Przejdź do treści

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado
Zdjęcie: Alicja Rokicka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
pływalnia basen
Kąpiel z dreszczykiem, czyli co na nas czeka na publicznych kąpieliskach?
grzyby
Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia
gettyimages.com
Czujesz się zmęczona, masz ciągle ochotę na słodycze, jesteś rozdrażniona… To mogą być objawy insulinooporności
Unikaj psychologicznej pułapki 90:10 a twój dzień będzie lepszy
Instagram.com
„Nie w porządku jest to, że zdjęcia takie jak powyższe oburzają, a to tylko czysta podpaska i ketchup”- młoda feministka podjęła ważny temat

Niektórzy gotowanie potraw z bobem uważają za świętokradztwo. Bo bób w Polsce jada się od zawsze tak samo: świeżo ugotowany, najlepiej prosto z garnka. Tak smakuje świetnie, ale my nieco na przekór tradycji zapakujemy wyśmienity farsz z bobem w tortillę!

Bób to nazwa zwyczajowa rośliny, prawidłowa,  czyli botaniczna nazwa to wyka. Prawdopodobnie pochodzi z krain Morza Śródziemnego, ale dzisiaj te dane nie są potwierdzone. Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode groszki można jeść zaraz po wyłuskaniu ze strączków. Jedyne, co dzieli miłośników bobu, to właśnie sposób jedzenia. Jedni po ugotowaniu jedzą go ze skórką, inni bez. A warto przypomnieć, że w skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób, tak samo jak inne rośliny strączkowe, zawiera sporą ilość białka, dlatego wskazany jest przy diecie bezmięsnej.

Polecany jest również dla osób z wysokim cholesterolem. Rozpuszczalny błonnik zawarty w bobie sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, więc tym samym reguluje ciśnienie.
Bób to także bardzo bogate źródło kwasu foliowego ważnego nie tylko dla kobiet w ciąży. W porcjach bobu nie brakuje także magnezu oraz wapnia.

Przygotowanie przepisów z bobem w roli głównej to spore wyzwanie. Z jednej strony obieranie bobu to męka. Bywa, że w misce ląduje co 5 ziarno, reszta dziwnym trafem zostaje pożarta. Każdy to zna z doświadczenia.

Jak więc zachęcić boboholików do zróżnicowanych posiłków z bobem, nie unikając okropnego sądu? Połączeniem smaków! Bo bób ma kilku swoich smakowych kompanów, z którymi komponuje się wybornie.

To przede wszystkim awokado, kolendra i czerwona papryka. Taki zespół można śmiało zawinąć w naleśnik albo bezglutenową meksykańską koleżankę polskich naleśników – tortillę.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Jeśli wybierzesz mniejsze tortille, całość jedz jak małe tacos. Z dwóch sztuk możesz przygotować bajeczną quesadille idealną na śniadanie. Taki farsz dobrze sprawdza się również po prostu zawinięty w ciepłą tortillę. I polecam te kukurydziane, są najlepsze!

Tortilla z bobem i awokado

Zdjęcie: Alicja Rokicka

Tortilla z bobem i awokado – składniki:

– 6 kukurydzianych tortilli
– 1/2 kg bobu
– 2 dojrzałe awokado
– 1 czerwona papryka 
– 1 limonka
– pęczek kolendry
– sól

Tortilla z bobem i awokado – przygotowanie

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Niech będzie lekko twardawy i nie rozgotowany. Obierz bób ze skórki. Postaraj sę nie zjeść wszystkiego! W misce przy pomocy widelca rozgnieć awokado. Dodaj bób. Dopraw solą i sokiem z limonki. Wymieszaj. Limonka sprawi, że awokado się nie utleni i zachowa swój piękny zielony kolor. Czerwoną paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni grillowej lub na grillu.

Przygotuj tortillę. Na każdą przenieś 2-3 łyżki nadzienia. Na wierzch połóż kilka listków świeżej kolendry.  Możesz zwinąć tortillę jak naleśnik lub przykryć czystą tortillą. Podgrzewaj przez 2 minuty na suchej patelni.

 

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Zainteresują cię również:

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu