Przejdź do treści

Cukrzyca typu 1 – dieta, która wspomoże leczenie. Jaką stosować dietę w cukrzycy typu 1?

Owoce i tabela produktów, które może jeść na diecie osoba chora na cukrzycę typu 1
Fot. Chinnapong / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
https://www.istockphoto.com/
Od 8 do 17 tysięcy sztuk. Tyle każda z nas zużywa średnio w ciągu całego życia podpasek i tamponów. Warto więc zwracać uwagę na ich skład
Bodymaps SS19 fot. Zuza Krajewska
Ukłon w stronę naturalności i możliwości kobiecego ciała. Zobaczcie fantastyczną kampanię polskiej marki Bodymaps
Istockphoto.com
Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol
kobieta je na ulicy w pośpiechu
Czy wiesz, jakie badania powinnaś wykonać na czczo? Skorzystaj ze ściągi!
https://www.istockphoto.com/
Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

Dieta w cukrzycy typu 1 różni się nieco od tej w typie 2. Głównie z tego względu, że dieta przy cukrzycy typu 1 nie ma na celu utraty ani nawet zachowania masy ciała. Nie oznacza to jednak, że żywienie w tym wypadku nie ma znaczenia.

Przy zastosowaniu odpowiedniej diety cukrzyca typu 1 może mniej dawać się we znaki osobom chorym. Warto wiedzieć na co zwracać uwagę i w jaki sposób komponować posiłki, aby zmniejszyć objawy cukrzycy typu 1.

Dieta w cukrzycy typu 1 – węglowodany proste i złożone

Tym, na co szczególnie należy zwracać uwagę w diecie dla diabetyków z cukrzycą typu 1, a więc insulinozależną, są węglowodany. Zazwyczaj słyszy się, że cukrzyk powinien unikać węglowodanów prostych, obecnych np. w słodyczach, cukrze, miodzie, sokach owocowych, szczególnie w tych dosładzanych, a nawet w samych owocach. Węglowodany po prostu zdecydowanie dłużej się wchłaniają i nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Nie powinno się jednak przesadzać z ich ilością. Są obecne m.in. w pieczywie, ryżu, makaronie, kaszy, kluskach, mące, a nawet w niektórych warzywach, jak groszek czy kukurydza.

Dieta a cukrzyca typu 1. Jak spowolnić wchłanianie cukrów?

Dieta w cukrzycy typu 1 nie musi całkowicie wykluczać węglowodanów. Ważne jednak, by regulować ich wchłanianie, aby zapobiec hiperglikemii. Posiłki powinny zatem przede wszystkim zawierać odpowiednie proporcje tłuszczów, białek i węglowodanów. Nie oznacza to, że w diecie przy cukrzycy typu 1 cukry powinny stanowić mniejszość. Wręcz przeciwnie, to niemal połowa zawartości posiłków diabetyka. Niewiele ponad 30% powinny stanowić tłuszcze, a tylko około ¼ – białka.

Warto zadbać o wzbogacenie jadłospisu w błonnik. W cukrzycy typu 1 dieta powinna być bogata w zawierające go produkty, ponieważ zmniejsza on przyswajanie cukrów przez organizm.

Dieta przy cukrzycy typu 1 – ID, czyli indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny to jedno z pojęć, na które powinny zwracać uwagę osoby z cukrzycą typu 1Dieta w ich przypadku powinna być opracowana również na podstawie tego wskaźnika. Niski indeks glikemiczny to ten o wartości poniżej 50, a średni – 50–69. Unikać należy zatem produktów o IG powyżej 70, ponieważ w przypadku diety przy cukrzycy typu 1 będą one powodować zbyt duże skoki glukozy we krwi.

Należy też zwrócić uwagę na szczegóły. Niekiedy ten sam produkt będzie miał zupełnie inny indeks glikemiczny w zależności od sposobu przygotowania, np. surowa i gotowana marchewka.

Zobacz także

Dieta w cukrzycy typu 1 – struktura i konsystencja żywności

W przypadku cukrzycy typu 1 dieta powinna być oparta nie tylko o rodzaj pokarmów. Ważna jest również forma ich przygotowania. Niewiele osób zastanawia się nad tym, że im bardziej rozdrobniona i miękka jest żywność, tym szybciej organizm wchłania zawarte w niej cukry. Dlatego lepiej w ogóle zrezygnować ze słodkich napojów, a gotowane potrawy przygotowywać w wersji al dente. Także papki i słodkie sosy nie będą wskazane w diecie przy cukrzycy typu 1. Wybierając produkty o stałej konsystencji, zwróćmy uwagę na stopień ich przetworzenia. Jeśli jest on wysoki, taka żywność również spowoduje szybki skok poziomu cukru we krwi przez szybszą wchłanialność.

Cukrzyca typu 1 – dieta tylko dla diabetyków?

Poza jakością potraw w diecie przy cukrzycy typu 1 liczy się ich wielkość i częstotliwość. Powinno się bowiem spożywać około 5–7 niewielkich posiłków. Sposób żywienia zalecany dla osób z cukrzycą insulinozależną można również stosować, nie chorując na nią. Jest to bowiem zdrowa dieta, która nikomu nie powinna zaszkodzić. Wręcz przeciwnie, często poprawia samopoczucie. Różnica tkwi przede wszystkim w tym, że zdrowe osoby nie muszą przeliczać przyjętych węglowodanów na ilość insuliny, którą trzeba będzie podać.

W przypadku cukrzycy typu 1 dieta od dawna nie jest już stosowana jako jedyny sposób na łagodzenie choroby, jednak może bardzo pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi i poprawić samopoczucie chorego. Dlatego warto przyjrzeć się jej zasadom i stosować je każdego dnia.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

Twoja przyjaciółka właśnie przyznała się, że ma cukrzycę? Oto, co możesz zrobić

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

insulinoopornosc warzywa

Koleżanka mówi ci, że ma insulinooporność. Jak możesz jej pomóc?

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

5 zaskakujących sposobów, by uniknąć cukrzycy

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?