07.12.2018
2 min.
Na tapetę bierzemy kalafior! I to razem z liśćmi. Po co? Ukiszone produkty zyskują na wartości odżywczej, wzmacniają odporność, działają jak naturalne antybiotyki, dobrze wpływają na pracę jelit i przyspieszają przemianę materii.
Nie powinno jeść się ich bez ograniczeń, ponieważ kiszonki w wyniku fermentacji zyskują więcej soli. Jednak warto sięgać po nie regularnie. A znudzić się nimi nie sposób, bo ukisić możemy wiele roślin. My postanowiliśmy sprawdzić, jak będzie smakował w tej wersji kalafior. Nie byłoby w tym może nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że wykorzystaliśmy go w całości, razem z liśćmi. Nic się nie zmarnuje. Efekt jest lepszy niż mogliśmy się spodziewać. Kalafior razem z liśćmi możesz jeść solo, w sałacie, daniu jednogarnkowym albo dodać go do zupy.
Kalafior poleca się osobom, które zmagają się z reumatyzmem, chorobami wątroby, żołądka i jelit. Oprócz tego ma działanie przeciwnowotworowe. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny – to dobra wiadomość dla cukrzyków i osób będących na diecie redukcyjnej. Jest bogaty w witaminę A, C, K, E i kwas foliowy. Zawiera żelazo, wapń, potas, sód, magnez i fosfor. Kolejna dobra wiadomość jest taka, iż kalafior ma właściwości odmładzające i upiększające. To pewnie dlatego, że regularne jego spożywanie ma dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
– 1 mały kalafior razem z liśćmi
– ok. 300 ml wody
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżka soli himalajskiej
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– pół łyżeczki kolendry
– 1/3 łyżeczki płatków chili
– pół łyżeczki majeranku
– 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
– 1/3 łyżeczki koperku
– 1/3 łyżeczki szałwii
Przyprawy podpraż na patelni. Kalafiora umyj i pokrój w niewielkie kawałki.
Zdjęcie: masz.talerz
Czosnek obierz i lekko rozgnieć. Sól rozpuść w podgrzanej wodzie. Na dno dokładnie umytego i wyparzonego słoika wsyp przyprawy,
Zdjęcie: masz.talerz
następnie włóż kalafiora.
Zdjęcie: masz.talerz
W słoiku powinno być ciasno. Całość zalej wodą.
Zdjęcie: masz.talerz
Odstaw na 14 dni. Jedz na surowo, dodawaj do zupy, sałatek albo dań jednogarnkowych.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.