Przejdź do treści

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

ryżowy pudding
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Słowo pudding w świecie kulinarnym pojawia się coraz częściej. Kojarzy się z ostatnio modnymi nasionami chia albo tapioką. Jednak kiedyś pudding robiło się z ryżu. Długo gotowało się go w mleku, aby powstał ryżowy kleik. My proponujemy właśnie taki pudding, ale w nieco innej wersji.

Będzie zdrowiej, bo zamiast białego ryżu użyjemy czarnego. Gotowany w roślinnym mleku z przyprawami nabierze ciekawego charakteru. Połączony z owocami lata, gorzką czekoladą, chrupiącymi płatkami kokosa i skórką z cytryny idealnie zrównoważy smak i teksturę. Na pewno nie będzie mdły i nasyci na długie godziny.

Czarny ryż to czarne złoto. Zawiera antocyjany, które obniżają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. To właśnie dzięki antocyjanom ma taki kolor. Są to barwniki roślinne o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest bogaty w żelazo, wapń, magnez, cynk, witaminy z grupy B i E. Opóźnia procesy starzenia się skóry, dobrze wpływa na jej wygląd i stan. Oprócz tego czarny ryż jest bogaty w przeciwutleniacze i działa przeciwzapalnie. Jest produktem uniwersalnym, dobrze czuje się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Jest zdrowszy od swoich braci ‒ białego i brązowego ryżu.

Do naszej propozycji użyliśmy owoców lata, czyli tych, które są aktualnie sezonowe, najsmaczniejsze i zdrowe. Możesz wybrać te, które lubisz najbardziej ‒ każde świetnie się tu sprawdzą.

Taki pudding będzie doskonale pasował na późne, leniwe śniadanie, lunch czy nawet deser. Poza tym nie zawiera niezdrowego cukru, jedynie ten naturalny z owoców. Obiecujemy, jest pyszny!

Pudding z czarnego ryżu

pudding ryżowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (przepis na 2 osoby):

– 100 g czarnego ryżu
– 200‒300 ml mleka migdałowego (może być inne roślinne, ewentualnie krowie)
– porządną szczyptę cynamonu
– szczyptę kardamonu
– szczyptę gałki muszkatołowej
– jeśli masz dobrej jakości albo domowy ekstrakt waniliowy, to również świetnie się tu sprawdzi
– 1 łyżkę płatków kokosowych
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego albo o składzie 100% zawartości orzechów)
– ok. 2 garści malin
– ok. 2 garści borówek
– skórkę startą z połowy cytryny
– połowę banana

Przygotowanie:

Wlej mleko do rondelka, dodaj ryż i przyprawy. Gotuj, aż ryż stanie się całkowicie miękki, mieszaj co jakiś czas, aby nie przywarł do dna. Odstaw na bok. Maliny rozgnieć widelcem na papkę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni, a czekoladę pokrój w małe kawałki. Do blendera wrzuć banana i ugotowany ryż. Zmiksuj, ale tylko przez chwilę, do momentu, aż banan połączy się z ryżem. Nie chcemy uzyskać całkowitej papki, zależy nam, aby ryż był wyczuwalny. Przełóż ryż do słoiczków albo miseczek.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przykryj warstwą malin.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj masło orzechowe, borówki, posyp wiórkami kokosowymi, czekoladą i skórką z cytryny.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Jedz od razu albo odstaw do lodówki.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?