Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Brownie superfood

Brownie superfood
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Brownie znamy i kochamy! W internecie można znaleźć mnóstwo różnych przepisów na ten deser. Bezglutenowe, raw, wegańskie albo bez cukru… My postanowiliśmy połączyć wszystkie te cechy, dodać kilka składników, które zalicza się do grupy superfood, i zaproponować przepis na najzdrowsze brownie, jakie kiedykolwiek jedliście!

W naszym brownie oczywiście nie zabraknie czekolady, ale sięgniemy po gorzką, o wysokiej zawartości kakao. Znajdzie się też coś ekstra w postaci jagód goji, nasion chia oraz pyłku kwiatowego.

O nasionach chia, jagodach goji i acai pisaliśmy wiele razy, pora skupić się na coraz bardziej popularnym pyłku pszczelim, inaczej zwanym kwiatowym. Pyłek ten jest pozyskiwany z kwiatów przez pszczoły. Ten właściwie bardzo niepozorny produkt kryje w sobie supermoc! Zawiera spore ilości białka oraz aż 32 aminokwasy. Są to m.in. leucyna, metionina, histydyna oraz arginina. To nie wszystko - pyłek jest bogaty w aż 40 różnych pierwiastków. Znajdziesz tam magnez, cynk, żelazo, chrom, miedź oraz wapń. Warto wspomnieć też o zawartości witamin. Mowa o witaminie A, B1, B2, C, B6, B12, C i E. Ten żółty produkt świetnie wpływa na przemianę materii i apetyt. Ma działanie oczyszczające, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz wzmacniające organizm. Uspokaja i poprawia koncentrację. Dobrze wpływa na wygląd i kondycję skóry. Pyłek ma szerokie zastosowanie w leczeniu. Warto go spożywać w kapsułkach albo w postaci zebranych przez pszczoły kulek. Pyłek można dodawać dosłownie do wszystkiego - do wypieków, koktajli czy owsianki.

Gotowi na najzdrowsze brownie pod słońcem?

Składniki na brownie:

- 2 szklanki ulubionych orzechów
- 1 szklanka daktyli
- 1/4 szklanki surowego kakao
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka sproszkowanych jagód acai
- 2 łyżki wody

na polewę:

- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka syropu klonowego

do posypania:

- 3 łyżki nasion chia
- 4 łyżki jagód goji
- 3 łyżki pyłku kwiatowego

przepis na zdrowe brownie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na bok, aż będą zupełnie miękkie. Odcedź z wody. Orzechy zmiksuj na grube okruchy. 

przepis na zdrowe domowe brownie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do blendera wrzuć wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta i zmiksuj na gładko. Uzyskaną masę przełóż do podłużnej, niedużej silikonowej foremki. Wstaw ją do zamrażarki na mniej więcej 30 minut. Ciasto powinno się schłodzić na tyle, aby można było je swobodnie pokroić w kawałki. Aby przygotować polewę w kąpieli wodnej, połącz czekoladę, olej i syrop. Pokryj nią pokrojone w kawałki brownie.

zdrowe brownie krok po kroku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp superfood i włóż do zamrażarki na kolejne 15 minut. Brownie przechowuj w pojemniku w lodówce. 

zdrowe brownie przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Polewa czekoladowa – wersja light

Polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie wypieku - dobrze przygotowana potrafi uratować nawet przeciętny...
Polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie wypieku - dobrze przygotowana potrafi uratować nawet przeciętny smakowo deser. Ale w wersji tradycyjnej jest prawdziwą bombą kaloryczną. Jak ją odchudzić, by nie straciła nic ze swego powalającego smaku?

Fasolowe brownie

Kto nie lubi brownie? Rąk w górze brak. Ale to tradycyjne jest niestety bardzo kaloryczne. No i ten cukier......
Kto nie lubi brownie? Rąk w górze brak. Ale to tradycyjne jest niestety bardzo kaloryczne. No i ten cukier... Zatem stawiamy na wegańską wersję na bazie fasoli. Takie brownie syci, jest zdrowe, no i smakuje doskonale!

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe… Ciężkie, wilgotne, niezwykle intensywne w smaku. Niestety, zwykle przy okazji kaloryczne....
Ciasto czekoladowe… Ciężkie, wilgotne, niezwykle intensywne w smaku. Niestety, zwykle przy okazji kaloryczne. Uwielbiam je, więc szukam sposobów na jego odchudzenie. No i mam: dodaję warzywa! Bingo!

Brownie z batatem

Brownie wszyscy znamy i kochamy. A jeśli upiec je z dodatkiem batata i awokado, zaś cukier zastąpić miodem...
Brownie wszyscy znamy i kochamy. A jeśli upiec je z dodatkiem batata i awokado, zaś cukier zastąpić miodem – można zakochać się na zabój! Nie zwiększając się przy okazji o rozmiar…