Przejdź do treści

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado
Zdjęcie: Alicja Rokicka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak prawidłowo dbać o zęby? Wyjaśnia dentysta Tomasz Kupryś
Globus a pod nim ręka
Lekarz Dawid Ciemięga pozywa osoby, które atakują prof. Krzysztofa Simona w internecie
Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)
Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)
Małże na talerzu. Przy stole para na radnce
„Randki są ogromnie ważne na każdym etapie związku” pisze psychoterapeutka Anna Wietrzykowska. Dlaczego należy je praktykować?
Czy dzieci na placu zabaw powinny nosić maseczki?/Rawpixel
Czy dzieci na placu zabaw powinny nosić maseczki? Oto oficjalne wytyczne

Niektórzy gotowanie potraw z bobem uważają za świętokradztwo. Bo bób w Polsce jada się od zawsze tak samo: świeżo ugotowany, najlepiej prosto z garnka. Tak smakuje świetnie, ale my nieco na przekór tradycji zapakujemy wyśmienity farsz z bobem w tortillę!

Bób to nazwa zwyczajowa rośliny, prawidłowa,  czyli botaniczna nazwa to wyka. Prawdopodobnie pochodzi z krain Morza Śródziemnego, ale dzisiaj te dane nie są potwierdzone. Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode groszki można jeść zaraz po wyłuskaniu ze strączków. Jedyne, co dzieli miłośników bobu, to właśnie sposób jedzenia. Jedni po ugotowaniu jedzą go ze skórką, inni bez. A warto przypomnieć, że w skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób, tak samo jak inne rośliny strączkowe, zawiera sporą ilość białka, dlatego wskazany jest przy diecie bezmięsnej.

Polecany jest również dla osób z wysokim cholesterolem. Rozpuszczalny błonnik zawarty w bobie sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, więc tym samym reguluje ciśnienie.
Bób to także bardzo bogate źródło kwasu foliowego ważnego nie tylko dla kobiet w ciąży. W porcjach bobu nie brakuje także magnezu oraz wapnia.

Przygotowanie przepisów z bobem w roli głównej to spore wyzwanie. Z jednej strony obieranie bobu to męka. Bywa, że w misce ląduje co 5 ziarno, reszta dziwnym trafem zostaje pożarta. Każdy to zna z doświadczenia.

Jak więc zachęcić boboholików do zróżnicowanych posiłków z bobem, nie unikając okropnego sądu? Połączeniem smaków! Bo bób ma kilku swoich smakowych kompanów, z którymi komponuje się wybornie.

To przede wszystkim awokado, kolendra i czerwona papryka. Taki zespół można śmiało zawinąć w naleśnik albo bezglutenową meksykańską koleżankę polskich naleśników – tortillę.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Jeśli wybierzesz mniejsze tortille, całość jedz jak małe tacos. Z dwóch sztuk możesz przygotować bajeczną quesadille idealną na śniadanie. Taki farsz dobrze sprawdza się również po prostu zawinięty w ciepłą tortillę. I polecam te kukurydziane, są najlepsze!

Tortilla z bobem i awokado

Zdjęcie: Alicja Rokicka

Tortilla z bobem i awokado – składniki:

– 6 kukurydzianych tortilli
– 1/2 kg bobu
– 2 dojrzałe awokado
– 1 czerwona papryka 
– 1 limonka
– pęczek kolendry
– sól

Tortilla z bobem i awokado – przygotowanie

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Niech będzie lekko twardawy i nie rozgotowany. Obierz bób ze skórki. Postaraj sę nie zjeść wszystkiego! W misce przy pomocy widelca rozgnieć awokado. Dodaj bób. Dopraw solą i sokiem z limonki. Wymieszaj. Limonka sprawi, że awokado się nie utleni i zachowa swój piękny zielony kolor. Czerwoną paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni grillowej lub na grillu.

Przygotuj tortillę. Na każdą przenieś 2-3 łyżki nadzienia. Na wierzch połóż kilka listków świeżej kolendry.  Możesz zwinąć tortillę jak naleśnik lub przykryć czystą tortillą. Podgrzewaj przez 2 minuty na suchej patelni.

 

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Kanapki z awokado - źródło magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu. Sprawdź, gdzie go znajdziesz najwięcej

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?