Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Kalafior kiszony – jeszcze więcej dobra!

Kalafior kiszony – jeszcze więcej dobra!
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Kiszoną kapustę czy ogórki znamy wszyscy, a przecież ukisić można niemal każde warzywo. Na tapetę bierzemy kalafior! I to razem z liśćmi. Po co? Ukiszone produkty zyskują na wartości odżywczej, wzmacniają odporność, działają jak naturalne antybiotyki, dobrze wpływają na pracę jelit i przyspieszają przemianę materii.

Nie powinno jeść się ich bez ograniczeń, ponieważ kiszonki w wyniku fermentacji zyskują więcej soli. Jednak warto sięgać po nie regularnie. A znudzić się nimi nie sposób, bo ukisić możemy wiele roślin. My postanowiliśmy sprawdzić, jak będzie smakował w tej wersji kalafior. Nie byłoby w tym może nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że wykorzystaliśmy go w całości, razem z liśćmi. Nic się nie zmarnuje. Efekt jest lepszy niż mogliśmy się spodziewać. Kalafior razem z liśćmi możesz jeść solo, w sałacie, daniu jednogarnkowym albo dodać go do zupy.

Kalafior poleca się osobom, które zmagają się z reumatyzmem, chorobami wątroby, żołądka i jelit. Oprócz tego ma działanie przeciwnowotworowe. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny - to dobra wiadomość dla cukrzyków i osób będących na diecie redukcyjnej. Jest bogaty w witaminę A, C, K, E i kwas foliowy. Zawiera żelazo, wapń, potas, sód, magnez i fosfor. Kolejna dobra wiadomość jest taka, iż kalafior ma właściwości odmładzające i upiększające. To pewnie dlatego, że regularne jego spożywanie ma dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Składniki:

- 1 mały kalafior razem z liśćmi
- ok. 300 ml wody
- 2-3 ząbki czosnku

- 1 łyżka soli himalajskiej
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki kolendry
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- pół łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki koperku
- 1/3 łyżeczki szałwii

Przygotowanie:

Przyprawy podpraż na patelni. Kalafiora umyj i pokrój w niewielkie kawałki.

kiszony-kalafior

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Czosnek obierz i lekko rozgnieć. Sól rozpuść w podgrzanej wodzie. Na dno dokładnie umytego i wyparzonego słoika wsyp przyprawy,

przepis-na-kiszonego-kalafiora

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

następnie włóż kalafiora. 

kiszony-kalafior

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W słoiku powinno być ciasno. Całość zalej wodą.

przepis-kiszony-kalafior

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odstaw na 14 dni. Jedz na surowo, dodawaj do zupy, sałatek albo dań jednogarnkowych.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przestań marnować jedzenie

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak...
Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak proste, że warto zrobić sobie samemu słoik tego przysmaku. Wyrazisty smak tej kiszonki idealnie pasuje do sałatek, dań wegetariańskich, mięsnych i sosów. Kisimy!

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów,...
Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów, papryk i bakłażanów. Znajdziemy na nich jeszcze kalafiory! Zapieczony pod kołderką z pomidorów i ciecierzycy smakuje wybitnie.

Chipsy kalafiorowe

Wszyscy kojarzymy jarmużowe chipsy, jednak nie każdy lubi smak tego warzywa, dlatego przyszedł czas na...
Wszyscy kojarzymy jarmużowe chipsy, jednak nie każdy lubi smak tego warzywa, dlatego przyszedł czas na kolejną alternatywę dla tłustej, ziemniaczanej przekąski. Co powiecie na lekkie, chrupkie, ale wyraziste w smaku chipsy z liści kalafiora?