Przejdź do treści

Polskie superfoods: nie gorsze, a często tańsze niż ich egotyczne odpowiedniki

żurawina
Polskie superfoods/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Świąteczna reklama Allegro / Fot. Screen z YouTube
Świąteczna reklama Allegro wzrusza i daje ważną lekcję o relacjach. Nie przegap tego, co najważniejsze w czasie świąt!
Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?
Szczepienia obowiązkowe / istockphoto.com
Kiedy ostatnio się szczepiłaś? Pewnie jeszcze w liceum? Najwyższy czas to zmienić. Lekarka stworzyła listę szczepień dla dorosłych
Apteka / istockphoto.com
Lek stosowany w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego wycofany z obrotu. Powodem możliwa obecność ciała obcego
Co słyszą młode pielęgniarki w pracy?
„No popatrz, niby po studiach, a jednak nie wiesz wszystkiego”. Siostra Bożenna o tym, co słyszą młode pielęgniarki w pracy

Prawie wszystkie produkty znane jako superfoods – jagody goji, nasiona chia, sok z noni czy orzechy macadamia – mają obce pochodzenie, więc kosztują niemało. Dlatego dziś konfrontujemy je z naszymi rodzimymi odpowiednikami, które wcale nie są gorsze!

Jagody goji vs żurawina

W owocach goji wykryto wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy – związków walczących z wolnymi rodnikami tlenowymi, których wysoki poziom w organizmie przyczynia się choćby do obniżenia odporności i szybszego starzenia się. Jednak chcąc dowiedzieć się więcej na temat ich wartości odżywczej, natknęłam się na niemały problem – zawartość składników pokarmowych, które możemy w nich znaleźć, jest podawana z ogromną rozpiętością. Owocom goji przypisuje się szczególnie wysoki poziom zawartości witaminy C. Ale my mamy dostęp do suszonych owoców goji. A witamina C utlenia się w procesie suszenia, co oznacza, że prawdopodobnie jest jej wielokrotnie mniej niż w świeżych owocach. Nie widzę więc powodów, by zamiast wydawać krocie na jagody goji, nie wybrać naszej, znanej od wieków żurawiny. Tym bardziej że możemy bez problemu jesienią dostać jej świeże owoce. Żurawina to jeden z najbardziej prozdrowotnych owoców, jest bogata w przeciwutleniacze, w tym witaminę C, karoten i flawonoidy. Dzięki nim żurawina spełnia funkcję ochronną przed chorobami serca i układu krążenia. Ma ona też silne właściwości przeciwbakteryjne, które wykorzystuje się w bakteryjnych chorobach układu moczowego, pokarmowego i chorobach dziąseł.

ciasto z pistacjami

Nasiona chia vs siemię lniane

Wszyscy wiedzą, że siemię lniane jest bardzo zdrowe, bogate w tłuszcze omega-3 i błonnik pokarmowy. Pomoże przy problemach z przewodem pokarmowym, wysokim stężeniu cholesterolu we krwi czy słabej odporności. Ostatnio zrobiło się głośno na temat nasion szałwii hiszpańskiej, znanych także jako nasiona chia. Co oprócz wyższej ceny odróżnia je od siemienia lnianego? Przede wszystkim o ponad 50 proc. większa zawartość błonnika pokarmowego. Ale już jeśli chodzi o zawartość dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, wygrywa nasze polskie siemię lniane. Ma ono też więcej lignanów – związków mających działanie estrogenne, przez co redukuje ryzyko wystąpienia chorób hormonozależnych, w tym nowotworów.

Orzechy macadamia vs orzechy włoskie

https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/7a07fc4185c7b7c3a9965451846f3bb4dde7d19d.jpg

Orzechy macadamia mają największą zawartość tłuszczów (ponad 75 proc.) wśród wszystkich orzechów. Tłuszcz ten jest zdrowy dla naszego serca, wyraźnie obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, w konsekwencji przeciwdziałając chorobom serca. Oczywiście wysoka zawartość korzystnego tłuszczu przemawia na ich plus. Ale również i minus, bo to znaczy, że szybko jełczeje i orzechy te nie nadają się do długiego przechowywania. Szczególnie że ze względu na twardą łupinkę (stanowiącą niejako barierę ochronną przed szybkim jełczeniem) są kupowane bez niej. Podobny tłuszcz zawierają orzechy włoskie. Możemy dostać je z początkiem każdej jesieni. Ich łupinka jest mniej twarda, co sprawia, że łatwiej je rozłupać i dotrzeć do drogocennego środka. Są także znane ze swoich właściwości poprawiających pamięć i koncentrację.

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Sok z noni vs sok z aronii lub malin

Sok z noni znany jest ze swoich właściwości przeciwutleniających. Dzięki temu wspomaga leczenie chorób serca i jest niezastąpiony we wzmacnianiu odporności organizmu. Czyli podobnie jak znany od wielu lat na polskim rynku sok z aronii. We wzmocnieniu odporności i w walce z przeziębieniem sprawdzi się także sok z malin. Ponadto dzięki zawartości kwasu salicylowego ma również właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i rozgrzewające.

Nie zniechęcam do kupowania i próbowania superfoodsowych zagranicznych nowinek. Ich właściwości są potwierdzone naukowo, dlatego warto po nie sięgać. Ale warto też wiedzieć, że na naszym rodzimym rynku znajdziemy produkty niejednokrotnie bardziej skuteczne, a przy okazji znacznie tańsze.

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Miska z aronią

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Dziewczyny jedzą słodycze i owoce na łóżku

Masz wrażenie, że jesteś więźniem zachcianek? Psychodietetyczka podpowiada, jak możesz to zmienić

Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

„Oprócz dbałości o to, by dieta była sycąca, zachęcam, by była smaczna i swobodna, a przy tym oczywiście skuteczna w osiąganiu celów” – mówi psycholog żywienia, dr Anna Januszewicz

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jagody goji - właściwości i zastosowanie

Jagody goji – właściwości i zastosowanie

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Czego nie łączyć na talerzu? pomidor ogórek

Czego nie łączyć na talerzu? Dowiedz się, które produkty nie powinny występować w parach

Młody zielony jęczmień

Zielony jęczmień – poznaj jego właściwości i zastosowanie

czosnek

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Unsplash.com

Przed tobą jednodniowa wycieczka? Sprawdź, jakie produkty nie zepsują się w plecaku

5 największych kuchennych mitów

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

pexels.com

Groźne interakcje leków z jedzeniem. Znasz je?

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.