Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Śliwki z kremem kokosowym

Śliwki z kremem kokosowym

Lubicie powidła i kompoty śliwkowe? No ba, kto ich nie lubi! A gdyby tak klasyczny śliwkowy smak przełamać anyżem, cynamonem i wzbogacić mlekiem kokosowym? Wtedy zwykłe śliwki staną się wykwintne i zasłużą na dumne miano śliwek 5 smaków.

Dlaczego tak lubimy śliwki? Bo są przepyszne, słodkie, kojarzą się jeszcze z latem. Ale okazuje się, że dzięki sporej zawartości witamin z grupy B potrafią mieć też zbawienny wpływ na nasz układ nerwowy, a nawet poprawić nastrój. U schyłku lata, gdy wieczory są coraz dłuższe i zdarza się, że dopada nas jesienna chandra, z pewnością docenimy te właściwości. Oprócz tego są też świetnym źródłem przeciwutleniaczy, pektyn oraz wielu składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, magnez czy fosfor. Dzięki temu są nie tylko smaczne, ale też świetnie poprawiają apetyt, trawienie oraz przeciwdziałają rozwojowi nowotworów oraz miażdżycy.

Pieczone śliwki 5 smaków są wspaniałym, lekkim i zdrowym zakończeniem posiłku lub całego dnia. Są niezwykle proste do przygotowania, a jednocześnie zachwycają smakiem, aromatem i kolorem. W taki sposób można przygotować je zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przechowania w spiżarni. Aby zawekować śliwki 5 smaków, należy surowe owoce oraz pozostałe składniki zamknąć w słojach, a następnie zapasteryzować jak inne przetwory tego typu.

Śliwki z kremem kokosowym

Zdjęcie: Ósmy kolor tęczy

Składniki (na 4 porcje):

- około 1 kg śliwek
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 puszka mleczka kokosowego (dobrze schłodzona, najlepiej przez noc)

Składniki na przyprawę 5 smaków:

- 1 łyżka anyżu gwiaździstego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub czerwonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru

Sposób przygotowania:

Przyprawę 5 smaków można kupić gotową, ale oczywiście najlepiej zrobić ją samemu, bo to proste! W moździerzu lub młynku mielimy wszystkie podane wyżej składniki. Zmieloną na proszek przyprawę przechowujemy w szczelnym pojemniczku i używamy wg uznania.

Śliwki myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy je przyprawą 5 smaków oraz cukrem i podlewamy sokiem pomarańczowym. Dodajemy do naczynia cynamon i anyż i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. W tym czasie śliwki powinny zmięknąć, ale nie rozpaść się.

Krem kokosowy to nic innego niż ubita na sztywno śmietanka kokosowa. Aby ją przygotować należy dobrze schłodzić puszkę mleka kokosowego, a następnie otworzyć ją delikatnie, aby nie wstrząsnąć zawartości. Za pomocą łyżki zbieramy z góry śmietankę, pozostawiając wodę. Trzepaczką ubijamy jak zwykłą śmietankę kremówkę i podajemy razem z pieczonymi śliwkami na ciepło lub zimno.


Małgosiamiłośniczka domowej kuchni i świadomego gotowania. Ceni sobie świeże, sezonowe i nieprzetworzone produkty. Od kilku  lat prowadzi bloga „Ósmy kolor tęczy”, gdzie daje upust swojej pasji do dobrego jedzenia i fotografii. Jej kuchnia często bywa pełna małych pomocników, którzy z radością zajadają się samodzielnie przygotowanymi brokułami, brukselką i szpinakiem.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

3 desery z awokado

Marianna Medyńska

Piekę… kaszę ze śliwkami!

Ten, kto umie i lubi gotować

Crumble, czyli deser z… selerem!

Ten, kto umie i lubi gotować

Wegański parmezan

Eryk Wałkowicz

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować