Przejdź do treści

Przepis na zupę cebulową – 3 propozycje

Zupa cebulowa – love!
Zdjęcie: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczynka w różowymswetrze siedzi na podłodze w przedszkolu i bawi się klockami
Smog – oczyszczacze powietrza w poznańskich żłobkach
Mrożone jeżyny i maliny
Mrożonki – co można mrozić, a czego lepiej nie
Położna trzyma rękę na brzuchu ciężarnej kobiety
Nowe standardy opieki okołoporodowej już od stycznia
Czy odchudzanie do świąt ma sens? Dietetyk odpowiada
mierzenie obwodu brzucha
RFM – nowy sposób pomiaru tkanki tłuszczowej

Może być słodka, ostra, kremowa… Zupa cebulowa to zimowy hit. Dziś proponujemy wam trzy nowe wersje – spróbujcie tej z białym winem, skórką z cytryny lub z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym.

Często doprowadza do łez, rozbierana warstwa po warstwie. Mocno bordowa, żółta i zielona o obłych lub wręcz smukłych kształtach. Szanowna cebula, sprzymierzeniec cukrzyków, zasmarkanych i sercowców. Działa szybko, bezboleśnie i co najważniejsze ‒ naturalnie. Sprawdza się przy bólach klatki piersiowej czy infekcjach górnych dróg oddechowych, rozrzedzając gęstą wydzielinę zalegającą w zatokach, oskrzelach i płucach. Wspiera trawienie, działa też lekko napotnie i pobudza diurezę (wydzielanie moczu), sprzyjając usuwaniu toksyn z organizmu. Jest antybiotykiem, działa przeciwgrzybiczo i dodatkowo obniża poziom cukru we krwi przez zawarty w niej fitohormon ‒ glukokininę. W cebuli zgodnie zamieszkują między innymi: witaminy (A, B, E i C), kwas foliowy, wapń, potas, chrom, magnez i żelazo.

Wystarczy argumentów, by zupa cebulowa wkradła się na stałe w wasze menu? Mam dla was trzy propozycje: zupa cebulowa z białym winem, zupa cebulowa ze skórką cytryny i – dla koneserów nietypowych smaków – w wersji z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym. Wszystkie zdrowe i pyszne. Zabieramy się do gotowania ‒ po prostu cebulowe love!

Zupa cebulowa z białym winem

zupa cebulowa

Zupa cebulowa z białym winem. Zdjęcie: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl

Składniki:
– 6‒7 cebul
– 2 ząbki czosnku
– szczypta cząbru
– szczypta lubczyku
– łyżka majeranku
– 1/2 łyżeczki różowej soli
– filiżanka białego wina
– szczypta kozieradki
– łyżka klarowanego masła
– świeżo mielony kolorowy pieprz
– woda 

Cebulę obieram i kroję na talarki. To samo robię z czosnkiem. Wrzucam do suchego garnka nastawionego na niewielki ogień i dodaję po kolei składniki (oprócz wody), ciągle mieszając. Nakrywam pokrywką i duszę przez 15‒20 minut. Po tym czasie dolewam wody i gotuję przez kolejne 15‒20 minut. Podaję ze świeżym majerankiem.

 

Zupa cebulowa – kremowa ze skórką cytryny

Zupa cebulowa – love!

Składniki:
– 5 czerwonych cebuli
– 3 ząbki czosnku
– lubczyk, kozieradka, oregano – po szczypcie
– szczypta czarnego pieprzu
– duża szczypta różowej soli
– utarta skórka z małej cytryny
– szczypta kozieradki
– 2 ziemniaki
– łyżka oleju kokosowego
– szczypta imbiru
– woda

Zupę gotuję w podobny sposób co poprzednią wersję. Na samym końcu dodaję wodę i po około 20 minutach blenduję dokładnie. Podaję udekorowaną kawałkiem cytryny.

Zupa cebulowa z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym

Składniki:
– cynamon, kardamon – szczypta
– 3 cebule
– odrobina różowej soli
– kilka kropli soku z pomarańczy
– utarta skórka z kawałka pomarańczy
– 2 jabłka
– łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
– szklanka mleka migdałowego

Cebule obieram, kroję na niewielkie kawałki, wrzucam do suchego garnka i dodaję po kolei następne składniki, ciągle mieszając. Jabłka bez skórki, też pokrojone, wrzucam i całość duszę z dodatkiem masła lub oleju przez mniej więcej 20 minut. Na końcu dodaję mleko i gotuję przez chwilę.

Jest to wersja „deserowa”. Można ją zblendować lub podać z dodatkiem ryżu i mięty.

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl; znajdziesz ją także na fb.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

mężczyzna umiera

Rak płuc – objawy, przyczyny, leczenie

Kilka faktów o (nie)przytulaniu

„Przytulanie jest zdrowe”! Jest ważniejsze od seksu, zachwyca naukowców, a świat stawia je na piedestale. Lecz czasem nie chcemy przytulać się w związku. Czy to my powinniśmy się martwić, że coś z nami nie tak, czy może świat zachłysnął się kultem przytulania? Sprawdźmy.
Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Sezon zimowy nie rozpieszcza z wyborem warzyw. Na szczęście przestajemy się bać nowości i coraz częściej sięgamy po pyszne bataty. Jeśli chodzi o frytki, to spokojnie mogą konkurować z ziemniakami. Przekonajcie się!

9 oznak niedoboru żelaza

Brak siły, szybkie męczenie się, podenerwowanie, blada cera… To wcale nie musi być przesilenie jesienno-zimowe. Zamiast czekać, aż samo przejdzie, zrób badania krwi – może brakować ci żelaza. Zobacz, jakie jeszcze sygnały mogą o tym świadczyć.

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Kiszony kalafior – jeszcze więcej dobra!

Chipsy z pomidorków koktajlowych – zdrowa przekąska

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

pizza z awokado

Pizza z awokado – niskokaloryczne szaleństwo

Wek na odporność: marynowany czosnek

Wek na odporność: marynowany czosnek