Przejdź do treści

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe!

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Raw bars - zdrowe mrożone batony
Raw bars – zdrowe mrożone batony
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie

Kiedy postanawiacie przejść na zdrowszą stronę mocy, często jesteście przekonani, że wiąże się to z koniecznością rezygnacji z ulubionych potraw. Wielu z was nie chce sobie odmawiać pierogów, placków ziemniaczanych czy pizzy. Co zrobić, żebyście od czasu do czasu mogli sobie pozwolić na małą przyjemność, nie łamiąc zasad związanych ze zdrowszymi nawykami żywieniowymi?

Pierogi ze skwarkami odsmażane na dużej ilości tłuszczu, pizza na grubym cieście z ekstra porcją sera, kotlet schabowy z grubą panierą nie są dobrym wyborem. Hektolitry tłuszczu, biała mąka, ciągłe smażenie, ogromne ilości żółtego sera to zabójcy waszego zdrowia. Nigdy nie usłyszycie ode mnie, że te klasyczne wersje tak lubianych potraw to dobry pomysł na obiad. Trzeba być gotowym na modyfikacje, jeśli chcecie jeść to, co lubicie. Jesteście przygotowani na małe kompromisy? Dziś dostaniecie ode mnie kilka szybkich wskazówek na zdrową zamianę.

Bała mąka powinna odejść w zapomnienie.  Łatwo nie będzie, bo jest wszędobylska, ale jak się chce, to się da! Co powiecie na pierogi z mąki pełnoziarnistej, żytniej, orkiszowej, a nawet pszennej, byle razowej? Z wody, a nie odsmażane! To chyba jasne dlaczego. Naprawdę są pyszne. Sprawdziłam na własnym talerzu. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Metamorfoza pizzy

Pierogi pierogami, a co zrobić z ukochaną przez wszystkich pizzą? Często mam dylemat, co zrobić, gdy umawiam się ze znajomymi na wieczorne wyjście i wszyscy chcą iść właśnie na pizzę, a ja nie chcę wygłaszać kolejny raz dietetycznego monologu. Co prawda zazwyczaj na to, z jakiej mąki zrobione jest ciasto, nie mamy wpływu, gdy zamawiamy pizzę w restauracji. Jednak zawsze możemy wybrać cienkie zamiast grubego (o ile jest w ogóle taki wybór). Coraz więcej restauracji ma także w karcie pizzę bez sera. I wcale nie jest to kolejny wymysł czy fanaberia wojującej weganki. Jest to oryginalna włoska pizza. Ja odkryłam ją, będąc na wakacjach na Sycylii, nazywała się tam Marinara. Placek, sos pomidorowy i oregano. Nic więcej. Jeżeli nie ma takiej pizzy w karcie, nic straconego. Jak tylko poprosicie o swoją ulubioną pizzę w wersji bez sera, to nie powinno być problemu, żeby ją przygotowano na waszą prośbę. Ja tak robię. Zamiast sera biorę dodatkową porcję warzyw. To teraz rozbierzmy na czynniki pierwsze waszą ukochaną pizzę.

Co możecie zrobić, żeby w domu przygotować jej zdrowszą wersję? Punkt pierwszy – ciasto. Placek z mąki razowej jest naprawdę smakowity. Jednak ciasto na pizzę niejedno ma imię. Nie ograniczajcie się tylko do samej mąki! Ciasto można zrobić np. z kalafiora czy z fasoli. Ja także uwielbiam spód zrobiony na bazie mąki z ciecierzycy, zwany socca. Wykorzystanie ciecierzycy czy fasoli to świetny pomysł – nie dość, że pizza jest naprawdę smaczna, to jeszcze w gratisie dostajecie niezłą dawkę białka i błonnika. Punkt numer dwa z serii „co w pizzy przeraża dietetyka” – wspomniany już ser. Jeden plasterek jeszcze nikogo nie zabił, ale nie oszukujmy się, na pizzy, i to tej zamawianej w jakiejś restauracji, nie mamy kontroli nad ilością i jakością sera. Zamiast żółtego warto wybrać mozzarellę, zawsze będzie trochę mniej tłuszczu. Osobom lubiącym eksperymenty w kuchni polecam wegańską wersję sera z batatu, tofu, ser z nerkowców czy roślinny parmezan zrobiony z płatków drożdżowych. Może spróbujecie? Do odważnych świat należy. Punkt trzeci – sosy. Sos pomidorowy na pizzy wystarczy. Zapomnijcie o sosach czosnkowych, serowych… To bomba kaloryczna niewiadomego pochodzenia. Jeżeli nie potraficie wytrzymać bez dodatkowego sosu, to zróbcie go samodzielnie na bazie jogurtu, a nie majonezu czy tłustej śmietany.

Kotlety, frytki, gołąbki – w nowej odsłonie

Mięsożercy będą żądni kotletów. Zrób pieczonego mielonego, hamburgera czy pierś z indyka, a nie smażonego schabowego. Można też wykorzystać elektrycznego grilla czy patelnię, na której da się smażyć bez dodatku tłuszczu. Panierka może być zrobiona z rozdrobnionych orzechów, otrębów, siemienia lnianego z dodatkiem ulubionych ziół. Nie byłabym sobą, gdybym nie zaproponowała wam roślinnych burgerów z kotletem z burakaz kalafiora czy falafla, czyli kotlecika z ciecierzycy, oczywiście najlepiej w formie pieczonej. Frytki? Ja uwielbiam. Mieszanka pokrojonych w słupki ziemniaków, batatów, marchewek, pietruszki, selera, buraka. Wszystko to upieczone z dodatkiem oliwy, odrobiny soli i pieprzu z chilli smakują wyśmienicie! A kto nie kocha gołąbków? To może tym razem poeksperymentujecie z nadzieniem? Co powiecie na kaszę jaglaną? Kasza gryczana z grzybami też smakuje obłędnie.

Placuszki na sto sposobów

No i jeszcze moje ulubione placuszki, naleśniki, omlety. Jak je odchudzić? I tu znowu warto wykorzystać bogactwo pełnoziarnistych mąk i smażyć beztłuszczowo, a najlepiej piec. Oto dowód, że placki ziemniaczane wcale nie muszą być smażone. Pieczone z dużą ilością warzyw i lekkim sosem naprawdę mogą stanowić zdrowy, pełnowartościowy posiłek! A omlet może być zrobiony z płatków owsianych, a nie pszennej białej mąki. Do tego świeże owoce, odrobina jogurtu lub chudego twarożku, masła orzechowego i śniadanie mistrzów gotowe.

Kombinujcie. Jeśli chcecie zjeść coś, co kojarzy się od razu się niezdrowo, tłusto i na pewno mało dietetycznie, zastanówcie się, co możecie zamienić, żebyście nie mieli wyrzutów sumienia, a przy okazji byli zadowoleni, że zjedliście coś smacznego.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

istockphoto.com

Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

Trzy kobiey tańczą na plaży. Przed nimi koc a na nim owoce i drink

„Jesteśmy rozpitym narodem i doskonale widać to w gabinetach lekarskich” – mówi dr Małgorzata Ponikowska. Nie wiesz, dlaczego tyjesz? Zajrzyj do swojego kieliszka!

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Chcesz mieć piękną i zdrową skórę? Oto produkty, które powinny lądować na twoim talerzu

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk

Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Sprawdź 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle odczuwasz głód

Dieta ketogeniczna – czy jest bezpieczna? Wyjaśnia dietetyczka