Przejdź do treści

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zespół cieśni nadgarstka. Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Zespół cieśni nadgarstka. Jak może pomóc osteopatia? Wyjaśnia Ewelina Tyszko-Bury
Andrzej Duda / prezydent.pl
Prezydent Andrzej Duda nominowany do Biologicznej Bzdury Roku 2020. Podczas debaty mówił o szczepionce, która nie istnieje
Oczyszczanie twarzy - jak to robić dobrze? Największe błędy i sposoby na prawidłowe mycie twarzy wylicza dermatolożka
Oczyszczanie twarzy – jak to robić dobrze? Dermatolożka wymienia największe błędy i sposoby na prawidłowe mycie skóry
Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?
Kalorie a miesiączka / rawpixel
W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Gracie w zielone? Bo my tak! Teraz jest świetny moment, by przygotować zieloną pizzę w wersji fit. Nie tylko wygląda nieziemsko, ale i doskonale smakuje. No i wreszcie macie przepis na pizzę, która pizzą pozostaje, ale jest o niebo zdrowsza niż tradycyjne koleżanki.

To propozycja pizzy bezglutenowej, której spód jest bardzo nietypowy. Jego głównym składnikiem jest zielony groszek i szpinak. Czemu właśnie groszek? Bo w przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta na pizzę, to z groszkiem będzie zawierało nie tylko puste, węglowodanowe kalorie, ale również dużo białka oraz błonnika, który ułatwia trawienie. Dorzućmy do tego szpinak i mamy świetnie danie dla wegetarian – ze względu na wysoką zawartość białka zawartego w groszku i żelazo, którego niezastąpionym źródłem są liście młodego szpinaku.

Czego chcieć więcej? Kilka ulubionych sezonowych dodatków i pizza przestanie nam się kojarzyć jedynie z wyrzutami sumienia.

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

przepis-na-pizze-na-zielonym-spodzie

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

– 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
– 250 g szpinaku baby
– ząbek czosnku
– 150 g mąki owsianej
– 30 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałów)
– 1 jajko (lub zamiennie ½ łyżeczki nasion chia rozrobiona z 1 i ½ łyżki wody)
– ¼ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
– ½ łyżki oliwy z oliwek
– ½ łyżki octu jabłkowego
– ½ łyżeczki bazylii
– ½ łyżeczki oregano
– ¾ łyżeczka soli morskiej

Dodatki: szparagi, groszek cukrowy, mozzarella (w wersji klasycznej lub wegańskiej), pomidorki koktajlowe, rukola, tarty parmezan, pieprz i oliwa do smaku

Monika Prześlakowska

Przygotowanie:

Świeży groszek łuskamy i gotujemy przez ok. 30 minut, zaś groszek mrożony przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ważne jest, że śmiało możemy go trochę rozgotować. W tym czasie przygotowujemy szpinak, który gotujemy na parze przez około 15 minut, aż będzie miękki.

Gdy ostygnie, odciskamy z niego maksymalną ilość wody. Łączymy go razem z groszkiem (również powinien przestygnąć) w misie robota kuchennego i miksujemy, aż stworzą gładką masę. Przekładamy do misy, a następnie dodajemy jajko, mąkę owsianą i migdałową, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i przyprawy. Łączymy, mieszając drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest bardzo suche, możemy dodać letniej wody.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na papier i formujemy z niego cienki placek o grubości około 6-7 mm. Można to sobie ułatwić, używając łyżki zmoczonej w chłodnej wodzie. Placek pieczemy około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów. Na ciasto wykładamy ulubione dodatki, skrapiamy oliwą i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Podajemy ze świeżą rukolą, oliwą i mielonym pieprzem.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Chciałabyś, ale nie potrafisz być na diecie wegetariańskiej? Oto możliwe przyczyny

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Chcesz zostać wegetarianinem? Siedem typowych błędów, które możesz popełnić

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

Jak przejść na wegetarianizm?

Diety. Jak przejść na wegetarianizm?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Stella McCartney: wierzę, że robienie małych zmian jest znacznie ważniejsze niż nierobienie absolutnie niczego

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?