Przejdź do treści

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Usuwanie lakieru hybrydowego z paznokci
Nie wiesz, jak zregenerować paznokcie zniszczone po hybrydzie? Skorzystaj z trików kosmetyczki
Zdjęcie małego Leonardo DiCaprio wywołało burzę w Internecie. „Czuję jak śmierdzi to zdjęcie”
Kobieta w mieszkaniu
Wilgoć w domu może skutkować pleśnią albo grzybem na ścianie. Co zrobić, aby pozbyć się wilgoci?
Gwiazdy „Sex Education” uczą się mówić „siusiak”, „cipka” i „jaja”. To świetna promocja bardzo dobrego i potrzebnego serialu
Spuchnięte stopy
„To było jak chodzenie z baniakami u nóg”. Opuchnięcia w ciąży to większy problem, niż nam się wydaje, ale można sobie pomóc

Pewnie pomyślisz, że zupa kalafiorowa to nic specjalnego – każdy ją zna. Błąd! Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem kokosa, użyjesz imbiru i kurkumy, a podasz z płatkami kokosa i kiełkami – jej smak zaskoczy cię na pewno. Będzie po wegańsku i zdrowo!

Kalafior – król naszego przepisu – zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych. Warto go jeść ze względu na działanie przeciwnowotworowe. Poleca się go również osobom cierpiącym na wrzody oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że doskonale nadaje się dla cukrzyków i osób będących na diecie. Kalafior jest też bogaty w witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Zawiera także wapń, magnez, żelazo, potas oraz cynk.

Zupa kalafiorowa to polski klasyk. Proponujemy jednak przygotować ją z kokosowym twistem!

Składniki:

– 1 średniej wielkości kalafior
– 1 duża cebula
– 2 łodygi selera
-2 cm świeżego imbiru
– 2 cm papryczki chilli
– 3-4 ząbki czosnku
– jedna puszka mleczka kokosowego
– 200 ml wody kokosowej
– półtorej łyżki zmielonej kurkumy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– skórka starta z połowy pomarańczy
– sól i pieprz do smaku
– ulubione kiełki do dekoracji
– płatki kokosa do dekoracji
– olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, selera, papryczkę chilli i 3/4 kalafiora pokrój w nieregularne kawałki.

zupa_kalafiorowa-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż przez chwilę i dodaj starty na tarce imbir oraz kurkumę, porządną szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, pieprz i paprykę. Smaż, mieszając, przez mniej więcej 5 minut. Dolej mleczko i wodę kokosową.

przepis-na-zupe-kalafiorowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Warzywa powinny znajdować się pod płynem – jeśli tak nie jest, dolej zwykłej wody. Gotuj, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. Resztę kalafiora pokrój w niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju kokosowego. Dodaj kalafior, szczyptę soli i pieprzu. Smaż, aż się zarumieni. Zdejmij z patelni. Zupę podawaj z kiełkami, płatkami kokosa i smażonym kalafiorem.

zupa-kalafiorowa-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Zupa orzechowa, idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej!

10 pytań o HPV

Z wirusem HPV miała lub będzie miała kontakt co druga aktywna seksualnie osoba. Niestety, mimo powszechnego występowania dla większości ludzi wirus ten jest bardzo tajemniczy. Wokół HPV krąży wiele niedopowiedzeń, z którymi rozprawimy się raz na zawsze. Jak uchronić się przed zakażeniem i co robić, jeśli już cię dopadnie?
Grzegorz Pawłowski coach oddechem

Oddychaj, nie bój się żyć i cieszyć się z bycia długodystansowcem. Rozmowa z coachem oddechem

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado. Pełna smaku i wartości odżywczych

Noworoczne postanowienie to zrzucić kilka kilogramów? Świetnie! Pora zatem zmienić menu na lżejsze. Zacznijmy od melona, który idealnie nadaje się do sałatek, zaś w 100 g zawiera zaledwie 35 kcal, więc można jeść go na okrągło.

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Zupa orzechowa, idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado. Pełna smaku i wartości odżywczych

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Ciasto czekoladowe

Zobacz przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną