Przejdź do treści

Cukrzyca typu 1 – dieta, która wspomoże leczenie. Jaką stosować dietę w cukrzycy typu 1?

Owoce i tabela produktów, które może jeść na diecie osoba chora na cukrzycę typu 1
Fot. Chinnapong / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dieta w cukrzycy typu 1 różni się nieco od tej w typie 2. Głównie z tego względu, że dieta przy cukrzycy typu 1 nie ma na celu utraty ani nawet zachowania masy ciała. Nie oznacza to jednak, że żywienie w tym wypadku nie ma znaczenia.

Przy zastosowaniu odpowiedniej diety cukrzyca typu 1 może mniej dawać się we znaki osobom chorym. Warto wiedzieć na co zwracać uwagę i w jaki sposób komponować posiłki, aby zmniejszyć objawy cukrzycy typu 1.

Dieta w cukrzycy typu 1 – węglowodany proste i złożone

Tym, na co szczególnie należy zwracać uwagę w diecie dla diabetyków z cukrzycą typu 1, a więc insulinozależną, są węglowodany. Zazwyczaj słyszy się, że cukrzyk powinien unikać węglowodanów prostych, obecnych np. w słodyczach, cukrze, miodzie, sokach owocowych, szczególnie w tych dosładzanych, a nawet w samych owocach. Węglowodany po prostu zdecydowanie dłużej się wchłaniają i nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Nie powinno się jednak przesadzać z ich ilością. Są obecne m.in. w pieczywie, ryżu, makaronie, kaszy, kluskach, mące, a nawet w niektórych warzywach, jak groszek czy kukurydza.

kobieta pijąca wodę

Dieta a cukrzyca typu 1. Jak spowolnić wchłanianie cukrów?

Dieta w cukrzycy typu 1 nie musi całkowicie wykluczać węglowodanów. Ważne jednak, by regulować ich wchłanianie, aby zapobiec hiperglikemii. Posiłki powinny zatem przede wszystkim zawierać odpowiednie proporcje tłuszczów, białek i węglowodanów. Nie oznacza to, że w diecie przy cukrzycy typu 1 cukry powinny stanowić mniejszość. Wręcz przeciwnie, to niemal połowa zawartości posiłków diabetyka. Niewiele ponad 30% powinny stanowić tłuszcze, a tylko około ¼ – białka.

Warto zadbać o wzbogacenie jadłospisu w błonnikW cukrzycy typu 1 dieta powinna być bogata w zawierające go produkty, ponieważ zmniejsza on przyswajanie cukrów przez organizm.

Dieta przy cukrzycy typu 1 – ID, czyli indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny to jedno z pojęć, na które powinny zwracać uwagę osoby z cukrzycą typu 1Dieta w ich przypadku powinna być opracowana również na podstawie tego wskaźnika. Niski indeks glikemiczny to ten o wartości poniżej 50, a średni – 50–69. Unikać należy zatem produktów o IG powyżej 70, ponieważ w przypadku diety przy cukrzycy typu 1 będą one powodować zbyt duże skoki glukozy we krwi.

Należy też zwrócić uwagę na szczegóły. Niekiedy ten sam produkt będzie miał zupełnie inny indeks glikemiczny w zależności od sposobu przygotowania, np. surowa i gotowana marchewka.

Dieta w cukrzycy typu 1 – struktura i konsystencja żywności

W przypadku cukrzycy typu 1 dieta powinna być oparta nie tylko o rodzaj pokarmów. Ważna jest również forma ich przygotowania. Niewiele osób zastanawia się nad tym, że im bardziej rozdrobniona i miękka jest żywność, tym szybciej organizm wchłania zawarte w niej cukry. Dlatego lepiej w ogóle zrezygnować ze słodkich napojów, a gotowane potrawy przygotowywać w wersji al dente. Także papki i słodkie sosy nie będą wskazane w diecie przy cukrzycy typu 1. Wybierając produkty o stałej konsystencji, zwróćmy uwagę na stopień ich przetworzenia. Jeśli jest on wysoki, taka żywność również spowoduje szybki skok poziomu cukru we krwi przez szybszą wchłanialność.

Cukrzyca typu 1 – dieta tylko dla diabetyków?

Poza jakością potraw w diecie przy cukrzycy typu 1 liczy się ich wielkość i częstotliwość. Powinno się bowiem spożywać około 5–7 niewielkich posiłków. Sposób żywienia zalecany dla osób z cukrzycą insulinozależną można również stosować, nie chorując na nią. Jest to bowiem zdrowa dieta, która nikomu nie powinna zaszkodzić. Wręcz przeciwnie, często poprawia samopoczucie. Różnica tkwi przede wszystkim w tym, że zdrowe osoby nie muszą przeliczać przyjętych węglowodanów na ilość insuliny, którą trzeba będzie podać.

W przypadku cukrzycy typu 1 dieta od dawna nie jest już stosowana jako jedyny sposób na łagodzenie choroby, jednak może bardzo pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi i poprawić samopoczucie chorego. Dlatego warto przyjrzeć się jej zasadom i stosować je każdego dnia.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków wydała ostrzeżenie przed kupowaniem preparatów złożonych / na zdjęciu dziewczyna wbija strzykawkę z insuliną w brzuch

FDA ostrzega przed tymi lekami na cukrzycę. „Działanie na organizm jest nieprzewidywalne”

Retinopatia cukrzycowa – najcięższe powikłanie cukrzycy

„Żadna pompa insulinowa nie wyregulowałaby glukozy tak, jak robi to narząd”. Jak transplantacja trzustki może zmienić życie pacjentów z cukrzycą

Zespół metaboliczny – przyczyny, objawy. Jak zapobiegać i leczyć?

9 objawów, których nie powinnaś ignorować. Jeśli je masz, zrób badania

9 objawów, których nie powinnaś ignorować. Jeśli je masz, zrób badania

„Należy się zastanowić, czy powinniśmy klasyfikować pacjentów z cukrzycą jako ważniejszych od tych z otyłością”. Prawdy i mity o popularnym leku na odchudzanie

Owsianka w insulinooporności / istock

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Kiedy ostatnio badałaś sobie krew? Jest wiele powodów, dla których warto to robić regularnie

Dłoń

Substancje chemiczne w lakierze do paznokci czy szamponie zwiększają ryzyko cukrzycy u kobiet? Naukowcy nie mają wątpliwości

Agnieszka Matan: „Powiedzmy to głośno: zdarza się, że człowiek z cukrzycą się upije czy zje pizzę”

kobieta pijąca wodę

Masz problemy z nerkami? Może grozić ci cukrzyca. Wyjaśniamy niebezpieczny mechanizm

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

Kobieta siedzi zmęczona

Brak energii – zwykłe zmęczenie czy objaw choroby?

Kobieta mierzy sobie cukier

Lekarze twierdzili, że nie dożyje 15. roku życia. Niedawno świętowała 92. urodziny. „Rok po roku oczekiwałam nadejścia śmierci”

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad / istock

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad

6 chorób, które nie dają objawów. Sprawdź, czy któraś nie dotyczy właśnie ciebie

Koniec z refundacją ważnego leku dla pacjentów z cukrzycą. Ceny wzrosną ponad dwukrotnie

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Kobieta

Zatwierdzono pierwszy lek na cukrzycę typu 1. To może być przełom w leczeniu

Naukowcy z Oxfordu odkryli, jak powstaje cukrzyca. Okazuje się, że mechanizm jest inny, niż przypuszczano

„Wyniki badań są bezlitosne: trudności seksualne są w cukrzycę wpisane”. O seksualności w cukrzycy mówi Paulina Trojanowska-Malinowska

Diabulimia – co to za choroba i jak się objawia? Konsekwencje diabulimii

Zalecano piwo, nasiona i miód, popularna była galaretka ze żmii, nalewka z endywii i omanu, narkotyki i woda różana – jak kiedyś leczono cukrzycę

Glukometr bez nakłuwania – rodzaje, cena. Jak wybrać najbardziej odpowiedni?