Przejdź do treści

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami
dziewczyna z lodami
Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić
Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa
Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”

Pewnie pomyślisz, że zupa kalafiorowa to nic specjalnego – każdy ją zna. Błąd! Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem kokosa, użyjesz imbiru i kurkumy, a podasz z płatkami kokosa i kiełkami – jej smak zaskoczy cię na pewno. Będzie po wegańsku i zdrowo!

Kalafior – król naszego przepisu – zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych. Warto go jeść ze względu na działanie przeciwnowotworowe. Poleca się go również osobom cierpiącym na wrzody oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że doskonale nadaje się dla cukrzyków i osób będących na diecie. Kalafior jest też bogaty w witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Zawiera także wapń, magnez, żelazo, potas oraz cynk.

awokado

Zupa kalafiorowa to polski klasyk. Proponujemy jednak przygotować ją z kokosowym twistem!

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą – składniki:

– 1 średniej wielkości kalafior
– 1 duża cebula
– 2 łodygi selera
-2 cm świeżego imbiru
– 2 cm papryczki chilli
– 3-4 ząbki czosnku
– jedna puszka mleczka kokosowego
– 200 ml wody kokosowej
– półtorej łyżki zmielonej kurkumy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– skórka starta z połowy pomarańczy
– sól i pieprz do smaku
– ulubione kiełki do dekoracji
– płatki kokosa do dekoracji
– olej kokosowy do smażenia

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą – przygotowanie:

Cebulę, czosnek, selera, papryczkę chilli i 3/4 kalafiora pokrój w nieregularne kawałki.

zupa_kalafiorowa-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż przez chwilę i dodaj starty na tarce imbir oraz kurkumę, porządną szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, pieprz i paprykę. Smaż, mieszając, przez mniej więcej 5 minut. Dolej mleczko i wodę kokosową.

przepis-na-zupe-kalafiorowa

Zdjęcie: masz.talerz

Warzywa powinny znajdować się pod płynem – jeśli tak nie jest, dolej zwykłej wody. Gotuj, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. Resztę kalafiora pokrój w niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju kokosowego. Dodaj kalafior, szczyptę soli i pieprzu. Smaż, aż się zarumieni. Zdejmij z patelni. Zupę podawaj z kiełkami, płatkami kokosa i smażonym kalafiorem.

zupa-kalafiorowa-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Zainteresują cię również:

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin