Przejdź do treści

Histydyna to kluczowy budulec białek. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie?

Histydyna to kluczowy budulec białek. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie?
Histydyna to kluczowy budulec białek. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Histydyna to aminokwas, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach toczących się w organizmie. Wpływa m.in. na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, trawiennego czy nerwowego, a przez to jej niedobór może prowadzić do różnych zaburzeń. Jak są najważniejsze właściwości histydyny? Poznaj jej wpływ na organizm człowieka.

Co to jest histydyna? 

Histydyna to jeden z aminokwasów, czyli podstawowych składników budujących białka. Jest zaliczana do aminokwasów egzogennych, których synteza w organizmie jest niewystarczająca, więc muszą być dostarczane z zewnątrz. Jednak histydyna jest względnie egzogenna, co oznacza, że dorośli ludzie zazwyczaj są w stanie wyprodukować jej odpowiednie ilości. Za to u dzieci i młodzieży dostarczanie jej z pożywieniem jest niezbędne do prawidłowego rozwoju rosnącego organizmu. 

Histydyna uczestniczy w ogromnej liczbie procesów, m.in. skurczu mięśni, gojeniu się ran, regulacji rytmu snu czy reakcjach alergicznych. Z tego względu utrzymanie jej prawidłowego poziomu jest bardzo ważne. Na szczęście możesz znaleźć ją w wielu produktach spożywczych i w ten sposób uzupełnić ewentualne niedobory.  

Jedną z ważniejszych kwestii dotyczących tego aminokwasu jest jego związek z histaminą. To substancja zaliczana do mediatorów stanu zapalnego, czyli związków odpowiedzialnych za rozwój objawów zapalenia w odpowiedzi na czynnik drażniący. Histamina powstaje w wyniku dekarboksylacji histydyny pod wpływem odpowiednich enzymów i odpowiada za wszystkie objawy alergii wywołane przez kontakt z alergenem. Oprócz tego uczestniczy też w regulacji ciśnienia krwi czy funkcjonowaniu układu nerwowego, dlatego zarówno jej nadmiar, jak i niedobór, nie są korzystne dla organizmu.

Źródła histydyny w diecie 

W pierwszych miesiącach życia najlepszym źródłem histydyny jest mleko matki. W ten sposób dostarczana jest do organizmu dziecka już od pierwszych dni życia, dzięki czemu wspomaga rozwój, m.in. mózgu czy układu odpornościowego. Oprócz tego produkty zawierające histydynę to m.in.: 

  • mleko i nabiał, 
  • mięso wieprzowe, 
  • drób i jajka, 
  • ryby, 
  • orzechy i pestki, np. dynia, słonecznik, sezam, pistacje, 
  • rośliny strączkowe, np. fasola, soja, groch, 
  • banany, 
  • kasza gryczana i jaglana, 
  • produkty pełnoziarniste. 
Aminokwasy egzogenne i endogenne - Czym są i jaką rolę pełnią?

Najważniejsze właściwości histydyny 

Histydyna buduje białka, dlatego bierze udział w różnych, często niezwiązanych ze sobą procesach. Jedną z jej ważniejszych funkcji jest zapewnienie prawidłowego działania hemoglobiny i mioglobiny, czyli białek transportujących tlen. W ich centrum znajduje się żelazo, a tzw. histydyna proksymalna jest z nim bezpośrednio związana i koordynuje przechowywanie oraz uwalnianie tlenu. Z kolei histydyna dystalna również obecna w tych białkach zabezpiecza jony żelaza przed utlenianiem i kontaktem z sąsiednimi cząsteczkami. 

Oprócz tego sam omawiany aminokwas: 

  • usuwa wolne rodniki tlenowe z organizmu, jest więc antyoksydantem, 
  • działa antyarytmicznie i ochronnie na układ krążenia, 
  • kontroluje procesy trawienia poprzez uwalnianie enzymu gastryny w żołądku, 
  • ze względu na udział w produkcji białek wpływa na budowę tkanki mięśniowej, 
  • wiąże się z jonami metali, przez co może usuwać nadmiar metali ciężkich z organizmu, 
  • uczestniczy w reakcji układu odpornościowego na czynniki drażniące, m.in. alergeny, patogeny. 

Jak objawia się niedobór histydyny? 

Podstawowym objawem niedoboru histydyny jest chroniczne zmęczenie i deficyt energii. Brakuje sił do wykonywania prostych, codziennych czynności, a także chęci do podejmowania aktywności. Co gorsza, w tym przypadku odpoczynek nie przynosi żadnej poprawy. 

W dłuższej perspektywie niedobór histydyny może prowadzić do rozwoju stresu oksydacyjnego i nadmiaru wolnych rodników w organizmie. Przyczyniają się one do wystąpienia różnych chorób, np. nowotworów, Alzheimera czy Parkinsona. Ponadto niedobór histydyny jest powiązany z anemią i niedokrwistością. 

Czy warto suplementować histydynę? 

U zdrowych osób dorosłych na ogół nie ma problemu z niedoborem histydyny. Można rozważyć jej suplementację u dzieci i młodzieży, które mają problem z nieustannym zmęczeniem, ale warto wcześniej skonsultować się z lekarzem i przeprowadzić dokładną diagnostykę. 

Badania wykazały poprawę regulacji poziomu glukozy we krwi podczas suplementacji histydyny. Może ona zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę oraz sprzyjać odchudzaniu, a tym samym wspomagać leczenie zaburzeń metabolicznych.  

Działanie tego aminokwasu jest wykorzystywane przez osoby uprawiające różne sporty. Nie tylko wspomaga budowę tkanki mięśniowej, ale też przyspiesza proces odzyskiwania sił po treningu. Z kolei dłuższa suplementacja może zwiększać wydolność organizmu. 

Jeśli dokucza ci przewlekłe zmęczenie, warto rozważyć włączenie do diety produktów bogatych w histydynę lub suplementów. Występują one zwykle w postaci kapsułek lub proszku. Jednak skonsultuj się najpierw z lekarzem – nadmierny poziom histydyny w organizmie również nie jest korzystny. 

 

Bibliografia: 

  1. Holeček M., Histidine in health and disease: metabolism, physiological importance, and use as a supplement, Nutrients 2020, 12(3): 848. 
  2. Thalacker-Mercer A. E., Gheller M. E., Benefits and adverse effects of histidine supplementation, The Journal of nutrition 2020, 150: 2588S-2592S. 
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538201/ [dostęp 21.05.2024]. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: