Przejdź do treści

Kalafior kiszony – jeszcze więcej dobra!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią
michał domaszewski
Dr Michał Domaszewski: nie bójmy się odpoczywać, kiedy chorujemy

Na tapetę bierzemy kalafior! I to razem z liśćmi. Po co? Ukiszone produkty zyskują na wartości odżywczej, wzmacniają odporność, działają jak naturalne antybiotyki, dobrze wpływają na pracę jelit i przyspieszają przemianę materii.

Nie powinno jeść się ich bez ograniczeń, ponieważ kiszonki w wyniku fermentacji zyskują więcej soli. Jednak warto sięgać po nie regularnie. A znudzić się nimi nie sposób, bo ukisić możemy wiele roślin. My postanowiliśmy sprawdzić, jak będzie smakował w tej wersji kalafior. Nie byłoby w tym może nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że wykorzystaliśmy go w całości, razem z liśćmi. Nic się nie zmarnuje. Efekt jest lepszy niż mogliśmy się spodziewać. Kalafior razem z liśćmi możesz jeść solo, w sałacie, daniu jednogarnkowym albo dodać go do zupy.

Kalafior poleca się osobom, które zmagają się z reumatyzmem, chorobami wątroby, żołądka i jelit. Oprócz tego ma działanie przeciwnowotworowe. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny – to dobra wiadomość dla cukrzyków i osób będących na diecie redukcyjnej. Jest bogaty w witaminę A, C, K, E i kwas foliowy. Zawiera żelazo, wapń, potas, sód, magnez i fosfor. Kolejna dobra wiadomość jest taka, iż kalafior ma właściwości odmładzające i upiększające. To pewnie dlatego, że regularne jego spożywanie ma dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Składniki:

– 1 mały kalafior razem z liśćmi
– ok. 300 ml wody
– 2-3 ząbki czosnku

– 1 łyżka soli himalajskiej
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– pół łyżeczki kolendry
– 1/3 łyżeczki płatków chili
– pół łyżeczki majeranku
– 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
– 1/3 łyżeczki koperku
– 1/3 łyżeczki szałwii

Przygotowanie:

Przyprawy podpraż na patelni. Kalafiora umyj i pokrój w niewielkie kawałki.

kiszony-kalafior

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Czosnek obierz i lekko rozgnieć. Sól rozpuść w podgrzanej wodzie. Na dno dokładnie umytego i wyparzonego słoika wsyp przyprawy,

przepis-na-kiszonego-kalafiora

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

następnie włóż kalafiora.

kiszony-kalafior

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W słoiku powinno być ciasno. Całość zalej wodą.

przepis-kiszony-kalafior

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odstaw na 14 dni. Jedz na surowo, dodawaj do zupy, sałatek albo dań jednogarnkowych.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto