Przejdź do treści

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Zdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów
Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Trudno o lepszy pomysł na łatwe w przygotowaniu pożywne śniadanie, zdrową przekąskę czy dodatek do deserów. Przypieczona do ulubionego poziomu chrupkości, pokryta słodką glazurą z syropu klonowego mieszanka płatków owsianych i bakalii z dodatkiem startej marchewki, to smaczne źródło energii na cały dzień!

Domowa granola

Domowa granola to bezpieczne – wolne od substancji słodzących i niepożądanych składników – źródło błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To dzięki nim po zjedzeniu posiłku odczuwamy przypływ energii, a poczucie sytości utrzymuje się na długo po ostatnim kęsie. Stanowiące podstawę chrupiącej mikstury płatki owsiane – od lat królujące w rankingach na najzdrowsze jedzenie świata – pomagają kontrolować wagę i obniżyć poziom cholesterolu. Już 3 orzechy włoskie w miseczce granoli wystarczą, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3, natomiast garść nerkowców ukoi nerwy i przyczyni się do poprawy pamięci i koncentracji.

Starte kawałki marchwi wzbogacą całość nie tylko lekko słodkawym posmakiem, ale i potężną dawką przeciwutleniaczy, beta-karotenu, potasu, flawonoidów, a także kwasu foliowego i witamin z grupy B. Marchewka przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy i trawienny. Co więcej, to popularne w Polsce warzywo zapobiega starzeniu się organizmu, widocznie poprawiając stan skóry, włosów i paznokci.

Energetyczna granola z marchewką

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 1 szklanka orzechów nerkowca,
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 szklanki syropu klonowego,
  • 0,5 szklanki płynnego oleju kokosowego,
  • 0,5 szklanki rodzynek.

Przygotowanie:

Wymieszaj starannie wszystkie składniki granoli (poza rodzynkami) w misce. Następnie równomiernie rozłóż masę na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 30 minut, mieszając całość co 10 minut – aby uchronić całość przed przypaleniem i zadbać o to, by wszystkie składniki równo się przyrumieniły. Po wyjęciu blachy z piekarnika i przestudzeniu mieszanki dodaj rodzynki, delikatnie łącząc je z resztą składników. Po całkowitym ostudzeniu przesyp wszystko do słoików. Gotowe!

Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy – kreatywny zespół eksperymentujący w dziedzinach kulinarnych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?