Przejdź do treści

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Zdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
jerzy sthur ściąga bluzę z napisem rozpacz
Jerzy Stuhr w kampanii dotyczącej nowotworów. „Zdejmij z siebie ciężar diagnozy”
„Tęczowe dzieci”, czyli macierzyństwo po stracie dziecka, niczym słońce wychodzące po burzy. Zobacz galerię dzieci niosących nadzieję
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie

Trudno o lepszy pomysł na łatwe w przygotowaniu pożywne śniadanie, zdrową przekąskę czy dodatek do deserów. Przypieczona do ulubionego poziomu chrupkości, pokryta słodką glazurą z syropu klonowego mieszanka płatków owsianych i bakalii z dodatkiem startej marchewki, to smaczne źródło energii na cały dzień!

Kiedy pod koniec XIX wieku doktor James Caleb Jackson tworzył pierwszy przepis na granolę, nie wiedział jeszcze, że 100 lat później przypieczona mikstura ze zbóż, bakalii i owoców stanie się ulubionym składnikiem śniadań nie tylko Amerykanów, ale i dbających o zdrowie mieszkańców innych kontynentów. I choć dziś półki sklepowe uginające się pod ciężarem granoli w różnych odsłonach przypominają kolorowy atlas świata, warto pokusić się o skomponowanie chrupiącej mieszanki z ulubionych komponentów w domu.

 

Domowa granola to bezpieczne – wolne od substancji słodzących i niepożądanych składników – źródło błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To dzięki nim po zjedzeniu posiłku odczuwamy przypływ energii, a poczucie sytości utrzymuje się na długo po ostatnim kęsie. Stanowiące podstawę chrupiącej mikstury płatki owsiane – od lat królujące w rankingach na najzdrowsze jedzenie świata – pomagają kontrolować wagę i obniżyć poziom złego cholesterolu. Już 3 orzechy włoskie w miseczce granoli wystarczą, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3, natomiast garść nerkowców ukoi nerwy i przyczyni się do poprawy pamięci i koncentracji.

Starte kawałki marchwi wzbogacą całość nie tylko lekko słodkawym posmakiem, ale i potężną dawką przeciwutleniaczy, beta-karotenu, potasu, flawonoidów, a także kwasu foliowego i witamin z grupy B. Marchewka przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy i trawienny. Co więcej, to popularne w Polsce warzywo zapobiega starzeniu się organizmu, widocznie poprawiając
stan skóry, włosów i paznokci.

Energetyczna granola z marchewką

przepis-na-marchewkowa-granole

Zdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy

Składniki:

– 2 szklanki płatków owsianych
– 1,5 szklanki startej marchewki
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 szklanka orzechów nerkowca
– 1,5 szklanki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
– 1 łyżeczka cynamonu
– 0,5 łyżeczki soli
– 0,5 szklanki syropu klonowego
– 0,5 szklanki płynnego oleju kokosowego
– 0,5 szklanki rodzynek

Przygotowanie:

Wymieszaj starannie wszystkie składniki granoli (poza rodzynkami) w misce. Następnie równomiernie rozłóż masę na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 30 minut, mieszając całość co 10 minut – aby uchronić całość przed przypaleniem i zadbać o to, by wszystkie składniki równo się przyrumieniły. Po wyjęciu blachy z piekarnika i przestudzeniu mieszanki dodaj rodzynki, delikatnie łącząc je z resztą składników. Po całkowitym ostudzeniu przesyp wszystko do słoików. Gotowe!

Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy – kreatywny zespół eksperymentujący w dziedzinach kulinarnych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Sałatka z fenkułem i pomarańczą – prawdziwa bomba witaminy C

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Serniczki na zimno z awokado

Seler to samo dobro. Sprawdźcie zatem przepis na selerowy krem z czarnuszką

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Chcesz przytyć skutecznie i zdrowo? Wypróbuj nasz koktajl

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami