Przejdź do treści

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Pewnie pomyślisz, że zupa kalafiorowa to nic specjalnego – każdy ją zna. Błąd! Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem kokosa, użyjesz imbiru i kurkumy, a podasz z płatkami kokosa i kiełkami – jej smak zaskoczy cię na pewno. Będzie po wegańsku i zdrowo!

Kalafior – król naszego przepisu – zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych. Warto go jeść ze względu na działanie przeciwnowotworowe. Poleca się go również osobom cierpiącym na wrzody oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że doskonale nadaje się dla cukrzyków i osób będących na diecie. Kalafior jest też bogaty w witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Zawiera także wapń, magnez, żelazo, potas oraz cynk.

Zupa kalafiorowa to polski klasyk. Proponujemy jednak przygotować ją z kokosowym twistem!

Składniki:

– 1 średniej wielkości kalafior
– 1 duża cebula
– 2 łodygi selera
-2 cm świeżego imbiru
– 2 cm papryczki chilli
– 3-4 ząbki czosnku
– jedna puszka mleczka kokosowego
– 200 ml wody kokosowej
– półtorej łyżki zmielonej kurkumy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– skórka starta z połowy pomarańczy
– sól i pieprz do smaku
– ulubione kiełki do dekoracji
– płatki kokosa do dekoracji
– olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, selera, papryczkę chilli i 3/4 kalafiora pokrój w nieregularne kawałki.

zupa_kalafiorowa-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż przez chwilę i dodaj starty na tarce imbir oraz kurkumę, porządną szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, pieprz i paprykę. Smaż, mieszając, przez mniej więcej 5 minut. Dolej mleczko i wodę kokosową.

przepis-na-zupe-kalafiorowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Warzywa powinny znajdować się pod płynem – jeśli tak nie jest, dolej zwykłej wody. Gotuj, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. Resztę kalafiora pokrój w niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju kokosowego. Dodaj kalafior, szczyptę soli i pieprzu. Smaż, aż się zarumieni. Zdejmij z patelni. Zupę podawaj z kiełkami, płatkami kokosa i smażonym kalafiorem.

zupa-kalafiorowa-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto