Przejdź do treści

Jabłka na patyku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Uwaga – ten deser uzależnia. Jeżeli nagle nachodzi cię ochota na coś słodkiego, a masz pod ręką jabłka i gorzką czekoladę, to pyszny duet jest prawie gotowy! Ten deser przygotowuje się szybciej, niż myślisz. Wystarczy, że pokroisz jabłka i rozpuścisz czekoladę.

Głównym składnikiem przepisu są jabłka. Nie chcemy wzbogacać ich smaku dodatkowymi substancjami słodzącymi, dlatego warto na targu wybrać ich słodką odmianę. Nie zapomnij też, aby użyć czekolady o jak najwyższej zawartości kakao.

Bohater deseru zawiera mnóstwo błonnika. Reguluje poziom złego cholesterolu oraz doskonale sprawdza się w diecie redukcyjnej. Jabłka zmniejszają łaknienie, wypełniają żołądek i regulują pracę jelit. Oczyszczają i wzmacniają organizm. Poprawiają wygląd skóry. Są bogate w witaminę C, A, E, B3 i B6. Zawierają potas, fosfor i żelazo.

Składniki:

– dwa jabłka
– jedna tabliczka gorzkiej czekolady
– pół garści ulubionych orzechów
– 1-2 łyżki nasion chia
– 2 łyżki płatków kokosowych
– 1-2 łyżki suszonej żurawiny
– 1 łyżka oleju kokosowego
– kilka suszonych moreli

Przygotowanie:

Orzechy i morele posiekaj. Jabłka umyj i pokrój na grubsze plastry. 

jak-zrobic-jablka-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wbij patyczki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Jabłka zanurz w czekoladzie i odłóż na papier do pieczenia. 

przepis-na-jablka-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp dodatkami.

przepis-na-jablka-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 15-20 minut. Przechowuj w lodówce. 

jablka-w-czekoladzie-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto