Przejdź do treści

Zupa cebulowa to zimowy pewniak. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

zupa w słoiku na białym stole
źródło: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Autyzm – wystarczy zrozumieć”. Ucz się tolerancji w najnowszej kampanii mówiącej o spektrum autyzmu
Chrup, chrup pora!
„Konsekwencje pracoholizmu to wyczerpanie fizyczne i emocjonalne”. Kiedy za bardzo kochasz swoją pracę?
Doskwiera ci ciągłe zmęczenie? To może być objaw poważnej dolegliwości. Zbadaj się
Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Może być słodka, ostra, kremowa… Zupa cebulowa to zimowy hit. Dziś proponujemy wam trzy nowe wersje – spróbujcie tej z białym winem, skórką z cytryny lub z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym.

Często doprowadza do łez, rozbierana warstwa po warstwie. Mocno bordowa, żółta i zielona o obłych lub wręcz smukłych kształtach. Szanowna cebula, sprzymierzeniec cukrzyków, zasmarkanych i sercowców. Działa szybko, bezboleśnie i co najważniejsze ‒ naturalnie. Sprawdza się przy bólach klatki piersiowej czy infekcjach górnych dróg oddechowych, rozrzedzając gęstą wydzielinę zalegającą w zatokach, oskrzelach i płucach. Wspiera trawienie, działa też lekko napotnie i pobudza diurezę (wydzielanie moczu), sprzyjając usuwaniu toksyn z organizmu. Jest antybiotykiem, działa przeciwgrzybiczo i dodatkowo obniża poziom cukru we krwi przez zawarty w niej fitohormon ‒ glukokininę. W cebuli zgodnie zamieszkują między innymi: witaminy (A, B, E i C), kwas foliowy, wapń, potas, chrom, magnez i żelazo.

Wystarczy argumentów, by zupa cebulowa wkradła się na stałe w wasze menu? Mam dla was trzy propozycje: zupa cebulowa z białym winem, zupa cebulowa ze skórką cytryny i – dla koneserów nietypowych smaków – w wersji z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym. Wszystkie zdrowe i pyszne. Zabieramy się do gotowania ‒ po prostu cebulowe love!

Zupa cebulowa z białym winem

 

zupa w słoiku na białym stole

źródło: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl

Składniki:
– 6‒7 cebul
– 2 ząbki czosnku
– szczypta cząbru
– szczypta lubczyku
– łyżka majeranku
– 1/2 łyżeczki różowej soli
– filiżanka białego wina
– szczypta kozieradki
– łyżka klarowanego masła
– świeżo mielony kolorowy pieprz
– woda 

Cebulę obieram i kroję na talarki. To samo robię z czosnkiem. Wrzucam do suchego garnka nastawionego na niewielki ogień i dodaję po kolei składniki (oprócz wody), ciągle mieszając. Nakrywam pokrywką i duszę przez 15‒20 minut. Po tym czasie dolewam wody i gotuję przez kolejne 15‒20 minut. Podaję ze świeżym majerankiem.

 

Zupa cebulowa – kremowa ze skórką cytryny

Zupa cebulowa – love!

Składniki:
– 5 czerwonych cebuli
– 3 ząbki czosnku
– lubczyk, kozieradka, oregano – po szczypcie
– szczypta czarnego pieprzu
– duża szczypta różowej soli
– utarta skórka z małej cytryny
– szczypta kozieradki
– 2 ziemniaki
– łyżka oleju kokosowego
– szczypta imbiru
– woda

Zupę gotuję w podobny sposób co poprzednią wersję. Na samym końcu dodaję wodę i po około 20 minutach blenduję dokładnie. Podaję udekorowaną kawałkiem cytryny.

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa cebulowa z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym

zupa cebulowa w brązowej misce

źródło: iStock

Składniki:
– cynamon, kardamon – szczypta
– 3 cebule
– odrobina różowej soli
– kilka kropli soku z pomarańczy
– utarta skórka z kawałka pomarańczy
– 2 jabłka
– łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
– szklanka mleka migdałowego

Cebule obieram, kroję na niewielkie kawałki, wrzucam do suchego garnka i dodaję po kolei następne składniki, ciągle mieszając. Jabłka bez skórki, też pokrojone, wrzucam i całość duszę z dodatkiem masła lub oleju przez mniej więcej 20 minut. Na końcu dodaję mleko i gotuję przez chwilę.

Jest to wersja „deserowa”. Można ją zblendować lub podać z dodatkiem ryżu i mięty.

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl; znajdziesz ją także na fb.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

Zainteresują cię również:

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego