Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: amarantus
Zdjęcie: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl
Naleśniki amarantusowe z orzechami

Składniki:

- 1 szklanka mleka ryżowego z kokosem
- 3/4 szklanki mąki amarantusowej

- 3 łyżki mąki orzechowej
- szczypta soli
- 3 łyżki ugotowanego i odstanego siemienia lnianego lub 3 jaja (eko)
- olej kokosowy do smażenia

Wszystkie składniki mieszam w misce. Ciasto powinno mieć typową konsystencję naleśnikową. Smażę na rozgrzanej patelni z obu stron i podaję na ciepło z owocami, miodem lub domowym dżemem z mirabelek.

* Uwaga, naleśniki są delikatniejsze, więc trzeba się z nimi ostrożnie obchodzić. Trud zostanie nam wynagrodzony, bo placki są chrupiące i kruche.
 

Domowe crunchy z amarantusem

Składniki:

- 1 łyżka płatków amarantusowych
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka gniecionych orzechów laskowych
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka płatków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu

Na patelni rozgrzewam delikatnie pachnący olej kokosowy i wrzucam wszystkie składniki. Podsmażam na niewielkim ogniu, aż całość będzie pachniała orzechami i zmieni kolor na złoty. Na koniec można dodać łyżeczkę miodu lub syropu klonowego, jeśli lubicie słodsze wersje, lub pokruszyć odrobinę gorzkiej czekolady, dając w zdrowy sposób upust swojemu łakomstwu.
 

Sałatka ze szpinaku z poppingiem amarantusowym

Składniki:

- garść świeżego szpinaku
- 1 duża gruszka lub dwie mniejsze (klapsa)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju amarantusowego lub lnianego
- łyżeczka domowej musztardy
- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- łyżeczka sosu sojowego tamari (bio)
- łyżka poppingu
- miód (opcjonalnie)

Szpinak myję i odstawiam do osuszenia. Czosnek obieram, szatkuję na drobno i zalewam olejem. Dodaję łyżeczkę domowej musztardy, sos sojowy i opcjonalnie łyżeczkę miodu.

Gruszkę dokładnie myję, wykrawam gniazda nasienne, kroję na niewielkie kawałki razem ze skórką i dokładam do umytego szpinaku. Dodaję wymieszany wcześniej sos, pieprz, łyżkę poppingu amarantusowego i gotowe. Gruszkę można też wrzucić na patelnię grillową – będzie miała ciekawszy smak.


Maia Sobczak - dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl; znajdziesz ją także na fb.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Powracające bóle głowy i brzucha, zmęczenie, a nawet wysypkę łatwo wytłumaczyć sobie przemęczeniem i...
Powracające bóle głowy i brzucha, zmęczenie, a nawet wysypkę łatwo wytłumaczyć sobie przemęczeniem i stresem. Ale właśnie takie objawy towarzyszą nadwrażliwości na gluten. Sprawdź, czy twój organizm wywiesza czerwoną flagę dla glutenu.

Pszeniczny brzuch - masz go?

Jeśli od lat próbujesz bezskutecznie schudnąć, tyjesz nieproporcjonalnie, najwięcej zapasów gromadząc...
Jeśli od lat próbujesz bezskutecznie schudnąć, tyjesz nieproporcjonalnie, najwięcej zapasów gromadząc w okolicy talii, usuń z menu pszenicę. Być może to ona skutecznie uniemożliwia ci pozbycie się balastu z brzucha.

Akcja bez glutenu: gryka

Poznajcie kolejną członkinię szajki bezglutenowej: grykę. Jest bezpieczna, ma niski indeks glikemiczny,...
Poznajcie kolejną członkinię szajki bezglutenowej: grykę. Jest bezpieczna, ma niski indeks glikemiczny, smakuje doskonale i można z niej wyczarować prawdziwe bezglutenowe cuda!

Uczuleni na jedzenie

Alergia pokarmowa czy nietolerancja? Oba schorzenia są dokuczliwe i niełatwo je zdiagnozować. Czym się...
Alergia pokarmowa czy nietolerancja? Oba schorzenia są dokuczliwe i niełatwo je zdiagnozować. Czym się różnią i jak je leczyć?