Przejdź do treści

Przepis na letni makaron z cukinii

Letni makaron z cukinii
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

W końcu jest ciepło! Przedstawiamy więc pomysł na prosty i przepyszny obiad, który przygotujesz na zielonej trawce, siedząc na kocu i ciesząc się promieniami słońca.

To nie będzie mozolne gotowanie. Jedyne, czego potrzebujesz, to moździerz, w którym utrzesz świeże zioła i przyprawy, specjalna obieraczka do warzyw, nóż i miska. Chwila roboty, kilka składników i piknikowe danie gotowe!

Cukinia to idealne warzywo na lato. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna oraz bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminy z grupy A, B i C. Oprócz tego fosfor, żelazo, wapń, jod oraz potas. Mogą po nią śmiało sięgać osoby będące na diecie. Odkwasza organizm i reguluje procesy trawienne.

Składniki (dla 2 osób):

– 2 średniej wielkości cukinie
– 2 garści pomidorków koktajlowych
– pół pęczka bazylii
– pół pęczka kolendry
– sól i pieprz do smaku
– skórka z cytryny
– 1‒2 łyżki oleju sezamowego
– 1 ząbek czosnku
– łyżeczka czarnego sezamu
– sok z połowy cytryny
– pół garści startego sera długo dojrzewającego

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pesto. W moździerzu umieść zioła, szczyptę soli, czosnek i skórkę z cytryny. Utrzyj, dopraw solą i pieprzem. Cukinię umyj i za pomocą obieraczki obierz na cienkie paseczki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Skrop sokiem z cytryny.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Zetrzyj ser i dodaj do dania.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Połącz z pesto, skrop olejem, posyp sezamem, dodaj kilka listków kolendry i bazylii.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Delikatnie wymieszaj i jedz.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto