i dodatkowo obniża poziom cukru we krwi przez zawarty w niej fitohormon ‒ glukokininę. W cebuli zgodnie zamieszkują między innymi: witaminy (A, B, E i C), kwas foliowy, wapń, potas, chrom, magnez i żelazo.

Wystarczy argumentów, by zupa cebulowa wkradła się na stałe w wasze menu? Mam dla was trzy propozycje: zupa cebulowa z białym winem, zupa cebulowa ze skórką cytryny i – dla koneserów nietypowych smaków – w wersji z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym. Wszystkie zdrowe i pyszne. Zabieramy się do gotowania ‒ po prostu cebulowe love!

Zupa cebulowa z białym winem

zupa cebulowa

Zupa cebulowa z białym winem. Zdjęcie: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl

Składniki:
- 6‒7 cebul
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cząbru
- szczypta lubczyku
- łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki różowej soli
- filiżanka białego wina
- szczypta kozieradki
- łyżka klarowanego masła
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- woda 

Cebulę obieram i kroję na talarki. To samo robię z czosnkiem. Wrzucam do suchego garnka nastawionego na niewielki ogień i dodaję po kolei składniki (oprócz wody), ciągle mieszając. Nakrywam pokrywką i duszę przez 15‒20 minut. Po tym czasie dolewam wody i gotuję przez kolejne 15‒20 minut. Podaję ze świeżym majerankiem.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Kinga zapytał(a) 13 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zupa cebulowa – love!
Kto już wypróbował?
olga.tylek odpowiedział(a) 2 marca 2014
Ja próbowałam, ale mi nie przypadła do gustu :P
Chretienne zapytał(a) 13 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zupa cebulowa – love!
A ile wody wziąć do tej zupy?
byk210 odpowiedział(a) 14 lutego 2014
W zależności czy lubisz aby zupa była mniej lub bardziej gęsta, Ja dodaje od 1,0 l - 1,5 l bulionu ...zamiast wody.
Kinga zapytał(a) 13 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zupa cebulowa – love!
Kto już wypróbował?
olga.tylek odpowiedział(a) 2 marca 2014
Ja próbowałam, ale mi nie przypadła do gustu :P
Chretienne zapytał(a) 13 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zupa cebulowa – love!
A ile wody wziąć do tej zupy?
byk210 odpowiedział(a) 14 lutego 2014
W zależności czy lubisz aby zupa była mniej lub bardziej gęsta, Ja dodaje od 1,0 l - 1,5 l bulionu ...zamiast wody.