Przejdź do treści

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Buddha bowls to piękne miski wypełnione równo rozłożonymi warzywami w rozmaitych kompozycjach, które zawojowały przeróżne serwisy ze zdrowym jedzeniem, media społecznościowe i światowe blogi. Co to znaczy buddha bowl i jak przygotować taką miskę samemu w domu?

Buddha bowl – co to jest?

Termin „Buddha bowl” po polsku można przetłumaczyć dosłownie jako miska Buddy, ale występuje on nawet w „Urban Dictionary”, czyli angielskim słowniku potocznych, slangowych wyrażeń, i oznacza miskę bogato wypełnioną po same brzegi z charakterystycznym brzuszkiem na szczycie – brzuszkiem Buddy! Dla wszystkich freaków żywieniowych i foodiesów na całym świecie to naładowany bogactwem wartości odżywczych, zbilansowany, kolorowy i pięknie prezentujący się posiłek, który mieści się w jednej, wypełnionej po brzegi misce.

jak skomponowac buddha bowl

Zdjęcie: erVegan

Taką misę rozmaitości możesz przygotować samemu w domu, i to nie tylko po to, by wrzucić fotkę na Instagram, choć faktycznie – dobrze przygotowana wygląda imponująco! Przede wszystkim możesz porządnie się najeść i odżywić swój organizm – nic nie stoi na przeszkodzie, aby wziąć taką michę jako lunch do pracy. Zajmijmy się więc przygotowaniem takiej miski – do dzieła!

Podstawą zbilansowanego posiłku będą tutaj warzywa liściaste, na których kolejno ułożysz swoje ulubione dodatki. Możesz wybrać klasyczny miks sałat, jarmuż lub rukolę – ja wybrałem szpinak. Bardzo ważnym elementem są pełnoziarniste zboża i pełnowartościowe białko. W tym celu sięgaj po gruboziarniste kasze, jak jaglana, gryczana i komosa ryżowa, a jako dodatek białkowy wybieraj najlepiej rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica lub klasyczna fasola. Ja połączyłem tutaj odżywczą komosę ryżową oraz podprażoną ciecierzycę.

co to jest buddha bowl

Zdjęcie: erVegan

 

 

Nie zapomnij o warzywach! Wybieraj takie, które mają różne kolory, ale również różne tekstury i konsystencje – świetnie sprawdzi się tutaj połączenie chrupiących marchewek z wilgotnymi i soczystymi grzybami. Możesz dodać swoje ulubione słodkie ziemniaki i chrupiącą czerwoną cebulę. Tłuszcz jest nam niezbędny do życia, ale wiemy, że powinniśmy wybierać ten zdrowy dla naszego organizmu – idealnym dodatkiem do Buddha bowl jest awokado – nie dość, że jest bardzo odżywcze, to pięknie wygląda, a idealnie pokrojone to istny foodie fetysz!

przepis na buddha bowl

Zdjęcie: erVegan

Bardzo ważnym aspektem jest również obróbka wszystkich dodatków. Najlepiej, aby była różnorodna. Dlatego jedne warzywa piecz i smaż, kaszę ugotuj z dodatkiem soku z cytryny, a inne dodatki podpraż lub zgrilluj. Zapewnisz sobie wtedy urozmaicony posiłek pełen smaków i z maksimum wartości odżywczych!

Każdy z tych elementów możesz przygotować osobno, w różnym czasie, a pod koniec dnia po prostu skomponować całość i rano zabrać do pracy. Jest to świetne rozwiązanie dla zabieganych i tych w ciągłym niedoczasie. Bierzmy się jednak do roboty, bo ktoś tu chyba robi się głodny!

Składniki na 2 porcje (2 średnie miski):

– ½ szklanki suchej komosy ryżowej
– ¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1 marchew
– kilka sztuk pieczarek
– 1 dojrzałe awokado
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– ½ łyżeczki oregano
– 2 garści szpinaku
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
– dowolny ulubiony sos

Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcjach 2:1, a pod koniec dodaj sok z cytryny do smaku i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Ciecierzycę podpraż przez chwilę na suchej patelni i dodaj wędzoną paprykę, mieszając co chwilę całość, aby się nie przypalała. Marchew zetrzyj na mandolinie do warzyw lub obierz obieraczką typu julienne. Możesz również pokroić ją po prostu na cieniutkie słupki.
Pieczarki pokrój na plastry i zgrilluj na odrobinie oleju, dodając do nich oregano.

Do głębokiej miski wyłóż umyty szpinak, nałóż ugotowaną komosę ryżową, pieczarki i słupki marchewek. Awokado obierz, pokrój w paski i wyłóż na szpinaku. Na sam koniec na środku miski rozsyp podprażoną ciecierzycę i polej ulubionym sosem, np. wegańską śmietanką lub sosem aioli. Smacznego!

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Wykorzystaj lato w pełni. Bób, kasza, awokado – recepta na sytą letnią sałatkę

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Serniczki na zimno z awokado

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Chcesz przytyć skutecznie i zdrowo? Wypróbuj nasz koktajl

Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Spróbuj koktajli z odpowiednimi składnikami, które podkręcają metabolizm

Odżywczy koktajl z awokado

Jesteś wyznawczynią kultu guacamole? Mamy coś dla ciebie!

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado. Pełna smaku i wartości odżywczych

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

guacamole na białym talerzu

Guacamole na święta. Świąteczne potrawy z wykorzystaniem awokado

7 produktów na zwiększenie potencji