Przejdź do treści

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Gracie w zielone? Bo my tak! Teraz jest świetny moment, by przygotować zieloną pizzę w wersji fit. Nie tylko wygląda nieziemsko, ale i doskonale smakuje. No i wreszcie macie przepis na pizzę, która pizzą pozostaje, ale jest o niebo zdrowsza niż tradycyjne koleżanki.

To propozycja pizzy bezglutenowej, której spód jest bardzo nietypowy. Jego głównym składnikiem jest zielony groszek i szpinak. Czemu właśnie groszek? Bo w przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta na pizzę, to z groszkiem będzie zawierało nie tylko puste, węglowodanowe kalorie, ale również dużo białka oraz błonnika, który ułatwia trawienie. Dorzućmy do tego szpinak i mamy świetnie danie dla wegetarian – ze względu na wysoką zawartość białka zawartego w groszku i żelazo, którego niezastąpionym źródłem są liście młodego szpinaku.

Czego chcieć więcej? Kilka ulubionych sezonowych dodatków i pizza przestanie nam się kojarzyć jedynie z wyrzutami sumienia.

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

przepis-na-pizze-na-zielonym-spodzie

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

– 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
– 250 g szpinaku baby
– ząbek czosnku
– 150 g mąki owsianej
– 30 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałów)
– 1 jajko (lub zamiennie ½ łyżeczki nasion chia rozrobiona z 1 i ½ łyżki wody)
– ¼ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
– ½ łyżki oliwy z oliwek
– ½ łyżki octu jabłkowego
– ½ łyżeczki bazylii
– ½ łyżeczki oregano
– ¾ łyżeczka soli morskiej

Dodatki: szparagi, groszek cukrowy, mozzarella (w wersji klasycznej lub wegańskiej), pomidorki koktajlowe, rukola, tarty parmezan, pieprz i oliwa do smaku

Monika Prześlakowska

Przygotowanie:

Świeży groszek łuskamy i gotujemy przez ok. 30 minut, zaś groszek mrożony przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ważne jest, że śmiało możemy go trochę rozgotować. W tym czasie przygotowujemy szpinak, który gotujemy na parze przez około 15 minut, aż będzie miękki.

Gdy ostygnie, odciskamy z niego maksymalną ilość wody. Łączymy go razem z groszkiem (również powinien przestygnąć) w misie robota kuchennego i miksujemy, aż stworzą gładką masę. Przekładamy do misy, a następnie dodajemy jajko, mąkę owsianą i migdałową, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i przyprawy. Łączymy, mieszając drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest bardzo suche, możemy dodać letniej wody.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na papier i formujemy z niego cienki placek o grubości około 6-7 mm. Można to sobie ułatwić, używając łyżki zmoczonej w chłodnej wodzie. Placek pieczemy około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów. Na ciasto wykładamy ulubione dodatki, skrapiamy oliwą i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Podajemy ze świeżą rukolą, oliwą i mielonym pieprzem.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol