Przejdź do treści

Lnianki – „sezamki” z lnu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią
michał domaszewski
Dr Michał Domaszewski: nie bójmy się odpoczywać, kiedy chorujemy

Lnianki to nic innego jak inna wersja sezamków. Wprawdzie nie zawierają sezamu, ale są równie pyszne, a na pewno dużo łatwiejsze w przygotowaniu. Możesz je zrobić, kiedy najdzie Cię ochota na słodką przekąskę. Sami powiedzcie, co jest lepszego dla naszego organizmu niż siemię lniane, miód i prawdziwe, surowe kakao?

Siemię lniane to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Oprócz tego doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Warto je spożywać przy problemach z trawieniem i układem oddechowym. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe i regenerujące. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Odżywia i nawilża organizm od środka. Zawiera witaminę A, C, D, E i K. Oprócz tego jest bogate w wapń, żelazo, magnez, selen, fosfor i sód. Samo zdrowie! W połączeniu z naturalnym antybiotykiem w postaci miodu i kakao, bogatego w magnez, ma jeszcze więcej zalet.

Składniki:

– 50 g świeżo, drobno zmielonego lnu
– pół łyżki niezmielonego lnu
– 70 g rozpuszczonego miodu
– 15 g surowego kakao
– porządną szczyptę gałki muszkatołowej
– 160 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. W misce umieść zmielone siemię lniane, kakao,

przepis-na-lnianki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

gałkę i miód.

przepis-na-lnianki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wymieszaj składniki. Zalej wodą i połącz całość.

przepis-na-lnianki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Uzyskaną masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

przepis-na-lnianki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Rozprowadź cienko i piecz przez 50 minut. Wcześniej posyp niezmielonym siemieniem lnianym. Wyjmij lnianki z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Pokrój w nieregularne kawałki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto