Przejdź do treści

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Unsplash
Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią
Tort cytrusowo-szpinakowy
Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało
Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć

Nasze tacos podajemy z krewetkami i cukinią, szczodrze posypujemy kolendrą i skrapiamy egzotyczną limonką. Skorzystaj z przepisu.

Zatrzymajmy się jednak na chwilę przy temacie brzoskwini. Pamiętam babcine mądrości, a wśród nich tę o wspaniałej cerze, którą zapewni nam systematyczne jedzenie brzoskwiń. Dzięki nim nasza skóra miała mieć piękny koloryt tychże owoców. I jest w tym sporo prawdy – brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i witamin z grupy B, które są znane ze swoich właściwości dla urody –  skóry, włosów i paznokci.

Ponadto to doskonałe źródło błonnika i cennych pierwiastków mineralnych: wapnia, żelaza i magnezu. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto nie zawierają tłuszczu i sodu. Nie będziemy więcej słodzić – cieszmy się brzoskwiniami. Doskonałe same w sobie, choć również smaczne jako dodatek do dań wytrawnych, doskonale zastąpią egzotyczne mango lub ananasa.

Przepis na creme brule

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 2-3 porcje)

– 200 g krewetek
– 1 ząbek czosnku
– 1 papryczka chili (lub połowa, w zależności od oczekiwanego poziomu ostrości)
– 5 brzoskwiń
– 1-2 łyżki oliwy
– garść świeżej kolendry
– garść świeżej pietruszki
– 4 muszle kukurydziane tacos
– sok z połówki limonki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Krewetki oczyszczamy. Czosnek i chili drobno siekamy, brzoskwinie kroimy w plastry, a cukinie we wstążki. Na dużej patelni z podgrzaną oliwą smażymy czosnek i chili. Po chwili dodajemy krewetki, cukinię i pietruszkę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brzoskwinie, cukinie i krewetki podajemy w muszlach tacos. Całość skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą. Brzoskwinie możemy również drobno posiekać wraz z chili i podać jako salsę.


Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym