Przejdź do treści

7 zdrowotnych właściwości imbiru

korzeń imbiru
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska: myślałam, że jestem więźniem swojego ciała i nie podobało mi się to, że podlegam miesięcznemu cyklowi
istockphoto.com
Zakażenie wirusem HPV może dotyczyć nawet co drugiej aktywnej seksualnie osoby. Jak się przed nim chronić?
istockphoto.com
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
żywność w supermarkecie
Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Imbir należy do popularnych składników wielu potraw, szczególnie kuchni indyjskiej oraz azjatyckiej. Jego nazwa pochodzi z języka sanskryckiego i oznacza „ciało jak róg”, bo wyglądem przypomina poroże jelenia. Oprócz wyrazistego słodko-ostrego smaku, ma również wiele do zaoferowania w kwestii zdrowia. Poznajcie jego właściwości.

Imbir na nudności

Imbir pomaga w przypadku nudności spowodowanych chorobą lokomocyjną, leczeniem onkologicznym lub tych spowodowanych ciążą (w tym przypadku warto jednak skonsultować to z lekarzem). Wystarczy pożuć świeży imbir, wypić herbatę na jego bazie lub possać pastylki imbirowe. Żeglarze chętnie używają imbiru, aby złagodzić objawy choroby morskiej.

Imbir na trawienie

Zawarte w imbirze związki fenolowe łagodzą podrażnienie przewodu pokarmowego, stymulują wydzielanie śliny i żółci oraz hamują skurcze żołądka, gdy pokarm i płyny przemieszczają się przez przewód pokarmowy. Imbir ma również korzystne działanie na enzymy trypsynę i lipazę trzustkową oraz na zwiększenie ruchliwości w przewodzie pokarmowym, co może pomóc, w  zapobieganiu rakowi okrężnicy i zaparciom.

Imbir na zimno i grypę

Gdy przemarzniemy podczas zimowego spaceru, warto sięgnąć po herbatę imbirową, która działa rozgrzewająco za sprawą dużej ilości olejków eterycznych. Do tego przyspiesza krążenie, dzięki czemu rozgrzewa zimne stopy i dłonie. Przy grypie warto pamiętać, że imbir ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, pomaga organizmowi zwalczać bakterie i wirusy. W przypadku bólu gardła należy płukać gardło ciepłą wodą z 2 łyżeczkami sproszkowanego imbiru.

 

 

Mandarynki całe i obrane na stole

Imbir na bóle menstruacyjne

Skurcze miesiączkowe to nic przyjemnego i wiele kobiet pierwszy dzień spędza w łóżku z termoforem, aby chociaż odrobinę sobie ulżyć w cierpieniu. Warto w tym przypadku sięgnąć po sproszkowany imbir i spożywać go przez te dni, gdy ból jest najbardziej dokuczliwy. Wówczas odczuwanie bólu powinno się zmniejszyć. Imbir działa tutaj porównywalnie do leków przeciwbólowych.

Imbir na stany zapalne

Imbir od stuleci jest używany w celu łagodzenia stanu zapalnych mięśni oraz stawów. Zawdzięcza tę właściwość związkowi gingerolu. Badania wykazują, że imbir hamuje cytokiny i chemokiny – związki prozapalne wytwarzane w wyściółce stawów, chrząstce stawowej i komórkach odpornościowych. W przypadku przewlekłych chorób stawów warto wpisać imbir w codzienne menu.

Imbir na układ krążenia

Imbir sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Sprzyja również obniżeniu ryzyka zmian miażdżycowych i działa pozytywnie na odporność organizmu.

Imbir na problem z koncentracją

Imbir jako dodatek do smoothie, kawy lub herbaty doskonale działa, gdy jesteśmy wystawieni na wzmożony wysiłek intelektualny. Znacznie poprawia wydajność umysłową, co docenią osoby, które miewają problemy z koncentracją.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Masz niedobór żelaza? Nie zapomnij o najważniejszych zasadach jego suplementacji

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

owsianka z bananami

Jak łączyć produkty na talerzu?

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

Unsplash

Zmagasz się z niedoczynnością tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, co powinno znaleźć się na twoim talerzu

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

Whisky – lek czy trucizna? Jesteś koneserem? Sprawdź, co o niej wiesz

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

kolorowe kapsułki

„Najgorszym asortymentem w aptece są słodycze udające leki”. Farmaceutka krytycznie o preparatach dla dzieci

wafle ryżowe

Chrupkie pieczywo – zdrowe czy jednak nie?

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce