Przejdź do treści

Przepis na letni makaron z cukinii

Letni makaron z cukinii
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

Na brak ciepła już nikt nie narzeka! Przedstawiamy więc pomysł na prosty i przepyszny obiad, który przygotujesz na zielonej trawce, siedząc na kocu i ciesząc się promieniami słońca.

To nie będzie mozolne gotowanie. Jedyne, czego potrzebujesz, to moździerz, w którym utrzesz świeże zioła i przyprawy, specjalna obieraczka do warzyw, nóż i miska. Chwila roboty, kilka składników i piknikowe danie gotowe! Cukinia to idealne warzywo na lato. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna oraz bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminy z grupy A, B i C. Oprócz tego fosfor, żelazo, wapń, jod oraz potas. Mogą po nią śmiało sięgać osoby będące na diecie. Odkwasza organizm i reguluje procesy trawienne.

Składniki (dla 2 osób):

– 2 średniej wielkości cukinie
– 2 garści pomidorków koktajlowych
– pół pęczka bazylii
– pół pęczka kolendry
– sól i pieprz do smaku
– skórka z cytryny
– 1‒2 łyżki oleju sezamowego
– 1 ząbek czosnku
– łyżeczka czarnego sezamu
– sok z połowy cytryny
– pół garści startego sera długo dojrzewającego

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pesto. W moździerzu umieść zioła, szczyptę soli, czosnek i skórkę z cytryny. Utrzyj, dopraw solą i pieprzem. Cukinię umyj i za pomocą obieraczki obierz na cienkie paseczki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Skrop sokiem z cytryny.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Zetrzyj ser i dodaj do dania.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Połącz z pesto, skrop olejem, posyp sezamem, dodaj kilka listków kolendry i bazylii.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Delikatnie wymieszaj i jedz.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin