Przejdź do treści

Zupa cebulowa to zimowy pewniak. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

zupa w słoiku na białym stole
źródło: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Może być słodka, ostra, kremowa… Zupa cebulowa to zimowy hit. Dziś proponujemy wam trzy nowe wersje – spróbujcie tej z białym winem, skórką z cytryny lub z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym.

Często doprowadza do łez, rozbierana warstwa po warstwie. Mocno bordowa, żółta i zielona o obłych lub wręcz smukłych kształtach. Szanowna cebula, sprzymierzeniec cukrzyków, zasmarkanych i sercowców. Działa szybko, bezboleśnie i co najważniejsze ‒ naturalnie. Sprawdza się przy bólach klatki piersiowej czy infekcjach górnych dróg oddechowych, rozrzedzając gęstą wydzielinę zalegającą w zatokach, oskrzelach i płucach. Wspiera trawienie, działa też lekko napotnie i pobudza diurezę (wydzielanie moczu), sprzyjając usuwaniu toksyn z organizmu. Jest antybiotykiem, działa przeciwgrzybiczo i dodatkowo obniża poziom cukru we krwi przez zawarty w niej fitohormon ‒ glukokininę. W cebuli zgodnie zamieszkują między innymi: witaminy (A, B, E i C), kwas foliowy, wapń, potas, chrom, magnez i żelazo.

Wystarczy argumentów, by zupa cebulowa wkradła się na stałe w wasze menu? Mam dla was trzy propozycje: zupa cebulowa z białym winem, zupa cebulowa ze skórką cytryny i – dla koneserów nietypowych smaków – w wersji z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym. Wszystkie zdrowe i pyszne. Zabieramy się do gotowania ‒ po prostu cebulowe love!

Zupa cebulowa z białym winem

 

zupa w słoiku na białym stole

źródło: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl

Składniki:
– 6‒7 cebul
– 2 ząbki czosnku
– szczypta cząbru
– szczypta lubczyku
– łyżka majeranku
– 1/2 łyżeczki różowej soli
– filiżanka białego wina
– szczypta kozieradki
– łyżka klarowanego masła
– świeżo mielony kolorowy pieprz
– woda 

Cebulę obieram i kroję na talarki. To samo robię z czosnkiem. Wrzucam do suchego garnka nastawionego na niewielki ogień i dodaję po kolei składniki (oprócz wody), ciągle mieszając. Nakrywam pokrywką i duszę przez 15‒20 minut. Po tym czasie dolewam wody i gotuję przez kolejne 15‒20 minut. Podaję ze świeżym majerankiem.

 

Zupa cebulowa – kremowa ze skórką cytryny

Zupa cebulowa – love!

Składniki:
– 5 czerwonych cebuli
– 3 ząbki czosnku
– lubczyk, kozieradka, oregano – po szczypcie
– szczypta czarnego pieprzu
– duża szczypta różowej soli
– utarta skórka z małej cytryny
– szczypta kozieradki
– 2 ziemniaki
– łyżka oleju kokosowego
– szczypta imbiru
– woda

Zupę gotuję w podobny sposób co poprzednią wersję. Na samym końcu dodaję wodę i po około 20 minutach blenduję dokładnie. Podaję udekorowaną kawałkiem cytryny.

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa cebulowa z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym

zupa cebulowa w brązowej misce

źródło: iStock

Składniki:
– cynamon, kardamon – szczypta
– 3 cebule
– odrobina różowej soli
– kilka kropli soku z pomarańczy
– utarta skórka z kawałka pomarańczy
– 2 jabłka
– łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
– szklanka mleka migdałowego

Cebule obieram, kroję na niewielkie kawałki, wrzucam do suchego garnka i dodaję po kolei następne składniki, ciągle mieszając. Jabłka bez skórki, też pokrojone, wrzucam i całość duszę z dodatkiem masła lub oleju przez mniej więcej 20 minut. Na końcu dodaję mleko i gotuję przez chwilę.

Jest to wersja „deserowa”. Można ją zblendować lub podać z dodatkiem ryżu i mięty.

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl; znajdziesz ją także na fb.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!