Milena Bizoń Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu O nietolerancji glutenu mówi się coraz więcej. Jednak mimo tego, nie wszystkie chore osoby zdają sobie sprawę z tego, że za ich zdrowotne problemy odpowiada właśnie to schorzenie. Problematyczne jest to, że objawy nietolerancji… 27.08.2022 4 min.
Aleksandra Tchórzewska Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu Harnaaz Kaur Sandhu, modelka i aktorka z Indii, to ubiegłoroczna zdobywczyni prestiżowego tytułu Miss Universe. Niedawno padła ofiarą hejtu ze strony internautów, którzy dopatrzyli się zmian w jej wyglądzie. Powodem ich… 29.03.2022 3 min.
Marta Figas Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz Badania wykluczyły celiakię i alergię, a jednak po zjedzeniu produktów zawierających gluten czujesz się po prostu źle. Coraz częściej lekarze diagnozują „nadwrażliwość na gluten”. Co to właściwie jest i jak to rozpoznać? 11.04.2021 4 min.
Magdalena Bury Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie? Jesz chleb? To dobrze. Ten prawdziwy i wykonany z dobrej jakości produktów jest zdrowy dla naszego organizmu. Czym jednak kierujesz się, gdy go kupujesz? Ceną, wyglądem, a może składem? Przyjrzałam się etykietkom na chlebach. W… 06.04.2021 4 min.
Maia Sobczak Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy! Nie wszyscy znają gryczaną, surową blondynę, choć to z niej właśnie po uprażeniu powstaje jej opalona koleżanka o mocniejszym smaku i głębokim aromacie. Obie panie można stosować zewnętrznie w formie okładów lub znacznie… 21.03.2021 3 min.
Maia Sobczak Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry Quinoa, choć brzmi egzotycznie, daje się oswoić. A oswoić ją warto, bo to bogactwo wszystkiego, w dodatku bezglutenowe. Macie ochotę na spotkanie z komosą ryżową? Zapraszamy na warzywny pasztet i zdrowe domowe gofry. 17.11.2020 3 min.
Milena Bizoń Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem Dieta bezglutenowa zakłada wyłącznie z codziennych posiłków produktów zawierających gluten. Są to różnego rodzaju produkty mączne, takie jak makaron, pizza czy chleb. Gluten jest naturalnym składnikiem zbóż, więc jeśli… 24.07.2020 4 min.
Alicja Rokicka Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy W codziennym gotowaniu, w wypiekach słodkich i słonych, warto czasem odstąpić od tradycyjnej mąki pszennej. Oczywiście chodzi o gluten, ale także o urozmaicenie. Dziś w roli głównej mało popularna, a doskonała w wielu wydaniach… 04.07.2020 5 min.
Maia Sobczak Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy Kasza jaglana, inaczej jagła albo krup, to jedna z najzdrowszych kasz. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, ma właściwości zasadotwórcze, a jej skład to bogactwo witamin i minerałów. Uwielbiają ją weganie i wegetarianie, ale… 04.07.2020 5 min.
Justyna Mazur Alergia krzyżowa – tabela alergenów krzyżowych i praktyczne informacje Alergie występują coraz częściej – diagnozowane są nawet u 30 – 40% osób; nie dziwi zatem, że zyskują miano schorzeń cywilizacyjnych. Narastającym problemem jest także współwystępowanie alergii pokarmowych i wziewnych,… 21.03.2020 9 min.
Joanna Mazur Uczuleni na jedzenie Alergia pokarmowa czy nietolerancja? Oba schorzenia są dokuczliwe i niełatwo je zdiagnozować. Czym się różnią i jak je leczyć? 02.02.2020 5 min.
Alicja Rokicka Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi Pożegnaliście gluten, ale brakuje wam w diecie produktów mącznych? Przedstawiamy mąkę ryżową, którą błyskawicznie zrobicie sami. A z tej mąki pyszne naleśniki, pudding, a nawet pierogi! 19.01.2020 5 min.
Alicja Rokicka Akcja bez glutenu: mąka jaglana Z kaszy jaglanej można przygotować niemal wszystko ‒ od słodkiej jaglanki na śniadanie po wytrawne pasztety. A jeśli mamy pod ręką mąkę jaglaną, lista zdrowych i kreatywnych potraw się wydłuża. 12.01.2020 4 min.
Magdalena Bury Podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową? Wykonaj testy wodorowe Wzdęcia, mdłości, uczucie przepełnienia. Tego typu objawy pojawiają się nie tylko po świętach Bożego Narodzenia. Czasami dolegliwości ze strony układu pokarmowego to skutek nietolerancji pokarmowych. Składniki pożywienia -… 27.12.2019 4 min.
Katarzyna Karus-Wysocka Święta na bezglutenie Dla osób chorych na celiakię czy cierpiących na nietolerancje pokarmowe każde odstępstwo od codziennej diety może powodować poważne konsekwencje zdrowotne. Jak wobec tego przetrwać Boże Narodzenie „na bezglutenie”? 22.12.2019 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis! Pękata, biodrzasta i niesamowicie pomarańczowa. Dynia – gwiazda jesieni. Potrafi być raz ostra jak brzytwa, innym razem jedwabiście delikatna. Co powiecie na dyniowe kluseczki z tymiankiem? 19.10.2019 3 min.
Julia Krupińska Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy? Histamina to substancja, która wydzielana jest przez nasz organizm podczas reakcji alergicznej. Poza organizmem histaminę można znaleźć również w niektórych pokarmach i napojach. Jeśli po ich spożyciu pojawiają się objawy… 22.09.2019 3 min.
Barbara Dąbrowska-Górska „Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta 17.09.2019 13 min.
Marta Figas Trawa pszeniczna – zielony superfood Z czym kojarzy ci się pszenica? Biała mąka, bagietka, kromka chlebka z masełkiem, pizza, kluseczki, gluten... Wyjdź poza schemat. Pszenica ma wielką moc. Ukryła się w liściach. 10.09.2019 4 min.
Joanna Mazur Pszeniczny brzuch – masz go? Jeśli od lat próbujesz bezskutecznie schudnąć, tyjesz nieproporcjonalnie, najwięcej zapasów gromadząc w okolicy talii, usuń z menu pszenicę. Być może to ona skutecznie uniemożliwia ci pozbycie się balastu z brzucha. 01.09.2019 5 min.
Magdalena Bury Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić 18.07.2019 3 min.
Magdalena Bury Gluten – czym jest i kto powinien go unikać? Moda na rezygnację z glutenu robi się coraz bardziej popularna. „Nie jem glutenu” - słyszysz od koleżanki z pracy. „Jestem na diecie bezglutenowej od kilku tygodni” - mówi ci przez telefon siostra. Może więc każdy powinien z… 22.05.2019 4 min.
Małgorzata Różańska 5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową Dieta bezglutenowa w ostatnich latach stała się jedną z najmodniejszych diet. Jednak czy każdy może ją stosować? Czy wystarczy jeść produkty bezglutenowe, by poczuć się lepiej lub stracić zbędne kilogramy? Oto główne błędy… 02.05.2019 5 min.
Maia Sobczak Ryż – rodzaje, zalety, właściwości. Przepisy na bezglutenowe dania Ryż jest doceniany na całym świecie ze względu na bogactwo składników odżywczych. Jest lekkostrawny, hipoalergiczny i nie zawiera glutenu, przez co może być bezpiecznie konsumowany przez maluchy, osoby osłabione czy z… 22.02.2019 5 min.
Maia Sobczak Akcja bez glutenu: amarantus Ten wyniosły jegomość ręce ma pełne pięknych, choć ciężkich kwiatów. Jak przystało na światowca i bogacza, jest pewny siebie. Przecież doskonale wie, że bije konkurencję na głowę. To Pan Szarłat, zwany częściej… 29.08.2014 4 min.