Przejdź do treści

Cholesterol – norma dla dorosłych i dzieci w Polsce oraz w innych krajach

Mierzenie normy cholesterolu we krwi
Fot. gamjai / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Cholesterol to związek chemiczny wytwarzany w niewielkich ilościach przez organizm, niezbędny do produkcji witaminy D3 oraz niektórych hormonów. Choć jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania, to jego wysoki poziom może przyczyniać się do rozwoju chorób naczyniowych. Wartości cholesterolu określają normy diagnostyczne, których zakres jest zależny od ogólnego stanu chorego, chorób współistniejących i predyspozycji genetycznych. Co ciekawe, także od kraju, ponieważ obowiązujące normy cholesterolu na świecie bardzo się różnią.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

W zasadzie jedynie w Polsce normy diagnostyczne dotyczące cholesterolu traktuje się bardzo poważnie. Inne kraje uważają je za mocno zaniżone, a jeszcze inne nie mają ich wcale. Według amerykańskich badaczy ilość spożywanego w diecie cholesterolu nie ma odzwierciedlenia w jego poziomie we krwi. Jakie są prawidłowe normy cholesterolu?

Wpływ cholesterolu na organizm

Cholesterol, jako związek lipidowy, jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ bierze udział w produkcji witaminy D3 i niektórych hormonów. Jego niewielka ilość jest produkowana w wątrobie, jelitach i w skórze. Ponieważ jest słabo rozpuszczalny w wodzie, musi przebywać w świetle jelit, by tam połączyć się z kwasami żółciowymi umożliwiającymi jego wchłonięcie. Wchłonięty przepływa przez naczynia limfatyczne i w ten sposób dostaje się do krwi. Jego nadmiar w organizmie powoduje odkładanie się w naczyniach kryształków, określanych mianem złogów, które są szkodliwe dla zdrowia. Obecność złogów zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu, zawału i choroby niedokrwiennej serca.

W laboratoriach cholesterol można zbadać na kilka sposobów. Analizie podlega nie tylko cholesterol całkowity, ale także jego frakcje:

  • Cholesterol LDL – określa się go mianem „złego cholesterolu”, ponieważ to ta frakcja odkłada się w ścianach naczyń w postaci złogów cholesterolowych;
  • Cholesterol HDL – „dobry cholesterol”, który w dużej ilości w organizmie uniemożliwia osadzanie się kryształków w ścianach tętnic. Reguluje także poziom trójglicerydów. Cholesterol HDL poniżej normy jest skutkiem nieprawidłowości w diecie.
  • Trójglicerydy – dostarczają organizmowi energii. Ich nadmiar w organizmie skutkuje odkładaniem się tkanki tłuszczowej.

Normy cholesterolu są indywidualne. Zależą od wieku, obciążeń zdrowotnych i predyspozycji genetycznych.

Pokochaj białe owoce i warzywa!

Jaka jest norma cholesterolu w Polsce?

W Polsce, istotne przy badaniu cholesterolu normy wiekowe, traktuje się bardzo poważnie. Przy cholesterolu LDL norma u dzieci jest podobna do prawidłowego wyniku cholesterolu całkowitego u zdrowej osoby dorosłej bez żadnych obciążeń zdrowotnych i wynosi 190 mg/dl. Ilość ta zmniejsza się w momencie dodatniego wywiadu rodzinnego (przy predyspozycjach genetycznych prawidłowy wynik to mniej niż 160 mg/dl) lub chorób metabolicznych. U dzieci z cukrzycą za prawidłową wartość uważa się maksymalnie 130 mg/dl.  U dorosłych normy cholesterolu całkowitego i jego frakcji kształtują się zupełnie inaczej.

U osób zdrowych w wieku dorosłym w badaniu cholesterolu całkowitego norma nie powinna przekraczać poziomu 190 mg/dl. Z kolei norma cholesterolu LDL nie powinna być większa niż 115 mg/dl, a przy cholesterolu HDL norma im wyższa, tym lepiej dla badanego (ponad 45 mg/dl). Wartości obniżają się, jeśli dorosły jest w grupie zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dla nich przy badaniach cholesterolu tabela norm kształtuje się następująco:

Normy cholesterolu u chorych w grupie zwiększonego ryzyka:

  • cholesterol całkowity (TC): do 175 mg/dl,
  • LDL cholesterol norma: do 100 mg/dl,
  • HDL cholesterol norma: ponad 45 mg/dl.

Normy cholesterolu u chorych z miażdżycą, cukrzycą lub chorobą wieńcową:

  • cholesterol całkowity (TC): do 175 mg/dl,
  • LDL cholesterol norma: do 70 mg/dl,
  • HDL cholesterol norma: ponad 45 mg/dl.

W obu tych grupach trójglicerydy nie powinny przekraczać poziomu 150 mg/dl.

Zobacz także

Normy cholesterolu na świecie

Normy cholesterolu w różnych krajach są o wiele wyższe niż w Polsce, np. normy cholesterolu w Niemczech wynoszą 250 mg/dl i jest to prawidłowy wynik. Niemiecki profesor Walter Hartenbach uważa, że wartości cholesterolu są zależne od obciążeń organizmu, a jego poziom kształtujący się na poziomie 250-300 jest oznaką witalności, a nie choroby. Dopiero zbijanie cholesterolu może przyczynić się do zgonu lub pogorszenia stanu zdrowia. Podobnie jest we Francji i Anglii, gdzie uznano polskie wartości za mocno zaniżone, a poziom badanego cholesterolu ma większe wartości.

Nieco inną zasadę wyznaje się w USA. W opublikowanym w 2015 roku dokumencie, który zawierał nowe wytyczne dotyczące zasad żywienia, uznano, że cholesterol przyjmowany przez człowieka w pożywieniu nie ma związku z jego poziomem we krwi, zatem dieta i badania cholesterolu wydają się bezcelowe

Bibliografia

Przytrzymaj
i odkryj

1. United States Department of Agriculture, United States Department of Health and Human Services, Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee, Part D. Chapter 3: 247., 2015.
Hartenbach W., Mity o cholesterolu, Oficyna wydawnicza ABA, Warszawa 2010.
2. Stępińska J., Solnica B., Kulpa J. et al., Konieczność ujednolicenia wartości docelowych wyników badań lipidowych w medycznych laboratoriach diagnostycznych w Polsce, Journal of Laboratory Diagnostics 2012, Volume 48-4:473-474.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

mama cholesterol

Twoja mama ma za wysoki cholesterol? Wraz z kardiologiem podpowiadamy, jak możesz jej pomóc

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Unsplash

Podwyższony cholesterol? Włącz do diety te rośliny!

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?