Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado
Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Niektórzy gotowanie potraw z bobem uważają za świętokradztwo. Bo bób w Polsce jada się od zawsze tak samo: świeżo ugotowany, najlepiej prosto z garnka. Tak smakuje świetnie, ale my nieco na przekór tradycji zapakujemy wyśmienity farsz z bobem w tortillę!

Bób to nazwa zwyczajowa rośliny, prawidłowa,  czyli botaniczna nazwa to wyka. Prawdopodobnie pochodzi z krain Morza Śródziemnego, ale dzisiaj te dane nie są potwierdzone. Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode groszki można jeść zaraz po wyłuskaniu ze strączków. Jedyne, co dzieli miłośników bobu, to właśnie sposób jedzenia. Jedni po ugotowaniu jedzą go ze skórką, inni bez. A warto przypomnieć, że w skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób, tak samo jak inne rośliny strączkowe, zawiera sporą ilość białka, dlatego wskazany jest przy diecie bezmięsnej. Polecany jest również dla osób z wysokim cholesterolem. Rozpuszczalny błonnik zawarty w bobie sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, więc tym samym reguluje ciśnienie.
Bób to także bardzo bogate źródło kwasu foliowego ważnego nie tylko dla kobiet w ciąży. W porcjach bobu nie brakuje także magnezu oraz wapnia. 

Przygotowanie przepisów z bobem w roli głównej to spore wyzwanie. Z jednej strony obieranie bobu to męka. Bywa, że w misce ląduje co 5 ziarno, reszta dziwnym trafem zostaje pożarta. Każdy to zna z doświadczenia.

Jak więc zachęcić boboholików do zróżnicowanych posiłków z bobem, nie unikając okropnego sądu? Połączeniem smaków! Bo bób ma kilku swoich smakowych kompanów, z którymi komponuje sie wybornie.

To przede wszystkim awokado, kolendra i czerwona papryka. Taki zespół można śmiało zawinąć w naleśnik albo bezglutenową meksykańską koleżankę polskich naleśników - tortillę.

Jeśli wybierzesz mniejsze tortille, całość jedz jak małe tacos. Z dwóch sztuk możesz przygotować bajeczną quesadille idealną na śniadanie. Taki farsz idobrze sprawdza się również po prostu zawinięty w ciepłą tortillę. I polecam te kukurydziane, są najlepsze! 

Tortilla z bobem i awokado

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

- 6 kukurydzianych tortilli
- 1/2 kg bobu
- 2 dojrzałe awokado
- 1 czerwona papryka 
- 1 limonka
- pęczek kolendry
- sól

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Niech będzie lekko twardawy i nie rozgotowany. Obierz bób ze skórki. Postaraj sę nie zjeść wszystkiego! W misce przy pomocy widelca rozgnieć awokado. Dodaj bób. Dopraw solą i sokiem z limonki. Wymieszaj. Limonka sprawi, że awokado się nie utleni i zachowa swój piękny zielony kolor. Czerwoną paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni grillowej lub na grillu. 

Przygotuj tortille. Na każdą przenieś 2-3 łyżki nadzienia. Na wierzch połóż kilka listków świeżej kolendry.  Możesz zwinąć tortillę jak naleśnik lub przykryć czystą tortillą. Podgrzewaj przez 2 minuty na suchej patelni. 

 

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Awokado - smaczliwka na zdrowie

Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna...
Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna „gruszka” o zielonym miąższu ma tyle nadzwyczajnych właściwości, że jej awans do grupy tzw. superfoods jest jak najbardziej uprawniony.

Bób – przysmak na lipiec

W lipcowym koszyku zakupowym zabraknąć go nie może. Bób można po ugotowaniu skubać jako przekąskę, można...
W lipcowym koszyku zakupowym zabraknąć go nie może. Bób można po ugotowaniu skubać jako przekąskę, można też zrobić z niego pyszną sałatkę – z groszkiem i quinoa komponuje się znakomicie!

Awokado w duecie z czarnym makaronem

Można jeść je po prostu łyżeczką, można wyczarować guacamole. Ale jeśli te patenty na awokado nieco się...
Można jeść je po prostu łyżeczką, można wyczarować guacamole. Ale jeśli te patenty na awokado nieco się wam znudziły, sięgnijcie po nasz przepis na czarny makaron z awokado z nutą sezamową. Będziecie tym smakiem zaskoczeni!