Przejdź do treści

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie
Nike
Kończy się świat, w którym nie podejmujemy trudnych tematów. Nowa kampania Nike walczy z depresją i próbami samobójczymi

Uwaga – ten deser uzależnia. Jeżeli nagle nachodzi cię ochota na coś słodkiego, a masz pod ręką jabłka i gorzką czekoladę, to pyszny duet jest prawie gotowy! Ten deser przygotowuje się szybciej, niż myślisz. Wystarczy, że pokroisz jabłka i rozpuścisz czekoladę.

Głównym składnikiem przepisu są jabłka. Nie chcemy wzbogacać ich smaku dodatkowymi substancjami słodzącymi, dlatego warto wybrać ich słodką odmianę. Nie zapomnij też, aby użyć czekolady o jak najwyższej zawartości kakao.

Bohater deseru zawiera mnóstwo błonnika. Reguluje poziom złego cholesterolu oraz doskonale sprawdza się w diecie redukcyjnej. Jabłka zmniejszają łaknienie, wypełniają żołądek i regulują pracę jelit. Oczyszczają i wzmacniają organizm. Poprawiają wygląd skóry. Są bogate w witaminę C, A, E, B3 i B6. Zawierają potas, fosfor i żelazo.

Jabłka na patyku – składniki:

– dwa jabłka
– jedna tabliczka gorzkiej czekolady
– pół garści ulubionych orzechów
– 1-2 łyżki nasion chia
– 2 łyżki płatków kokosowych
– 1-2 łyżki suszonej żurawiny
– 1 łyżka oleju kokosowego
– kilka suszonych moreli

Jabłka na patyku – przygotowanie:

Orzechy i morele posiekaj. Jabłka umyj i pokrój na grubsze plastry.

jak-zrobic-jablka-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz

Wbij patyczki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Jabłka zanurz w czekoladzie i odłóż na papier do pieczenia.

przepis-na-jablka-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz

Posyp dodatkami.

przepis-na-jablka-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz

Wstaw do zamrażarki na 15-20 minut. Przechowuj w lodówce.

jablka-w-czekoladzie-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe