Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ciastka jagodowe bez cukru

Ciastka jagodowe bez cukru
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Jagodowe krzewy wydały owoce, to jest ten czas. Jeśli szukacie pomysłu na zdrowy przysmak z jagodami, to obowiązkowo spróbujcie tych zdrowych ciastek. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy. Nie czekajcie, bo sezon na jagody trwa bardzo krótko.

Jagody wyglądają tak bardzo niepozornie, że niejedna osoba będzie zaskoczona, jaką kryją w sobie moc. Jagody mają doskonały wpływ na wzrok. Regulują procesy trawienne i mają działanie przeciwbiegunkowe. Oprócz tego wykazują właściwości odtruwające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Warto je jeść ze względu na zawartość takich witamin, jak E, PP, C, B1 i B2. Jagody regulują również poziom cukru we krwi. Są bogate w potas, wapń, fosfor i magnez.

Jak je wykorzystać w kuchni? Oczywiście kojarzą nam się przede wszystkim z jagodziankami albo pierogami. My jednak przygotowaliśmy zdrową wersję ciastek, które wprost idealnie nadają się na śniadanie, drugi posiłek albo deser. Łatwo je przechowywać i przygotować. Są wegańskie i nie zawierają szkodliwego cukru. Po zjedzeniu takiego ciacha poczujecie siłę, chęć do działania i sytość w żołądku.

Składniki:

- 1/2 szklanki jagód
- 1 banan
- 1/4 szklanki masła orzechowego, niesolonego, najlepiej domowego
- 5 łyżek syropu klonowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka siemienia lnianego plus 3 łyżki ciepłej wody
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki pasty waniliowej
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka płatków owsianych
- pół garści płatków kokosowych
- pół garści ulubionych orzechów
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka nasion chia

Przygotowanie:

Do miski wsyp siemię lniane, dodaj wodę, zamieszaj i odstaw na 3 minuty. Wrzuć banana i resztę mokrych składników, oprócz jagód.

jagodowe-ciastkaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość wymieszaj. Dodaj suche składniki i połącz wszystko. Na koniec delikatnie wmieszaj jagody.

ciastka-z-jagodamiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż ciastka.

ciasteczka-z-jagodamiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp nasionami chia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Jagodowe tartaletki

W końcu są! Nasze pyszne, polskie, leśne jagody. To dopiero początek sezonu na te owoce, ale warto już...
W końcu są! Nasze pyszne, polskie, leśne jagody. To dopiero początek sezonu na te owoce, ale warto już dziś po nie sięgać, bo szybko się kończą. Polecamy wycieczkę do lasu po jagody, a potem przygotowanie kruchych, lekkich i bardzo letnich tartaletek! Czy może być coś pyszniejszego?

Wegańskie jagodzianki

Kiedy jeść jagodzianki, jeśli nie teraz? To idealny moment, bo na nasze polskie, pyszne, leśne jagody...
Kiedy jeść jagodzianki, jeśli nie teraz? To idealny moment, bo na nasze polskie, pyszne, leśne jagody trwa aktualnie sezon. Zrekonstruowaliśmy klasyczny przepis zawierający masło, mleko, jaja i zachęcamy was to przygotowania jagodzianek w wersji wegańskiej. Pyszne, choć bez cukru!