Przejdź do treści

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa
Śniadaniowa zupa pieczarkowa. Zdjęcie: www.qmamkasze.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Zupa pieczarkowa na śniadanie? A tak. Porcja zdrowia o poranku. Z dodatkiem oleju lnianego, w wersji białej, z mlekiem kokosowym lub – na rozgrzewkę – z imbirem. Przed wami obiadowy klasyk w trzech nietypowych odsłonach.

Lady Pieczarka. Okrągła, twarda i chrupiąca sztuka. Pożądam jej właściwie w każdej postaci: przekąski, pasty kanapkowej, sosu, wersji grillowej… Ale najpyszniej jest, gdy Lady zmienia swą postać i objawia się jako pachnąca zupa pieczarkowa – zwłaszcza jeśli dodamy jej odrobinę animuszu w postaci nieoczywistych dodatków.

Ale to za chwilę. Najpierw kilka faktów. Wszystkim znana Lady Pieczarka – wbrew temu, co zwykle się o niej mówi posiada całkiem spory wachlarz leczniczych właściwości, z których na początku warto wymienić działanie antybiotyczne, obniżające poziom tłuszczu we krwi, zwiększające odporność, oczyszczające, a nawet odchudzające. Ta miła Pani pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów, usunie pozostałości nagromadzonych białek zwierzęcych i dostarczy germanu, pierwiastka wspomagającego natlenienie naszych komórek. Kto by pomyślał – taka powszednia, a taka wyjątkowa!

Zupa pieczarkowa będzie zatem nie tylko smaczna, ale też pożywna. A sama Lady Pieczarka niezwykle sprytna pięknie prezentuje się w rozgrzewającej zupie. Udział w tym ciepłym przedsięwzięciu czyni ją lepiej strawną i zarazem lekką. A ona wprost kocha towarzystwo marchewki. Ba! Zadowolona jest nawet z adoracji imbiru, świeżej bazylii i chili.

Oto znana wszystkim zupa pieczarkowa tym razem w kilku mniej znanych odsłonach. Wszystkie trzy doskonałe na śniadanie. W końcu kto powiedział, że Lady Pieczarka powinna gościć na stole jedynie w porze obiadu?

Śniadaniowa zupa pieczarkowa z makaronem gryczanym i świeżą bazylią

Składniki:
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1/2 selera
– 8‒10 sztuk szarej pieczarki
– 1 por
– 1 ząbek czosnku
– garść szczypioru dymki
– szczypta czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
– szczypta lubczyku
– szczypta różowej soli
– szczypta suszonej trawy cytrynowej
– 3 rozgniecione owoce jałowca
– świeża bazylia do posypania
– makaron gryczany nitki/udon
– łyżka oleju lnianego
– 1/2 łyżeczki sosu sojowego

Warzywa obieram, kroję na kawałki i wrzucam do garnka. Podsmażam „na sucho”, dodając przyprawy, właściwie ciągle mieszając. Po dodaniu soli, trawy cytrynowej i jałowca czekam chwilę i zalewam wrzątkiem tak, by wody było dwa razy więcej niż warzyw. Całość gotuję, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Zupa pieczarkowa smakuje najlepiej, kiedy warzywa są jeszcze lekko chrupiące.

W osobnym garnku gotuję gryczane nitki, nakładam je na talerz, zalewam zupą, dodaję łyżkę oleju, sos sojowy i posypuję świeżą kolendrą. Najlepiej odmiany tajskiej lub indyjskiej. Zupa pieczarkowa na śniadanie – wyjątkowo zamiast owsianki – gotowa!

Zobacz też:
Zupa pieczarkowa z kolendrą i mlekiem kokosowym
Rozgrzewająca zupa pieczarkowa z imbirem, świeżym majerankiem i skorzonerą

Zupa pieczarkowa z kolendrą i mlekiem kokosowym

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Zupa pieczarkowa z kolendrą i mlekiem kokosowym. Zdjęcie: shutterstock

Składniki:
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– 10 białych lub szarych pieczarek
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 szalotki
– szczypta czerwonego pieprzu
– szczypta chili
– szczypta nasion kolendry
– szczypta kuminu
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 łyżeczki różowej soli
– łyżka soku z limonki
– kawałek tartej skórki z limonki
– szczypta kurkumy
– 4 szklanki mleka kokosowego
– garść świeżej kolendry 

Wszystkie warzywa kroję i podsmażam na oleju kokosowym, dodaję przyprawy, sok z limonki i skórkę, kurkumę i znowu smażę. Po 1015 minutach wlewam mleko kokosowe i gotuję na niewielkim ogniu. Serwuję posypaną świeżą kolendrą. Zupa pieczarkowa w wersji białej jest delikatna i smakuje nieziemsko!

Rozgrzewająca zupa pieczarkowa z imbirem, świeżym majerankiem i skorzonerą

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Zupa pieczarkowa z imbirem. Zdjęcie: shutterstock

Składniki:
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 skorzonery
– kawałek selera
– łyżka oleju kokosowego
– por
– szczypta asofetidy
– szczypta lubczyku
– szczypta oregano
– około 2 cm kawałek świeżego imbiru
– duża szczypta soli morskiej
– szczypta pociętej natki pietruszki
– szczypta kozieradki
– kilka pieczarek
– szczypta czarnego pieprzu
– woda
– majeranek świeży do posypania

Tak jak w poprzednich przepisach obrane warzywa kroję i smażę w kolejności wymienionych produktów. Imbir kroję na drobne paseczki lub trę na tarce. Wszystko mieszam na niewielkim ogniu i dopiero na końcu dolewam wody. Gotuję do miękkości, posypuję świeżym majerankiem.

Można zjeść samą, z razową grzanką albo z ryżem. Zupa pieczarkowa w wersji imbirowej będzie idealna na chłodny poranek.

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl; znajdziesz ją także na fb.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Akcja bez glutenu: komosa ryżowa

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Bezglutenowe kluseczki z dyni

Bezglutenowe kluseczki z dyni

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: amarantus

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Akcja bez glutenu: ryż

Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu.

Akcja bez glutenu: gryka

Akcja bez glutenu: gryka

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Hummus i spółka, czyli z czym do chleba

Przepisy na zdrowe pasty do chleba

Zupa cebulowa – love!

Przepis na zupę cebulową – 3 propozycje

Owsianka rządzi!

Owsianka rządzi!

Kocham krupnik

Kocham krupnik

Nie usychaj w upał

Nie usychaj w upał