Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jesień smakuje orzechami

Jesień smakuje orzechami
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Sezon na orzechy laskowe zbiega się w czasie z początkiem coraz częstszych deszczy i chłodów. A orzechy zawierają w sobie wszystko, czego potrzebujemy, by sobie z tym poradzić. Deser śliwkowo-orzechowy, ciepłe orzechowe mleko, makaron z dynią z orzechami…. Czego chcieć więcej?

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy laskowe obniżają poziom złego cholesterolu, przez co zbawiennie działają na serce. Jako bogate źródło witaminy E pozytywnie wpływają na kondycję skóry (której koloryt już tęskni za słońcem), a także pomagają regulować ciśnienie krwi (pilnując, by nie podniosło się za mocno na myśl o nadciągających mrozach). Zawierają też antyoksydanty, witaminy z grupy B, magnez i miedź, wykazując dzięki nim działania przeciwnowotworowe, poprawiając zdolność koncentracji, a nawet zwalczając bezsenność i objawy stresu.

Choć w poniższych przepisach można wykorzystać orzechy dostępne przez cały rok w dziale bakalii, świeże, póki dostępne, będą zdecydowanie lepszym wyborem. Rozkosznie słodkie i soczyste, okażą się warte nawet żmudnego łuskania, zobaczycie! Uzbrojeni w dobrego dziadka do orzechów dacie sobie z nimi radę w trymiga.

Śliwki pod orzechową kruszonką

jesien smakuje orzechami

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (na 6‒8 porcji):

- 50 g orzechów laskowych (waga po wyłuskaniu, jeśli używamy świeżych)
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 700 g dojrzałych śliwek, np. węgierek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
- opcjonalnie: lody lub śmietana do podania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łuskamy orzechy (jeżeli używamy świeżych) i prażymy je 7‒10 minut. Upieczone orzechy niezwłocznie przekładamy na kuchenną ściereczkę, szczelnie zawijamy i intensywnie pocieramy przez kilka minut, tak aby pozbyć się ich ciemnej skórki (nic się nie stanie, jak część nie zejdzie). Studzimy i siekamy.

W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami do połączenia z suchymi składnikami. Dorzucamy posiekane orzechy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto w kulę (jeśli jest za suche, można dodać odrobinę zimnej wody). Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.

Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości i od preferencji). Mąkę ziemniaczaną rozcieramy z cukrem. Mieszamy ze śliwkami i układamy w żaroodpornym naczyniu o wymiarach ok. 20x20 cm. Na wierzchu równomiernie kruszymy przygotowane ciasto. Pieczemy 45 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

jesienne przepisy orzechy

Najlepiej podawać wciąż ciepłe, z gałką ulubionych lodów lub śmietaną (w wersji deluxe lekko słodką, z ziarenkami z laski wanilii).

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Masło orzechowe – paliwo przed treningiem

Nie masz siły ćwiczyć? Zjedz kanapkę z masłem orzechowym. Da ci energię...
Nie masz siły ćwiczyć? Zjedz kanapkę z masłem orzechowym. Da ci energię i dobre samopoczucie, a w trakcie treningu spalisz więcej tkanki tłuszczowej. Tylko wybierz prawdziwe masło orzechowe, a najlepiej zrób je samodzielnie.

3 desery z awokado

Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie...
Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie sporo, pomyślcie nad zdrową alternatywą dla deseru. Carpaccio, trufle, pudding – oto 3 pyszne desery z awokado w roli głównej. Zakochacie się!

Domowe masło orzechowe

Możemy być fit i jeść zdrowo. Do porannego omleta, zamiast słodkiego dżemu, polecamy Wam znacznie zdrowsze...
Możemy być fit i jeść zdrowo. Do porannego omleta, zamiast słodkiego dżemu, polecamy Wam znacznie zdrowsze masło orzechowe. Najlepiej, jeśli zrobicie je sami - spróbujcie według naszego przepisu.

Quinoa z kremem orzechowym

Zamiast kanapki z byle czym jedzonej w biegu przygotuj sobie na śniadanie absolutnie wyjątkową rzecz....
Zamiast kanapki z byle czym jedzonej w biegu przygotuj sobie na śniadanie absolutnie wyjątkową rzecz. Komosa ryżowa z kremem orzechowym i korzenną nutą to idealny początek dnia. I robi się ją szybko!