4 min.
Cukrzyca typu 2 – przepisy kulinarne wspomagające leczenie

Fot. udra11 / stock.adobe.com
Leczenie cukrzycy typu 2 obejmuje przepisy kulinarne, jako niefarmakologiczną formę terapii. Odpowiednio zbilansowane posiłki potrafią uchronić organizm przed wysokim stężeniem glukozy we krwi, co oszczędza trzustkę. Przepisy kulinarne przy cukrzycy typu 2 to skarbnica wiedzy, z której każdy diabetyk może wyciągnąć coś dla siebie.
Spis treści
Cukrzyca typu 2 i przepisy kulinarne, stosowane w związku z diagnozą wymagają umiejętności przygotowania posiłków lekkich, zdrowych, smacznych i o niskim indeksie glikemicznym. Błędne przekonanie, że dieta cukrzycowa jest trudna, sprawia, że pacjenci diabetologiczni nie korzystają z doskonałego, prozdrowotnego narzędzia, jakim jest żywienie.
Przepisy kulinarne przy cukrzycy typu 2 – zalecenia żywieniowe
Pacjenci diabetologiczni to specyficzna grupa żywieniowa. Przepisy kulinarne przy cukrzycy typu 2 mają za zadanie walkę z problemem, jakim jest niewłaściwy metabolizm glukozy, która to w nadmiarze stanowi czynnik wpływający pośrednio na stan zdrowia. Niektóre osoby popadają w depresję i nie potrafią zmienić swoich nawyków żywieniowych, przez co to ich zdrowie na tym cierpi. W rzeczywistości zalecenia żywieniowe dla cukrzyków nie są tak restrykcyjne.
Do najważniejszych zaleceń żywieniowych zalicza się:
- spożywanie od 4 do 5 posiłków na dobę,
- porcje powinny być niewielkie,
- regularność posiłków jest niezwykle ważna, najlepiej ostatni posiłek spożywać 3 godziny przed snem (nie ważne, o której się kładziemy),
- należy pić co najmniej 2,5 litra wody (może być herbata ziołowa, jednak bez cukru),
- należy wystrzegać się napojów słodkich w umiarze (soków owocowych, napojów bogatych w cukry proste, jogurtów owocowych do picia),
- przygotowując posiłki, warto wykorzystywać produkty o niskim indeksie glikemicznym (do 55 IG),
- każdy posiłek warto urozmaicić w porcję pełnowartościowego białka,
- rezygnacja z nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów o izomerii trans (tłuszcze zwierzęce, margaryny, przetworzone wyroby cukiernicze),
- należy wystrzegać się słodyczy i produktów wysoko przetworzonych,
- spożywanie produktów bogatych w błonnik (co najmniej 25 g/dobę),
- ograniczenie soli kuchennej (najlepiej spożywać jej do 2,5 g/dobę),
- ograniczenie alkoholu.
Cukrzyca typu 2 – dieta i przepisy
Dieta w cukrzycy typu 2 to tak naprawdę zmodyfikowany schemat żywienia stosowany w celu zachowania odpowiedniej masy ciała. Choroba predysponuje do otyłości, w związku z czym warto uwzględnić odpowiednie zapotrzebowanie kaloryczne i dążyć do unormowania masy ciała. Ważnym elementem jest tutaj indeks glikemiczny, który stanowi swego rodzaju wyznacznik jakości produktów.
Jadłospis diabetyka powinien być przedyskutowany z diabetologiem, który zna dokładnie stan pacjenta. Warto również korzystać z wiedzy dietetyka, który pomoże ułożyć jadłospis, będący swego rodzaju terapią leczniczą.
Zobacz także: Cukrzyca typu 2 – jadłospis
Zobacz także
Dieta i przepisy w cukrzycy typu 2 – zbilansowany jadłospis
Dieta i przepisy w cukrzycy typu 2 wymagają ułożenia jadłospisu dla diabetyka, który uwzględnia odpowiednią kaloryczność, podaż składników odżywczych, niski IG, odpowiednie techniki obróbki kulinarnej i dobór płynów.
- Produkty:
Należy wybierać te o niskim indeksie glikemicznym.
- Obróbka technologiczna:
Warto korzystać z parowaru. Lepiej jest gotować bądź piec potrawy. Zrezygnujmy ze smażenia czy częstego grillowania.
- Płyny:
Należy w umiarze spożywać soki owocowe, najlepiej 1 na dzień. Większość płynów dostarczać w postaci: wody mineralnej, herbaty bez cukru, kawy zbożowej.
Dieta w cukrzycy typu 2 – przykładowy jadłospis
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | Kolacja |
-Pieczywo chrupkie, -Twaróg,-Jogurt naturalny -Rzodkiewka + Herbata zielona bez cukru | -Jajecznica,-Szpinak, -Pomidor, -Pieprz ziołowy, + Szklanka soku marchwiowego | -Kasza gryczana gotowana,-Pierś z indyka z przyprawami (pieczona), -Brokuł gotowany, -Oliwa z oliwek, + Woda mineralna | -Pieczywo pełnoziarniste,-Masło orzechowe, + Herbata zielona | -Pasta z tuńczyka,-Suszone pomidory, -Słonecznik prażony, + Woda mineralna |
Dieta w cukrzycy typu 2 – przepisy na szybkie i smaczne obiady
Dorsz z brązowym ryżem i surówką
Filet z dorsza upiecz w folii.
Ugotuj ryż (al dente).
Przygotuj surówkę z białej kapusty + dressing.
Zapiekanka z batata
Bataty ugotuj, pokrój i dodaj ser (np. mozzarella) suszone pomidory i prażone pestki słonecznika. Włóż wszystko do piekarnika na ok. 30 min.
Dziki ryż z brokułami i pieczonym kurczakiem
Ugotuj ryż (al dente).
Brokuła ugotuj i skrop oliwą z oliwek.
Kurczaka zamarynuj w ulubionych ziołach i przygotuj na patelni bez tłuszczu.
Dzieci chore na cukrzycę nie rozumieją, iż choroba powoduje obszerne spustoszenia w ich organizmie. O wiele trudniej jest również zrozumieć im to, iż słodycze spożywane przez ich rówieśników także im szkodzą. Inne dzieci objadają się fast foodami, a one same muszą spożywać specjalnie przygotowane posiłki ubogie w cukry. Dobrym sposobem jest stosowanie atrakcyjnych/kolorowych dla oka potraw, które zachęcają do jedzenia.
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

07.06.2023
Uważano, że są siedliskiem duszy, uczuć i akumulatorem ciepła ludzkiego ciała. Jak kiedyś leczono nerki

07.06.2023
„Kiedy doświadczamy poważnych urazów psychicznych, nasz umysł może wyłączyć odczuwanie doznań z ciała” – mówi psychoterapeutka Anna Uściłowska

06.06.2023
„Nie sztuka, a serce liczy się w tej pracy. Nasze osobiste znaczenie, które nadajemy obrazowi”. O terapeutycznej mocy fotografii mówi Joanna Szeluga

02.06.2023