Przejdź do treści

Polskie superfoods

Polskie superfoods
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Prawie wszystkie produkty znane jako superfoods – jagody goji, nasiona chia, sok z noni czy orzechy macadamia – mają obce pochodzenie, więc kosztują niemało. Dlatego dziś konfrontujemy je z naszymi rodzimymi odpowiednikami, które wcale nie są gorsze!

Jagody goji vs żurawina

W owocach goji wykryto wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy – związków walczących z wolnymi rodnikami tlenowymi, których wysoki poziom w organizmie przyczynia się choćby do obniżenia odporności i szybszego starzenia się. Jednak chcąc dowiedzieć się więcej na temat ich wartości odżywczej, natknęłam się na niemały problem – zawartość składników pokarmowych, które możemy w nich znaleźć, jest podawana z ogromną rozpiętością. Owocom goji przypisuje się szczególnie wysoki poziom zawartości witaminy C. Ale my mamy dostęp do suszonych owoców goji. A witamina C utlenia się w procesie suszenia, co oznacza, że prawdopodobnie jest jej wielokrotnie mniej niż w świeżych owocach. Nie widzę więc powodów, by zamiast wydawać krocie na jagody goji, nie wybrać naszej, znanej od wieków żurawiny. Tym bardziej że możemy bez problemu jesienią dostać jej świeże owoce. Żurawina to jeden z najbardziej prozdrowotnych owoców, jest bogata w przeciwutleniacze, w tym witaminę C, karoten i flawonoidy. Dzięki nim żurawina spełnia funkcję ochronną przed chorobami serca i układu krążenia. Ma ona też silne właściwości przeciwbakteryjne, które wykorzystuje się w bakteryjnych chorobach układu moczowego, pokarmowego i chorobach dziąseł.

Nasiona chia vs siemię lniane

Wszyscy wiedzą, że siemię lniane jest bardzo zdrowe, bogate w tłuszcze omega-3 i błonnik pokarmowy. Pomoże przy problemach z przewodem pokarmowym, wysokim stężeniu cholesterolu we krwi czy słabej odporności. Ostatnio zrobiło się głośno na temat nasion szałwii hiszpańskiej, znanych także jako nasiona chia. Co oprócz wyższej ceny odróżnia je od siemienia lnianego? Przede wszystkim o ponad 50 proc. większa zawartość błonnika pokarmowego. Ale już jeśli chodzi o zawartość dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, wygrywa nasze polskie siemię lniane. Ma ono też więcej lignanów – związków mających działanie estrogenne, przez co redukuje ryzyko wystąpienia chorób hormonozależnych, w tym nowotworów.

Orzechy macadamia vs orzechy włoskie

Polskie superfoods

Orzechy macadamia mają największą zawartość tłuszczów (ponad 75 proc.) wśród wszystkich orzechów. Tłuszcz ten jest zdrowy dla naszego serca, wyraźnie obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, w konsekwencji przeciwdziałając chorobom serca. Oczywiście wysoka zawartość korzystnego tłuszczu przemawia na ich plus. Ale również i minus, bo to znaczy, że szybko jełczeje i orzechy te nie nadają się do długiego przechowywania. Szczególnie że ze względu na twardą łupinkę (stanowiącą niejako barierę ochronną przed szybkim jełczeniem) są kupowane bez niej. Podobny tłuszcz zawierają orzechy włoskie. Możemy dostać je z początkiem każdej jesieni. Ich łupinka jest mniej twarda, co sprawia, że łatwiej je rozłupać i dotrzeć do drogocennego środka. Są także znane ze swoich właściwości poprawiających pamięć i koncentrację.

Sok z noni vs sok z aronii lub malin

Sok z noni znany jest ze swoich właściwości przeciwutleniających. Dzięki temu wspomaga leczenie chorób serca i jest niezastąpiony we wzmacnianiu odporności organizmu. Czyli podobnie jak znany od wielu lat na polskim rynku sok z aronii. We wzmocnieniu odporności i w walce z przeziębieniem sprawdzi się także sok z malin. Ponadto dzięki zawartości kwasu salicylowego ma również właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i rozgrzewające.

Nie zniechęcam do kupowania i próbowania superfoodsowych zagranicznych nowinek. Ich właściwości są potwierdzone naukowo, dlatego warto po nie sięgać. Ale warto też wiedzieć, że na naszym rodzimym rynku znajdziemy produkty niejednokrotnie bardziej skuteczne, a przy okazji znacznie tańsze.
Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

5 superfoods, których możesz nie znać

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

6 powodów, dla których warto jeść algi. W tych niepozornych glonach kryje się prawdziwa supermoc

Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Top 5 Superfoods – żywność nadzwyczajna!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

pizza kobieta

Chcesz przytyć i nie wiesz, co powinnaś jeść? Oto 5 patentów na zwiększenie apetytu

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Da się zdrowo przeżyć święta?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

ciasto z pistacjami

10 superfoods, które pomogą zwalczyć stres

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Śniadaniowa miska zdrowia

Śniadaniowa miska zdrowia – bogactwo witamin na początek dnia

Gdy pali i piecze, czy po co nie sięgać, jak masz refluks

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Koniec z umartwianiem się jedzeniem, czas na comfort food, czyli o trendach kulinarnych 2019

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 produktów zmniejszających apetyt

Ciężkostrawna dziesiątka

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

10 produktów łagodzących objawy menopauzy