4 min.
Cukrzyca typu 1 – dieta, która wspomoże leczenie. Jaką stosować dietę w cukrzycy typu 1?

Fot. Chinnapong / stock.adobe.com
Dieta w cukrzycy typu 1 różni się nieco od tej w typie 2. Głównie z tego względu, że dieta przy cukrzycy typu 1 nie ma na celu utraty ani nawet zachowania masy ciała. Nie oznacza to jednak, że żywienie w tym wypadku nie ma znaczenia.
Spis treści
Przy zastosowaniu odpowiedniej diety cukrzyca typu 1 może mniej dawać się we znaki osobom chorym. Warto wiedzieć na co zwracać uwagę i w jaki sposób komponować posiłki, aby zmniejszyć objawy cukrzycy typu 1.
Dieta w cukrzycy typu 1 – węglowodany proste i złożone
Tym, na co szczególnie należy zwracać uwagę w diecie dla diabetyków z cukrzycą typu 1, a więc insulinozależną, są węglowodany. Zazwyczaj słyszy się, że cukrzyk powinien unikać węglowodanów prostych, obecnych np. w słodyczach, cukrze, miodzie, sokach owocowych, szczególnie w tych dosładzanych, a nawet w samych owocach. Węglowodany po prostu zdecydowanie dłużej się wchłaniają i nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Nie powinno się jednak przesadzać z ich ilością. Są obecne m.in. w pieczywie, ryżu, makaronie, kaszy, kluskach, mące, a nawet w niektórych warzywach, jak groszek czy kukurydza.
Dieta a cukrzyca typu 1. Jak spowolnić wchłanianie cukrów?
Dieta w cukrzycy typu 1 nie musi całkowicie wykluczać węglowodanów. Ważne jednak, by regulować ich wchłanianie, aby zapobiec hiperglikemii. Posiłki powinny zatem przede wszystkim zawierać odpowiednie proporcje tłuszczów, białek i węglowodanów. Nie oznacza to, że w diecie przy cukrzycy typu 1 cukry powinny stanowić mniejszość. Wręcz przeciwnie, to niemal połowa zawartości posiłków diabetyka. Niewiele ponad 30% powinny stanowić tłuszcze, a tylko około ¼ – białka.
Warto zadbać o wzbogacenie jadłospisu w błonnik. W cukrzycy typu 1 dieta powinna być bogata w zawierające go produkty, ponieważ zmniejsza on przyswajanie cukrów przez organizm.
Dieta przy cukrzycy typu 1 – ID, czyli indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny to jedno z pojęć, na które powinny zwracać uwagę osoby z cukrzycą typu 1. Dieta w ich przypadku powinna być opracowana również na podstawie tego wskaźnika. Niski indeks glikemiczny to ten o wartości poniżej 50, a średni – 50–69. Unikać należy zatem produktów o IG powyżej 70, ponieważ w przypadku diety przy cukrzycy typu 1 będą one powodować zbyt duże skoki glukozy we krwi.
Należy też zwrócić uwagę na szczegóły. Niekiedy ten sam produkt będzie miał zupełnie inny indeks glikemiczny w zależności od sposobu przygotowania, np. surowa i gotowana marchewka.
Dieta w cukrzycy typu 1 – struktura i konsystencja żywności
W przypadku cukrzycy typu 1 dieta powinna być oparta nie tylko o rodzaj pokarmów. Ważna jest również forma ich przygotowania. Niewiele osób zastanawia się nad tym, że im bardziej rozdrobniona i miękka jest żywność, tym szybciej organizm wchłania zawarte w niej cukry. Dlatego lepiej w ogóle zrezygnować ze słodkich napojów, a gotowane potrawy przygotowywać w wersji al dente. Także papki i słodkie sosy nie będą wskazane w diecie przy cukrzycy typu 1. Wybierając produkty o stałej konsystencji, zwróćmy uwagę na stopień ich przetworzenia. Jeśli jest on wysoki, taka żywność również spowoduje szybki skok poziomu cukru we krwi przez szybszą wchłanialność.
Cukrzyca typu 1 – dieta tylko dla diabetyków?
Poza jakością potraw w diecie przy cukrzycy typu 1 liczy się ich wielkość i częstotliwość. Powinno się bowiem spożywać około 5–7 niewielkich posiłków. Sposób żywienia zalecany dla osób z cukrzycą insulinozależną można również stosować, nie chorując na nią. Jest to bowiem zdrowa dieta, która nikomu nie powinna zaszkodzić. Wręcz przeciwnie, często poprawia samopoczucie. Różnica tkwi przede wszystkim w tym, że zdrowe osoby nie muszą przeliczać przyjętych węglowodanów na ilość insuliny, którą trzeba będzie podać.
W przypadku cukrzycy typu 1 dieta od dawna nie jest już stosowana jako jedyny sposób na łagodzenie choroby, jednak może bardzo pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi i poprawić samopoczucie chorego. Dlatego warto przyjrzeć się jej zasadom i stosować je każdego dnia.
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

07.06.2023
Uważano, że są siedliskiem duszy, uczuć i akumulatorem ciepła ludzkiego ciała. Jak kiedyś leczono nerki

07.06.2023
„Kiedy doświadczamy poważnych urazów psychicznych, nasz umysł może wyłączyć odczuwanie doznań z ciała” – mówi psychoterapeutka Anna Uściłowska

06.06.2023
„Nie sztuka, a serce liczy się w tej pracy. Nasze osobiste znaczenie, które nadajemy obrazowi”. O terapeutycznej mocy fotografii mówi Joanna Szeluga

02.06.2023