Przejdź do treści

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Nasze tacos podajemy z krewetkami i cukinią, szczodrze posypujemy kolendrą i skrapiamy egzotyczną limonką. Skorzystaj z przepisu.

Zatrzymajmy się jednak na chwilę przy temacie brzoskwini. Pamiętam babcine mądrości, a wśród nich tę o wspaniałej cerze, którą zapewni nam systematyczne jedzenie brzoskwiń. Dzięki nim nasza skóra miała mieć piękny koloryt tychże owoców. I jest w tym sporo prawdy – brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i witamin z grupy B, które są znane ze swoich właściwości dla urody –  skóry, włosów i paznokci. Ponadto to doskonałe źródło błonnika i cennych pierwiastów mineralnych: wapnia, żelaza i magnezu. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto nie zawierają tłuszczu i sodu. Nie będziemy więcej słodzić – cieszmy się brzoskwiniami, póki sezon na nie jeszcze trwa. Doskonałe same w sobie, choć również smaczne jako dodatek do dań wytrawnych, doskonale zastąpią egzotyczne mango lub ananasa.

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 2-3 porcje)

– 200 g krewetek
– 1 ząbek czosnku
– 1 papryczka chili (lub połowa, w zależności od oczekiwanego poziomu ostrości)
– 5 brzoskwiń
– 1-2 łyżki oliwy
– garść świeżej kolendry
– garść świeżej pietruszki
– 4 muszle kukurydziane tacos
– sok z połówki limonki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Krewetki oczyszczamy. Czosnek i chili drobno siekamy, brzoskwinie kroimy w plastry, a cukinie we wstążki. Na dużej patelni z podgrzaną oliwą smażymy czosnek i chili. Po chwili dodajemy krewetki, cukinię i pietruszkę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brzoskwinie, cukinie i krewetki podajemy w muszlach tacos. Całość skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą. Brzoskwinie możemy również drobno posiekać wraz z chili i podać jako salsę.

 

Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

To będzie przepis dla każdego, kto lubi słodkie przekąski, a nie przepada za zbyt długim ich przygotowywaniem. Ten deser będzie także zdrowym wyborem i przede wszystkim smacznym. Bo czy może być coś lepszego od połączenia płatków migdałowych, miodu, czekolady i pomarańczy?
ojciec z dzieckiem ubierają choinkę, mama leży na kanapie

Choinka – co z nią zrobić po świętach?

Kosmetyki do ciała

Redakcja HZ testuje: naturalne kremy, masła i balsamy do ciała

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Świat oszalał na punkcie Pumpkin Spice Latte – kawy z dyniowo-korzennym aromatem. Ja postanowiłam to szaleństwo przenieść na sernik, jakiego jeszcze nie było. Z dynią, na kruchym, czekoladowo-kawowym spodzie z daktylami i orzechami pekan...

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

garnek z owocami na kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!