Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ciasto z ciecierzycy

Ciasto z ciecierzycy
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Nikogo już nie dziwią przepisy na ciasta z fasoli, cukinii, buraków, marchewki czy batatów. Warzywa sprawiają, że ciasto ma dużo więcej wartości odżywczych, a przy okazji są właściwie niewyczuwalne. My postanowiliśmy na warsztat wziąć ciecierzycę. To ona będzie królować w naszym przepisie!

Te małe, z pozoru nieciekawe kulki, kryją w sobie ogromną moc. Cieciorka to przede wszystkim pełnowartościowe źródło roślinnego białka. Powinny po nią sięgać przede wszystkim osoby niejedzące mięsa, ale nie tylko one. Jest niskokaloryczna, poprawia przemianę materii, ma dobry wpływ na pracę jelit, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Oprócz tego ciecierzyca może zapobiec zachorowaniu na cukrzycę, anemię, miażdżycę oraz choroby serca. Jest bogata w błonnik, żelazo, potas, wapń czy cynk, a także w witaminy A, C, K i z grupy B.

Ciecierzyca nadaje się do dań wytrawnych, sałatek, past, ale na tym nie koniec. Udowodnimy wam, że ciasto z ciecierzycą też może być pyszne!

Składniki:

- 600 g ugotowanej ciecierzycy (możesz użyć tej z puszki albo kupić suchą i dzień wcześniej ją - ugotować)
- 4 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- połowa laski wanilii
- garść pistacji
- 60 g masła klarowanego
- 40 g ksylitolu
- 40 g orzechów nerkowca

Przygotowanie:

Zacznij od zmiksowania orzechów nerkowca na grubość sporych okruchów.

ciasto-z-ciecierzycy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Masło klarowane rozpuść w rondelku. Z laski wanilii wyjmij nasionka. Przecedź ciecierzycę.

ciasto-z-cieciorki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj syrop z agawy.

przepis-na-ciasto-z-cieciorki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz pistacji. Zmiksuj na gładką masę. Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 13x27 cm. Na wierzchu ułóż pistacje. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem i piecz 80-90 minut, aż upiecze się w środku. Odstaw do wystygnięcia i dopiero wtedy pokrój na kawałki. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij