Przejdź do treści

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa
Śniadaniowa zupa pieczarkowa. Zdjęcie: www.qmamkasze.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
https://www.istockphoto.com/
Od 8 do 17 tysięcy sztuk. Tyle każda z nas zużywa średnio w ciągu całego życia podpasek i tamponów. Warto więc zwracać uwagę na ich skład
Bodymaps SS19 fot. Zuza Krajewska
Ukłon w stronę naturalności i możliwości kobiecego ciała. Zobaczcie fantastyczną kampanię polskiej marki Bodymaps
Istockphoto.com
Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol
kobieta je na ulicy w pośpiechu
Czy wiesz, jakie badania powinnaś wykonać na czczo? Skorzystaj ze ściągi!
https://www.istockphoto.com/
Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

Zupa pieczarkowa na śniadanie? A tak. Porcja zdrowia o poranku. Z dodatkiem oleju lnianego, w wersji białej, z mlekiem kokosowym lub – na rozgrzewkę – z imbirem. Przed wami obiadowy klasyk w trzech nietypowych odsłonach.

Lady Pieczarka. Okrągła, twarda i chrupiąca sztuka. Pożądam jej właściwie w każdej postaci: przekąski, pasty kanapkowej, sosu, wersji grillowej… Ale najpyszniej jest, gdy Lady zmienia swą postać i objawia się jako pachnąca zupa pieczarkowa – zwłaszcza jeśli dodamy jej odrobinę animuszu w postaci nieoczywistych dodatków.

Ale to za chwilę. Najpierw kilka faktów. Wszystkim znana Lady Pieczarka – wbrew temu, co zwykle się o niej mówi posiada całkiem spory wachlarz leczniczych właściwości, z których na początku warto wymienić działanie antybiotyczne, obniżające poziom tłuszczu we krwi, zwiększające odporność, oczyszczające, a nawet odchudzające. Ta miła Pani pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów, usunie pozostałości nagromadzonych białek zwierzęcych i dostarczy germanu, pierwiastka wspomagającego natlenienie naszych komórek. Kto by pomyślał – taka powszednia, a taka wyjątkowa!

Zupa pieczarkowa będzie zatem nie tylko smaczna, ale też pożywna. A sama Lady Pieczarka niezwykle sprytna pięknie prezentuje się w rozgrzewającej zupie. Udział w tym ciepłym przedsięwzięciu czyni ją lepiej strawną i zarazem lekką. A ona wprost kocha towarzystwo marchewki. Ba! Zadowolona jest nawet z adoracji imbiru, świeżej bazylii i chili.

Oto znana wszystkim zupa pieczarkowa tym razem w kilku mniej znanych odsłonach. Wszystkie trzy doskonałe na śniadanie. W końcu kto powiedział, że Lady Pieczarka powinna gościć na stole jedynie w porze obiadu?

Śniadaniowa zupa pieczarkowa z makaronem gryczanym i świeżą bazylią

Składniki:
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1/2 selera
– 8‒10 sztuk szarej pieczarki
– 1 por
– 1 ząbek czosnku
– garść szczypioru dymki
– szczypta czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
– szczypta lubczyku
– szczypta różowej soli
– szczypta suszonej trawy cytrynowej
– 3 rozgniecione owoce jałowca
– świeża bazylia do posypania
– makaron gryczany nitki/udon
– łyżka oleju lnianego
– 1/2 łyżeczki sosu sojowego

Warzywa obieram, kroję na kawałki i wrzucam do garnka. Podsmażam „na sucho”, dodając przyprawy, właściwie ciągle mieszając. Po dodaniu soli, trawy cytrynowej i jałowca czekam chwilę i zalewam wrzątkiem tak, by wody było dwa razy więcej niż warzyw. Całość gotuję, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Zupa pieczarkowa smakuje najlepiej, kiedy warzywa są jeszcze lekko chrupiące.

W osobnym garnku gotuję gryczane nitki, nakładam je na talerz, zalewam zupą, dodaję łyżkę oleju, sos sojowy i posypuję świeżą kolendrą. Najlepiej odmiany tajskiej lub indyjskiej. Zupa pieczarkowa na śniadanie – wyjątkowo zamiast owsianki – gotowa!

Zupa pieczarkowa z kolendrą i mlekiem kokosowym

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Składniki:
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– 10 białych lub szarych pieczarek
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 szalotki
– szczypta czerwonego pieprzu
– szczypta chili
– szczypta nasion kolendry
– szczypta kuminu
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 łyżeczki różowej soli
– łyżka soku z limonki
– kawałek tartej skórki z limonki
– szczypta kurkumy
– 4 szklanki mleka kokosowego
– garść świeżej kolendry 

Wszystkie warzywa kroję i podsmażam na oleju kokosowym, dodaję przyprawy, sok z limonki i skórkę, kurkumę i znowu smażę. Po 1015 minutach wlewam mleko kokosowe i gotuję na niewielkim ogniu. Serwuję posypaną świeżą kolendrą. Zupa pieczarkowa w wersji białej jest delikatna i smakuje nieziemsko!

Rozgrzewająca zupa pieczarkowa z imbirem, świeżym majerankiem i skorzonerą

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Składniki:
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 skorzonery
– kawałek selera
– łyżka oleju kokosowego
– por
– szczypta asofetidy
– szczypta lubczyku
– szczypta oregano
– około 2 cm kawałek świeżego imbiru
– duża szczypta soli morskiej
– szczypta pociętej natki pietruszki
– szczypta kozieradki
– kilka pieczarek
– szczypta czarnego pieprzu
– woda
– majeranek świeży do posypania

Tak jak w poprzednich przepisach obrane warzywa kroję i smażę w kolejności wymienionych produktów. Imbir kroję na drobne paseczki lub trę na tarce. Wszystko mieszam na niewielkim ogniu i dopiero na końcu dolewam wody. Gotuję do miękkości, posypuję świeżym majerankiem.

Można zjeść samą, z razową grzanką albo z ryżem. Zupa pieczarkowa w wersji imbirowej będzie idealna na chłodny poranek.

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kiszone pomidory . Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

borówki

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!