Przejdź do treści

Czym jest histydyna? Czym grozi jej niedobór?

Histydyna
Histydyna
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Histydyna jest aminokwasem, który bywa często określany jako egzogenny — w dosłownym tłumaczeniu oznacza to, że dorosły człowiek ma umiejętność wytwarzania tego aminokwasu. W przypadku organizmów, które jeszcze nie mają takich właściwości — np. u młodzieży, istotne jest to, aby suplementować ją z innego źródła.

Histydyna znajduje się, chociażby w pożywieniu. Zapotrzebowanie na ten składnik jest niezwykle istotne, zwłaszcza u dzieci na wczesnym etapie życia oraz u nastolatków w okresie dojrzewania. Źródłem histydyny dla niemowląt jest mleko matki — jej niedobór wpływa na zbyt powolne zwiększanie się masy ciała, a także na niebezpiecznie zahamowanie wzrostu dziecka.

Reakcja organizmu na niedobór histydyny

Bez względu na to, ile dana osoba ma lat — reakcja organizmu na niedobór histydyny jest praktycznie zawsze taka sama. Objawem, na który najczęściej skarżą się pacjencji, jest uczucie permanentnego zmęczenia oraz ogromna niechęć do podejmowania jakiejkolwiek aktywności. Osobom z niedoborem histydyny brakuje siły na wykonywanie codziennych czynności, a przy tym ich odpoczynek jest zwykle nieskuteczny. Suplementacja histydyny jest polecana zarówno tym osobom, które czują się ciągle zmęczone, jak i tym, które prowadzą na co dzień bardzo aktywny tryb życia. Ten aminokwas jest odpowiedzialny za przyspieszenie procesu odzyskiwania sił fizycznych — chociażby po długim treningu. Utrzymywanie odpowiedniego poziomu histydyny sprawia, że uczucie przedwczesnego zmęczenia znika, a co za tym idzie — wydłuża się codzienna sprawność fizyczna i psychiczna. Histydyna ma również duży wpływ na produkcję białek oraz jest odpowiedzialna za dobre funkcjonowanie układu odpornościowego. Pacjenci, u których nie występuje niedobór tego aminokwasu, znacznie rzadziej borykają się z różnego rodzaju infekcjami. Histydyna wspomaga procesy trawienia oraz chroni skórę przed promieniowaniem UV.

Metody walki z niedoborem histydyny

Osoby, które chcą poprawić poziom histydyny w swoim organizmie, mogą to zrobić w bardzo łatwy sposób — wystarczy zmodyfikować swoją dietę. Histydynę można suplementować, chociażby za pomocą produktów pochodzenia zwierzęcego. Jej źródłem jest mięso wieprzowe, jajka, drób, mleko, ryby. Histydynę znajdziemy także w bananach, sezamie, w roślinach strączkowych, orzechach pistacjowych, a nawet w pestkach dyni. Nadmierne spożycie histydyny nie wywołuje żadnych negatywnych skutków dla organizmu, a jednocześnie bardzo trudno ustalić, jaka jest przeciętna dawka tego składnika dla osoby dorosłej. Inną formą uzupełnienia braków histydyny w organizmie jest zażywanie specjalnych suplementów z tym składnikiem — tego typu preparaty można zakupić w aptece, jednak przed podjęciem ich zażywania, warto skonsultować się z lekarzem. Zazwyczaj już lekarz rodzinny jest w stanie określić i pomóc nam dopasować odpowiednie dla naszego organizmu proporcje danego produktu.

Histydemia — co to za choroba?

O histydemii mówimy wtedy, gdy dana osoba ma poważne zaburzenia związane z prawidłowym wchłanianiem się histydyny. Choroba jest wrodzona, a co za tym idzie – uwarunkowana genetycznie. Pacjentom z histydemią zaleca się specjalną dietę i kontrolowanie ilości spożywanej histydyny. Aminokwas odgrywa bardzo istotną rolę w procesie prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania każdego organizmu, dlatego warto zadbać o jego dobrą suplementację. Zazwyczaj już niewielkie zmiany w diecie skutecznie zwiększają poziom histydyny w organizmie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.