Przejdź do treści

Cukier brązowy – zdrowszy od białego?

Cukier brązowy – zdrowszy od białego?
Przeważnie mamy do czynienia ze zwykłym rafinowanym białym cukrem zabarwionym karmelem. Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ankieta dla dawców mikrobioty / istock
Homofobiczne kryteria dla dawców mikrobioty? Mamy odpowiedź Human Biome Institute
Tomek Kaczor - World Press Photo
Zdjęcie 15-latki, która wybudziła się z katatonii spowodowanej syndromem rezygnacji, nominowane do World Press Photo. Jego autorem jest Polak!
Kobieta kupuje mięso w sklepie
Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli
Noworodek w szpitalu
Pobranie krwi u noworodka. Jak wygląda? Skąd się pobiera? Wyjaśnia położna
Spermidyna w jabłkach / istock
Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Zupełnie bez cukru nie dajemy rady, więc, chcąc uspokoić sumienie, sięgamy po brązowy. Czy brązowy cukier faktycznie jest zdrowszy niż biały? I czy każdy brązowy cukier jest taki sam? Sprawdźmy.

Nie ma się co oszukiwać, cukier do zdrowych nie należy. Jednak otacza nas niemal z każdej strony i trudno go całkowicie wyeliminować z diety. Cukier znajdziemy nie tylko w słodyczach, ale również w napojach gazowanych (nawet tych kwaśnych w smaku), ketchupie czy musztardzie. Zdrową i modną ostatnio alternatywą wydaje się cukier brązowy. Ale nie każdy jest taki sam. Jeśli więc nie wyobrażamy sobie gorzkiej kawy czy herbaty albo mamy w domu srebrną cukiernicę po babci, którą trudno wypełnić ekologicznym syropem z agawy, warto dowiedzieć się paru rzeczy, zanim sięgniemy w sklepie po produkt z napisem „cukier brązowy”.

W hotelowych lobby barach najpierw zapanowała moda na słodziki. Goście luksusowych hoteli pogardzali białym cukrem. Gdy okazało się, że słodzik oparty jest na rakotwórczym aspartamie, w porcelanowych pojemniczkach obok białego cukru i słodzika pojawił się cukier brązowy – drogi i luksusowy. Producenci szybko wpadli na pomysł taniej produkcji ciemnego cukru, który można sprzedawać znacznie drożej niż jego biały odpowiednik. Dziś cukier brązowy znajdziemy w każdej sieciowej kawiarni. Jego kolor ma nam sugerować, że nie jest paskudnym białym produktem pozbawionym chemicznie wszystkich naturalnych składników. Tymczasem przeważnie mamy do czynienia ze zwykłym rafinowanym białym cukrem zabarwionym karmelem (ewentualnie melasą) na ciemny kolor. Notabene ten sam karmel używany jest do barwienia białego pieczywa, które udaje „zdrowsze” ciemne.

Co więc wybrać zamiast białego buraczanego cukru? Brązowy cukier trzcinowy, ale koniecznie nierafinowany. I tylko o takim będziemy dalej mówić. To najmniej przetworzony cukier, z którego nie usuwa się melasy (biały cukier zostaje poddany dodatkowo procesowi rafinacji). Dzięki temu zostaje w nim nieco minerałów i pierwiastków, takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy witaminy z grupy B. Ale nie łudźmy się, że taki nierafinowany brązowy cukier będzie wartościowym źródłem tych substancji odżywczych. To są raczej śladowe ilości, a nie dzienne zapotrzebowanie.

Aby nie nabrać się na podróbkę brązowego cukru, wybierzmy typ demerara albo muscovado. Oba są importowane głównie z Mauritiusa. Demerara jest bardziej suchy, koloru jasnobrązowego i najlepiej będzie pasować do babcinej cukiernicy. Z kolei muscovado jest znacznie ciemniejszy, bardziej wilgotny i czuć w nim wyraźny aromat melasy. Nadaje się świetnie do wypieków czy słodzenia konfitur (żelfixy i inne zagęszczające cukry już nie będą potrzebne).

Brązowy cukier jest więc tylko odrobinę zdrowszy od białego. Za tym pierwszym przemawia też brak procesu rafinacji, a więc mniejszy wpływ na środowisko naturalne poprzez prostszy proces produkcji. Niestety, oba zawierają tyle samo kalorii i tak samo szkodzą w nadmiarze, ale mała łyżeczka do włoskiego espresso potrafi (choć przez chwilę) osłodzić nam życie. Jeśli jednak zdecydujemy się radykalnie pozbyć cukru z kuchni, to zarówno biały, jak i brązowy zawsze możemy wykorzystać do przygotowania domowego peelingu do ciała.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Cukier w napojach. GIS podaje, ile go jest w popularnych produktach i przestrzega przed nieprzemyślanymi zakupami

Babka płesznik / istockphoto

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Odchudzanie to nie wszystko. Dietetyczka Anna Reguła tłumaczy, dlaczego w traceniu kilogramów ważny jest umysł

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Ręka wybierająca sałatę w sklepie

Gęstość energetyczna i gęstość odżywcza, czyli jak jeść dużo i zdrowo

Danie z ziemniaków

Ziemniaki – czym różnią się od siebie typy A, B i C? Poznaj przepisy na dania ze wszystkimi trzema

Krople do nosa

GIS wycofał popularne krople do nosa. Powodem była wada jakościowa

Twarz kobiety

Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

kawa

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Ania Starmach / Purella

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

Owsianka w insulinooporności / istock

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak

Olej z czarnuszki i ziarno z czarnuszki na łyżeczce

Olej z czarnuszki pomoże przy problemach z zatokami i alergią? Wyjaśnia farmaceuta znany jako Pan Tabletka

Adele / gettyimages

Dieta Adele. Adele schudła kilkadziesiąt kilogramów dzięki specjalnej diecie. Chodzi o dietę sirtfood. Jakie są jej zasady?

Tłusty Czwartek 2020 / istock

Tłusty czwartek to dzień, który można spędzić na kilka sposobów. Do której grupy się zaliczasz? O pączkach rozmawiamy z dietetyczką Małgorzatą Mleko

pączki

Tłusty czwartek – jak go przeżyć? Oto kilka zasad dotyczących jedzenia słodyczy

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?