Przejdź do treści

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado
Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pierwsza pomoc po ukąszeniu kleszcza. Czy wiesz jak się uchronić przed boreliozą?
Skąd się bierze miód?
Skąd się bierze miód? Produkcja tego niezwykłego nektaru jest naprawdę fascynująca
5 pomysłów na jednodniowy detoks
5 pomysłów na jednodniowy detoks. Co poleca Kasia Bem?
Ćwicz kręgosłup - to proste!
Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę
„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką

Niektórzy gotowanie potraw z bobem uważają za świętokradztwo. Bo bób w Polsce jada się od zawsze tak samo: świeżo ugotowany, najlepiej prosto z garnka. Tak smakuje świetnie, ale my nieco na przekór tradycji zapakujemy wyśmienity farsz z bobem w tortillę!

Bób to nazwa zwyczajowa rośliny, prawidłowa,  czyli botaniczna nazwa to wyka. Prawdopodobnie pochodzi z krain Morza Śródziemnego, ale dzisiaj te dane nie są potwierdzone. Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode groszki można jeść zaraz po wyłuskaniu ze strączków. Jedyne, co dzieli miłośników bobu, to właśnie sposób jedzenia. Jedni po ugotowaniu jedzą go ze skórką, inni bez. A warto przypomnieć, że w skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób, tak samo jak inne rośliny strączkowe, zawiera sporą ilość białka, dlatego wskazany jest przy diecie bezmięsnej. Polecany jest również dla osób z wysokim cholesterolem. Rozpuszczalny błonnik zawarty w bobie sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, więc tym samym reguluje ciśnienie.
Bób to także bardzo bogate źródło kwasu foliowego ważnego nie tylko dla kobiet w ciąży. W porcjach bobu nie brakuje także magnezu oraz wapnia.

Przygotowanie przepisów z bobem w roli głównej to spore wyzwanie. Z jednej strony obieranie bobu to męka. Bywa, że w misce ląduje co 5 ziarno, reszta dziwnym trafem zostaje pożarta. Każdy to zna z doświadczenia.

Jak więc zachęcić boboholików do zróżnicowanych posiłków z bobem, nie unikając okropnego sądu? Połączeniem smaków! Bo bób ma kilku swoich smakowych kompanów, z którymi komponuje sie wybornie.

To przede wszystkim awokado, kolendra i czerwona papryka. Taki zespół można śmiało zawinąć w naleśnik albo bezglutenową meksykańską koleżankę polskich naleśników – tortillę.

Jeśli wybierzesz mniejsze tortille, całość jedz jak małe tacos. Z dwóch sztuk możesz przygotować bajeczną quesadille idealną na śniadanie. Taki farsz idobrze sprawdza się również po prostu zawinięty w ciepłą tortillę. I polecam te kukurydziane, są najlepsze!

Tortilla z bobem i awokado

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– 6 kukurydzianych tortilli
– 1/2 kg bobu
– 2 dojrzałe awokado
– 1 czerwona papryka 
– 1 limonka
– pęczek kolendry
– sól

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Niech będzie lekko twardawy i nie rozgotowany. Obierz bób ze skórki. Postaraj sę nie zjeść wszystkiego! W misce przy pomocy widelca rozgnieć awokado. Dodaj bób. Dopraw solą i sokiem z limonki. Wymieszaj. Limonka sprawi, że awokado się nie utleni i zachowa swój piękny zielony kolor. Czerwoną paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni grillowej lub na grillu.

Przygotuj tortille. Na każdą przenieś 2-3 łyżki nadzienia. Na wierzch połóż kilka listków świeżej kolendry.  Możesz zwinąć tortillę jak naleśnik lub przykryć czystą tortillą. Podgrzewaj przez 2 minuty na suchej patelni.

 

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Serniczki na zimno z awokado

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Chcesz przytyć skutecznie i zdrowo? Wypróbuj nasz koktajl

Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Spróbuj koktajli z odpowiednimi składnikami, które podkręcają metabolizm

Odżywczy koktajl z awokado

Jesteś wyznawczynią kultu guacamole? Mamy coś dla ciebie!

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado. Pełna smaku i wartości odżywczych

Pestka awokado – 8 sposobów, jak możesz ją wykorzystać

guacamole na białym talerzu

Guacamole na święta. Świąteczne potrawy z wykorzystaniem awokado

7 produktów na zwiększenie potencji

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

3 jesienne śniadania na ciepło

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

5 naturalnych źródeł kwasu foliowego

5 zamienników awokado

awokado

6 prozdrowotnych zastosowań awokado

18 przepisów dla miłośników awokado

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Mrożone tartaletki z awokado