Przejdź do treści

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dwie dziewczyny rozmawiają
Sukces wpędza cię w zakłopotanie? Nie umiesz się nim chwalić? Skorzystaj z rad psychologa
Ból głowy w podróży. Jak sobie z nim poradzić?
klimatyzacja
Klimatyzacja – poznaj jej plusy i minusy
usg
6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory
lapee.dk
Na festiwalach zazdrościsz facetom pisuarów? Lapee, czyli różowa przenośna przestrzeń dla kobiet, to zmieni!

Lnianki to nic innego jak inna wersja sezamków. Wprawdzie nie zawierają sezamu, ale są równie pyszne, a na pewno dużo łatwiejsze w przygotowaniu. Możesz je zrobić, kiedy najdzie Cię ochota na słodką przekąskę. Sami powiedzcie, co jest lepszego dla naszego organizmu niż siemię lniane, miód i prawdziwe, surowe kakao?

Siemię lniane to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Oprócz tego doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Warto je spożywać przy problemach z trawieniem i układem oddechowym. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe i regenerujące. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Odżywia i nawilża organizm od środka. Zawiera witaminę A, C, D, E i K. Oprócz tego jest bogate w wapń, żelazo, magnez, selen, fosfor i sód. Samo zdrowie! W połączeniu z naturalnym antybiotykiem w postaci miodu i kakao, bogatego w magnez, ma jeszcze więcej zalet.

Lnianki

Sezamki z lnu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– 50 g świeżo, drobno zmielonego lnu
– pół łyżki niezmielonego lnu
– 70 g rozpuszczonego miodu
– 15 g surowego kakao
– porządną szczyptę gałki muszkatołowej
– 160 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. W misce umieść zmielone siemię lniane, kakao,

przepis-na-lnianki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

gałkę i miód.

przepis-na-lnianki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wymieszaj składniki. Zalej wodą i połącz całość.

przepis-na-lnianki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Uzyskaną masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

przepis-na-lnianki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Rozprowadź cienko i piecz przez 50 minut. Wcześniej posyp niezmielonym siemieniem lnianym. Wyjmij lnianki z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Pokrój w nieregularne kawałki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację