Przejdź do treści

Zupa cebulowa to zimowy pewniak. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

zupa w słoiku na białym stole
źródło: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5-10-8 – prosta zasada zdrowego serca
Lacoste wypuściło wzruszającą reklamę o destrukcyjnej kłótni dwojga zakochanych
Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!
Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?
Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?
Kiedy dziecięcą gondolę zamienić na spacerówkę i czym się kierować? Podpowiada na Instagramie Mama Fizjoterapeutka

Może być słodka, ostra, kremowa… Zupa cebulowa to zimowy hit. Dziś proponujemy wam trzy nowe wersje – spróbujcie tej z białym winem, skórką z cytryny lub z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym.

Często doprowadza do łez, rozbierana warstwa po warstwie. Mocno bordowa, żółta i zielona o obłych lub wręcz smukłych kształtach. Szanowna cebula, sprzymierzeniec cukrzyków, zasmarkanych i sercowców. Działa szybko, bezboleśnie i co najważniejsze ‒ naturalnie. Sprawdza się przy bólach klatki piersiowej czy infekcjach górnych dróg oddechowych, rozrzedzając gęstą wydzielinę zalegającą w zatokach, oskrzelach i płucach. Wspiera trawienie, działa też lekko napotnie i pobudza diurezę (wydzielanie moczu), sprzyjając usuwaniu toksyn z organizmu. Jest antybiotykiem, działa przeciwgrzybiczo i dodatkowo obniża poziom cukru we krwi przez zawarty w niej fitohormon ‒ glukokininę. W cebuli zgodnie zamieszkują między innymi: witaminy (A, B, E i C), kwas foliowy, wapń, potas, chrom, magnez i żelazo.

Wystarczy argumentów, by zupa cebulowa wkradła się na stałe w wasze menu? Mam dla was trzy propozycje: zupa cebulowa z białym winem, zupa cebulowa ze skórką cytryny i – dla koneserów nietypowych smaków – w wersji z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym. Wszystkie zdrowe i pyszne. Zabieramy się do gotowania ‒ po prostu cebulowe love!

Zupa cebulowa z białym winem

 

zupa w słoiku na białym stole

źródło: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl

Składniki:
– 6‒7 cebul
– 2 ząbki czosnku
– szczypta cząbru
– szczypta lubczyku
– łyżka majeranku
– 1/2 łyżeczki różowej soli
– filiżanka białego wina
– szczypta kozieradki
– łyżka klarowanego masła
– świeżo mielony kolorowy pieprz
– woda 

Cebulę obieram i kroję na talarki. To samo robię z czosnkiem. Wrzucam do suchego garnka nastawionego na niewielki ogień i dodaję po kolei składniki (oprócz wody), ciągle mieszając. Nakrywam pokrywką i duszę przez 15‒20 minut. Po tym czasie dolewam wody i gotuję przez kolejne 15‒20 minut. Podaję ze świeżym majerankiem.

 

Zupa cebulowa – kremowa ze skórką cytryny

Zupa cebulowa – love!

Składniki:
– 5 czerwonych cebuli
– 3 ząbki czosnku
– lubczyk, kozieradka, oregano – po szczypcie
– szczypta czarnego pieprzu
– duża szczypta różowej soli
– utarta skórka z małej cytryny
– szczypta kozieradki
– 2 ziemniaki
– łyżka oleju kokosowego
– szczypta imbiru
– woda

Zupę gotuję w podobny sposób co poprzednią wersję. Na samym końcu dodaję wodę i po około 20 minutach blenduję dokładnie. Podaję udekorowaną kawałkiem cytryny.

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa cebulowa z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym

zupa cebulowa w brązowej misce

źródło: iStock

Składniki:
– cynamon, kardamon – szczypta
– 3 cebule
– odrobina różowej soli
– kilka kropli soku z pomarańczy
– utarta skórka z kawałka pomarańczy
– 2 jabłka
– łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
– szklanka mleka migdałowego

Cebule obieram, kroję na niewielkie kawałki, wrzucam do suchego garnka i dodaję po kolei następne składniki, ciągle mieszając. Jabłka bez skórki, też pokrojone, wrzucam i całość duszę z dodatkiem masła lub oleju przez mniej więcej 20 minut. Na końcu dodaję mleko i gotuję przez chwilę.

Jest to wersja „deserowa”. Można ją zblendować lub podać z dodatkiem ryżu i mięty.

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl; znajdziesz ją także na fb.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zrób sobie marcepan!

Zrób sobie marcepan!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!